Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

N1: MUP zabranio skup organizacije Falun Gong

MUP Srbija zabranio je skup organizacije Falun Gong planiran za 24. februar ispred kineske ambasade a kojim su hteli da pozovu vlasti u da prestanu sa progonom njihovih članova.

Članak na N1 o zabrani održavanja apela za ljudska prava praktikanata Falun Gonga ispred Kineske ambasade u Beogradu
Članak na N1 o zabrani održavanja apela za ljudska prava praktikanata Falun Gonga ispred Kineske ambasade u Beogradu

Planirano je bilo da se skup „Pet do 12 za ljudska prava u Kini“ istovremeno održi u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani i da se apeluje se na Komunističku partiju Kine da prekine progon aktivista ove organizacije u Kini.

„Iako je policija više puta mogla da se uveri da je Falun Gong nenasilna grupa građana, MUP Srbije je zabranio uredno prijavljeni javni skup u Beogradu. Zvanično obrazloženje glasi: 'Obzirom da postoji mogućnost da se na prostoru prijavljenom za održavanje javnog okupanja okupi veći broj državljana NR Kine koji borave u Republici Srbiji, radi obeležavanja Nove Godine po kineskom kalendaru, a koji su suprotnih stavova od od pristalica Falun Gong postoji opasnost da dođe do međusobnog sukoba čime bi se ugrozila bezbednost ljudi i imovine na navedenom prostoru“, navodi se u saopštenju organizacije.

Oni ističu da ovakvo obrazloženje MUP-a nije logično, jer je Kineska Nova godina obeležena sedam dana ranije, 16. februara.

Ističu da je zabrana došla uprkos apelu Kuće ljudskih prava upućenom MUP-u da preispita delovanje prema aktivistima Falun Gonga u Srbiji. „Ovo je deseti put da je aktivistima Falun Dafe zabranjeno javno okupljanje, brojeći od 2014. godine, kada je u Srbiji održan samit Kine i 16 zemalja, iako su takvi skupovi godinama unazad nesmetano održavani bez ugrožavanja bezbednosti na raznim lokacijama u Beogradu, uključujući i kinesku ambasadu“.

U svom saopštenju podsećaju na stav Komiteta pravnika za ljudska prava da MUP tada nije postupio prema zakonu i da konstantno oduzima aktivistima Falun Gonga jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na slobodno okupljanje, garantovano Ustavom Srbije.

Ustavni sud Srbije je tri godine nakon Samita Kine i 16 zemalja u Beogradu i zabrane skupova u to doba, doneo odluku o povredi prava aktivista.

Link na originalni članak
Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.