Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Vlasti zatvorenici isključile aparate za održavanje života, šest dana nakon što je bila operisana bez saglasnosti porodice

Žena osuđena na kaznu zatvora zbog odbijanja da se odrekne svoje vjere u Falun Gong je, 5. jula 2019. godine, bila hospitalizirana, a narednog je dana bila operisana bez saglasnosti njene porodice. Kada je njena porodica odbila potpisati izjavu o pristanku za skidanju sa aparata za održavanje života kako bi mogla biti prebačena kući, policija ih je sve pritvorila na jedan dan, uključujući i jedno šestogodišnje dijete.

Dana 12. jula, vlasti su joj isključile kisik dok njena porodica nije bila pored nje pa je žena umrla. Sada traže da s njenom porodicom pregovaraju o ošteti prije nego što porodici otkrije gdje se nalazi njeno tijelo.

Ključni događaji u danima koji su prethodili smrti gđe Li

Gđa Li Changfang iz grada Linyi u provinciji Shandong, je bila uhapšena 23. oktobra 2018. godine zbog odbijanja da se odrekne Falun Gonga, prakse za kultiviranje uma i tijela koja je progonjena od strane kineskog komunističkog režima od jula 1999. godine. Ona je, 27. marta 2019. godine, osuđena na dvije i po godine zatvora i kažnjena sa 10.000 yuana.

5. jula 2019. godine, njena je porodica požurila u lokalnu bolnicu nakon što su bili obaviješteni da se nalazi u teškom stanju i da joj je život ugrožen. Gđa Li je bila pri svijesti i kazala da već 15 dana ima bolove u trbuhu. Imala je ljubičaste fleke na bedrima, a zubi su joj bili rasklimani.

Gđa. Li Changfang je prije operacije još uvijek bila pri svijesti.
Gđa. Li Changfang je prije operacije još uvijek bila pri svijesti.

Stražari u pritvorskom centru u gradu Linyi, gdje je gđa Li bila pritvorena, su odbili da objasne šta joj se dogodilo i šta je moglo dovesti do takvog zdravstvenog stanja, odnosno šta je uzrokovalo njene povrede. Ljekari su prvo tvrdili da je imala upalu slijepog crijeva, a zatim kazali da ima perforaciju želuca.

Pošto je tako puno pitanja ostalo bez odgovora, porodica gđe Li je odbila potpisati obrazac da su saglasni sa operacijom.

Po nalogu osoblja iz pritvorskog centra i policije, ljekari su 6. jula otvorili gđu Li od grudi do abdomena. Nakon operacije ona nikada više nije došla svijesti i bila je stavljena na aparate za umjetno disanje, zato porodica sumnja da je ona operisana zbog liječenja bolova u trbuhu.

Ujutro 10. jula, u bolnicu je stiglo više od dvadeset policajaca. Kada je njena porodica odbila potpisati izjavu o isključivanju sa aparata da bi mogla biti otpuštena iz bolnice, policija je uhapsila njenog muža, sina, kćerku i šestogodišnjeg unuka. Svi su bili zadržani u pritvoru do narednog dana.

Oko 18 časova 12. jula, dok njena porodica nije bila prisutna, pojavili su se agenti iz pritvorskog centra grada Linyin i policijske stanice Dongguan u gradu Linyi na odjelu gdje je ležala gospođa Li i skinuli je sa aparata za opskrbu kisikom. Ona je ubrzo nakon toga preminula.

Hapšenje i kazna

Hapšenje gđe Li je bilo potaknuto njenim naporima u traženju pravde za gospođu Xing Ximei, lokalnu praktikanticu Falun Gonga, koja je umrla 20. novembra 2017. godine od posljedica mučenja u centru za pritvor u gradu Linyin. Službenici iz policijske stanice Andi iz okruga Yinan u gradu Linyin su obećali platiti oštetu porodici gospođe Xing, ali to nikada nisu učinili. Kada su praktikanti zatražili pomoć, policija je 28. avgusta 2018. uhapsila četiri praktikanta i dva nepraktikanta. Dva mjeseca kasnije, 23. oktobra, uhapšena je gđa Li i još jedan praktikant. Svih šest praktikanata su odvedeni u centar za pritvor u gradu Linyi.

Tokom kratkog saslušanja provedenog u pritvorskom centru 24. januara 2019. godine, tužilac je optužio gđu Li i još pet drugih praktikanata da „podrivaju provođenje zakona udruživanjem u kult“, što je standardna formulacija kojim se koristi kineski komunistički režim za lažno optuživanje i zatvaranje Falun Gonga praktikanata. Gđa Li je, 27. marta 2019. godine, osuđena na dvije i po godine zatvora i kažnjena sa 10.000 yuana presudom Okružnog suda u Yinanu. Tri druga praktikanta i dva nepraktikanta su također osuđeni.

Hirurški zahvat izvršen bez saglasnosti porodice i koma

5. jula 2019. godine u 22 časa, službenik Centra za pritvor u gradu Linyi je pozvao porodicu gđe Li kako bi im saopštio da je odvedena u bolnicu u gradu Liny i da je potreban potpis člana porodice kako bi mogla biti operisana.

Njeni su najdraži odjurili u bolnicu i vidjeli je kako leži u krevetu sa jako otečenim stomakom. Veliki su dijelovi njenih bedara bili modri, a zubi su joj se klimali. Gospođa Li je rekla da je već 15 dana patila od bolova u stomaku. Kada su članovi njeni porodice pokušali da je fotografišu, ušlo je oko 20 policajaca u civilu i prisililo ih da izbrišu slike.

Li je operisana 6. jula bez saglasnosti njene porodice. I pored toga što je bilo prisutno jako puno članove njene porodice, jedan je policajac rekao da je samo jednom rođaku dozvoljeno da je vidi i da je posjeta ograničena na 20 minuta. Sin gospođe Li je primijetio da je bila otvorena od grudi do trbuha, i pitao se zašto je bilo potrebno da joj se otvore grudi kad su ljekari tvrdili da je imala upalu slijepog crijeva i perforaciju želudca.

Kada je gospođa Li pala u komu, ljekari i su tvrdili da je to posljedica višestrukog zatajenja organa i zatim su je priključili na aparate za vještačko disanje u jedinici intenzivne njege (ICU). Na odjeljenju gdje je bila smještena bilo je prisutno nekoliko policajaca u civilu da bi pretražili svakoga ko je želio da je posjeti. Oni su također odbili dozvoliti članovima porodice gđe Li da izvrši uvid u njen medicinski karton.

Dana 9. jula, službenik Centra za pritvor iz grada Linyia je pozvao službenike u selu gđe Li, i tražio da dođu i da je vode kući jer je ona na samrti.

Članovi porodice bivaju pretučeni i uhapšeni

Zvaničnici iz Ministarstva pravde Yinan i zatočeničkog centra su došli u bolnicu u pet policijskih kombija 10. jula i tražili da porodica gđe Li potpiše izjavu o njenom skidanju sa aparata za održavanje života i da je izvedu iz bolnice. Kada je porodica to odbila, policajci u civilu su počeli da ih hapse i tuku. Kada je sin gđe Li, Wang Xiaofei, otišao u kupatilo, jedan ga je policajac stjerao u kut i teško pretukao.

Gospodin Wang je uspio pobjeći i zvao u pomoć: "Moja majka je pala u komi zbog policije, a sada tuku i mene!" Ispričao je drugim pacijentima kako je njegova majka bila uhapšena i osuđena na zatvorsku kaznu zbog svoje vjere u Falun Gong i kako je operisana bez saglasnosti porodice. Također je svima rekao da njegovoj porodici nikada nije rečeno šta je pravi uzrok zdravstvenog stanja njegove majke.

Drugi su pacijenti i njihove porodice tražili detalje, a neki su sve snimali telefonima. Porodica gospođe Li je slikala policajca koji je tukao njenog sina. Policajac je počeo lagati kazavši da je on samo običan pacijent. Kada su i drugi policajci u civilu bili fotografisani, slagali su kazavši da su samo pacijenti koji su došli u bolnicu. Kada su ljudi počeli koriti policajce oni su sjeli u policijska vozila i odvezli se.

Službenik Okružnog suda u Yinanu je kasnije kontaktirao porodicu gđe Li da bi pregovarao o nastaloj situaciji. Porodica je tražila da se nepravedna osuda gospođe Li, koja joj je izrečena zbog njenu vjere u Falun Gong, poništi i da se oni koji su uključeni u njen progon proglase odgovornima. Službenik im je rekao da je pitanje Falun Gonga izvan dometa rasprave i odbio je da za to ponuditi objašnjenje, premda su gđa Li i drugi praktikanti osuđeni zbog svoje vere u Falun Gong.

Kada je Wang Xiaofei, 10. jula, otišao u urgentni centar (ICU) u 14:30 časova u posjetu majci, tri su ga policajca počela pratiti i spriječili ga da snima fotografije. Pola sata kasnije stiglo je više od 10 policajaca iz policijske stanice Dongguan. Oni i jedan oficir po imenu Ding iz pritvorskog centra su uhapsili porodicu gđe Li, uključujući i Wang Xijie (supruga gospođe Li), Wang Jiao (kćerku gđe Li), šestogodišnjeg sina Wang Jiao, Wang Xiaofei (sina gđe Li), i još jedan rođaka po imenu Peng Hui. Jedno od vozila je bilo iz Okružnog suda Linnan (registarske tablice QA368), a tri su bile iz policijske stanice Dongguan (registarske tablice Q6012, Q3888, Q3977).

Sumnja na trovanje nepoznatim drogama

Porodica gospođe Li sumnja da je ona bila otrovana nepoznatim drogama. Kada je 5. jula prvi put stigla u bolnicu u Linyiu, bila je pri svijesti i rekla im je šta se dogodilo u pritvorskom centru, što je za rezultat imalo pojavu bolova u trbuhu: ona je ondje bila prisiljena da u nekoliko navrata uzme neku vrstu lijeka, a jednom joj je injektirana nepoznata supstanca. Dan nakon ubrizgavanja je dobila bolove, a od struka naniže joj je koža bila crvenkasta i otečena, a zatim je postala ljubičasta. Imala je bolove u trbuhu, koji je bio otečen, a i unutrašnje područje bedara je postalo ljubičasto i bilo izuzetno bolno.

Kada je njena porodica postavila pitanje trovanja drogom, ljekar u bolnici je rekao da u pitanju može biti kožna bolest ili infekcija. Kada je porodica nastavila dalje ispitivali ljekara, on je davao kontradiktorne izjave i uskratio im pristup medicinskom kartonu i rezultatima medicinskih testova.

Stražari iz pritvorskog centra koji su također bili prisutni u bolnici također su odbili otkriti šta se tačno dogodilo u pritvorskom centru i šta je moglo dovesti do stanja gđe Li.

Skidanje sa aparata za umjetno disanje i održavanje života

Suprug, kćerka i unuk gospođe Li su bili pušteni iz pritvora ujutro 11. jula, a njen sin se vratio popodne. Dok je porodica bila u pritvoru, službenici pritvorskog centra grada Linija i policijske stanice u Dongguanu su ih pokušali prisiliti da potpišu izjavu o skidanju gđe Li sa aparata za održavanje života, kako bi gospođa Li mogla izaći iz bolnice. Rekli su da će im biti isplaćena ošteta.

U odsustvu članova porodice, službenici iz pritvorskog centra i policijske stanice su 12. jula gđi Li prekinuli snabdijevanje kisikom i skinuli sa drugih aparata za održavanje života u jedinici intenzivne njege.

Nakon što je tijelo gospođe Li uklonjeno, oni su oko 18 časova tog istog dana pozvali njenu porodicu. Kada je porodica stigla u policijsku stanicu Guandong u 22 časa, u njoj nije bilo policajaca koji bi ih primili.

Povezani izvještaj:

Četvorica stanovnika Shandonga osuđeni na zatvorsku kaznu zbog traženja pravde za praktikanta koji je progonjen do smrti

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.