Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Martins Rubenis - priča o promjeni osvajača olimpijskog odličja

Martins Rubenis je umirovljeni osvajač olimpijske medalje iz Latvije. Rođen 1978 godine, Rubenis je počeo učiti disciplinu sanjkanja u dobi od 9 godina.

Natjecateljsku karijeru je započeo 90-ih osvojivši mnoga međunarodna priznanja poput prvog mjesta na Svjetskom prvenstvu mladih 1998., dvije srebrne medalje 2003., i brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu 2004. godine.

Ukupno je Rubenis sudjelovao na pet Zimskih olimpijskih igara. Na trećima, u Torinu 2006. je osvojio brončanu medalju u singlu što je bila prva medalja koju je Latvija osvojila na Olimpijskim igrama. Zbog te časti je u Latviji proglašen za Osobu godine iz svijeta sporta.

Na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. je osvojio još jednu medalju u štafetnoj kategoriji. Rubenis i njegov tim su zahvaljujući tom uspjehu imali čast da osvanu na prigodnoj poštanskoj markici koju je Latvija izdala na račun njihovog sportskog poduhvata.

Rubenis je završetkom ZOI-a u Rusiji 2014. obznanio da se povlači iz aktivnog sportskog natjecanja. Sada djeluje kao član Latvijskog olimpijskog odbora.

Unatoč tome što bavljenje sportom osobi donosi mnoge prednosti, ono također na njezinom tijelu uzima veliki danak.

“U svojim dvadesetima sam imao osjećaj kao da imam 45 godina; imao sam bolna leđa, bolove u mišićima, te nisam mogao dati uvijek svoj maksimum tijekom natjecanja”, kaže Rubenis.

Pronalazak novog puta

Rubenisa je od djetinjstva privlačila kineska kultura. Prvi dodir s kineskom kulturom su bile borilačke vještine u filmovima Bruce Leeja. Dok je bio u potrazi za praksama s dalekog istoka kroz koja bi mogao beneficirati u zdravstvenom pogledu, u proljeće 2005. je naišao na Falun Gong (ili Falun Dafa). Upravo je to bio opisao kao nešto što je njegovo biće uistinu tražilo.

Rubenis i dan danas vježba Falun Dafa koji je započeo prakticirati baš u proljeće te godine.

Martins Rubenis prakticira Falun Gong vježbe (iz video kadra)
Martins Rubenis prakticira Falun Gong vježbe (iz video kadra)
Martins Rubenis prakticira Falun Gong vježbe (iz video kadra)
Martins Rubenis prakticira Falun Gong vježbe (iz video kadra)

Rubenis objašnjava zašto.

“Nakon što sam prvi put probao vježbe, osjetio sam kako kroz moje tijelo zaista struji mnogo energije koja stvarno otvara moja leđa, čulo se škljocanje i desila se istinska promjena. Znoj me oblio kao da sam u jakom treningu, no znao sam da se upravo dogodilo nešto veliko, nešto meni nepoznato, ali ipak sve dobro. Sva moja bol u leđima i tijelu je jednostavno nestala nakon otprilike mjesec i pol dana… To se dogodilo tek kada sam počeo učiti Falun Dafa. Shvatio sam način na koji su povezani um, tijelo i duša. Kada se um promjeni, tijelo slijedi.”

Rubenisa je kao profesionalnog sportaša njegov trener podučavao kako treba biti oštar poput “morskog psa”, stoga je u prošlosti bio veoma sebičan.

Na primjer, Martins je izrađivao vlastite sanjke kako bi bio maksimalno natjecateljski konkurentan. Čak bi te sanjke sakrivao od drugih s ciljem da zaštiti svoju prednost u odnosu na ostale sportaše. Međutim, sve se promijenilo nakon što je počeo prakticirati Falun Dafa.

“Mislim da je prva stvar koju sam počeo shvaćati da trebam postati više nesebičan, manje sebičan, u pogledu da… trebaš odustati od nečega kako bi nešto imao.”

“Prakticiranjem sam shvatio princip kako trebam više dijeliti”, kaže on. Stoga je počeo svoje kreacije dijeliti s drugima umjesto da ih skriva.

“Novo znanje kao i nove ideje će doći kad dijelim s drugima. To sam osjetio i to se zaista dogodilo”, rekao je.

Rubenis je također kazao da je kroz učenje Falun Dafa principa naučio gledati unutar, u sebe, kad biva suočen s izazovima.

“Prije prakticiranja sam sve one stvari u životu koje mi se ne sviđaju smatrao za nevolju. Ali sada na iste gledam kao na prilike. Ako učinim nešto pogrešno ili se tako osjećam, mogu pogledati unutar i pronaći ono u čemu se trebam poboljšati. Čak i kada mi se dogodi stvari koje nisu baš ugodne i dalje mogu na tome biti zahvalan”, kaže on.

Nakon ZOI-a 2014., Rubenis se službeno oprostio od aktivnog nastupanja preuzevši ulogu trenera u latvijskom nacionalnom timu. Također je kao strojarski inžinjer bio odgovoran za osmišljavanje novih sanjki za tim.

Od sportaša do trenera osoba mijenja svoj identitet i to donosi različite izazove. Rubenis priznaje kako mu je u početku bilo teško da se prilagodi novoj ulozi, pa je čak poželio vratiti se u natjecateljske vode. No kroz učenje principa Falun Dafa - istinitosti, suosjećanja, i tolerancije - je postupno spoznao gdje leži njegova dužnost.

“Od sportaša do trenera, uviđam kako postajem skromniji i nesebičniji. To je zato jer se ovdje ne radi o nečemu što je povezano samo sa mnom, nego i sa drugima, te time kako pomoći drugima da postignu svoje ciljeve. Premda sada nisam u središtu pažnje, moja sadašnja odgovornost je važnija od one koju sam nosio ranije.”

Martins se također bavi i aktivizmom za ljudska prava pozivajući Kinu da zaustavi progon Falun Dafa.

Originalni članak: http://ntdin.tv/en/article/english/martins-rubenis-olympic-medalists-story-change

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.