Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Ruski sud odredio ženi pritvor od skoro dva mjeseca zbog prakticiranja Falun Gonga

Natalya Minenkova
Natalya Minenkova

NJUJORK—4. maja, sudija Okružnog suda Tušinski u Moskvi naložio je da se praktikantica Falun Gonga u Rusiji, Natalija Minenkova (46), zadrži u pritvoru mesec dana i 25 dana. Njen slučaj čeka na istragu, a ona se zatim se suočava sa suđenjem i potencijalnim zatvorom, samo zbog prakticiranja i organizovanja aktivnosti povezanih s Falun Gongom.

“Određivanjem pritvora za gospođu Minenkovu, Rusija se pridružuje komunističkoj Kini kao jedina druga zemlja u kojoj je sudija zatvorio građanina samo zato što je meditirao i želeo da živi po učenju Falun Gonga o Istinitosti, Dobrodušnosti i Toleranciji”, navodi Levi Browde, izvršni direktor Falun Dafa Informativnog Centra. “Ovaj sramotni čin dodatno narušava slobode u Rusiji i pokazuje rastuće i uznemirujuće veze Rusije s kineskim komunističkim režimom.”

Natalija Minenkova meditira u parku u Moskvi, juli 2022. godine
Natalija Minenkova meditira u parku u Moskvi, juli 2022. godine

Gospođa Minenkova, žena koja organizuje grupe za meditaciju Falun Gonga u Moskvi, bila je među tri Falun Gong praktikanta pritvorena tokom pretresa kuća u ranim jutarnjim satima 3. maja; rođak drugog praktikanta je takođe priveden, ali je brzo pušten. Gospođa Minenkova je optužena po članu 284.1, „vodenje aktivnosti strane ili međunarodne nevladine organizacije“, odredbi koja se u prošlosti koristila za obračun sa novinarima i grupama civilnog društva u Rusiji. Optužbe s kojima se suočava, prema sudskim dokumentima, mogle bi dovesti do čak devet godina zatvora.

Ruski mediji su je prikazali kao "vođu sekte" i ponovili lažnu propagandu Komunističke partije Kine o toj praksi. Dvoje drugih praktikanata, Svetlana Kiseleva i Eremin Michael, su privedeni kao svjedoci i pušteni, kako se navodi.

„Sve što je gospođa Minenkova radila je da je donosila muziku u park i navodila druge da rade vežbe meditacije, dok je bila domaćin čitanja duhovnih tekstova u svom domu. Sve je to radila kao volonter, jer je željela da sa drugima podijeli dobrobiti koje je dobila prakticirajući Falun Gong.” - kaže Browde. “Falun Gong nije ni 'sekta' niti je gospođa Minenkova 'vođa', što ilustruje potpuno lažan prikaz ovog slučaja od strane štampe koju kontroliše ruska vlada."

Za dodatne detalje o policijskom upadu u kuću gospođe Minenkove i prethodnom uznemiravanju praktikanata Falun Gonga od strane ruskih vlasti, pogledajte HITNA ŽALBA: Falun Gong praktikanti pritvoreni u Rusiji.

Falun Dafa informativni centar će nastaviti pratiti ovu priču kako se bude razvijala. Za upite nas kontaktirajte na: info@faluninfo.ba.

Prevod s engleskog: UPDATE: Russian Court Orders Woman Detained for Nearly Two Months for Practicing Falun Gong

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.