Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Pod kineskim pritiskom, Rusija uskraćuje prava Falun Gongu

Prijeteći "ekstremistički" zakon zloupotrijebljen kako bi cenzurirao Falun Gong učenje, lokalni praktikanti uznemiravani

New York- Kao odgovor na pritisak Komunističke partije Kine (KPK), ruske vlasti sve više potiskuju prava građana koji prakticiraju Falun Gong u Rusiji.

U nedavnim događajima, tri Falun Gong praktikanta su pritvorena u Vladivostoku u petak samo zbog toga što su posjedovali glavnu Falun Gong knjigu Zhuan Falun i letke koji otkrivaju progon Falun Gonga u Kini. To se dogodilo u kratkom periodu nakon što je Vrhovni sud odbio apel za micanje Zhuan Faluna sa liste zabranjenih materijala.

"Napori da se Zhuan Falun zabrani u Rusiji su žalosno uslijedili nakon poslovnih dogovora između Rusije i Kine. Također ne sumnjamo da su podupirani za vrijeme interakcije sa visoko pozicioniranim kineskim službenicima koji predstavljaju udarnu snagu koja pokreće progon Falun Gonga unutar Kine", tvrdi izvršni direktor Falun Dafa Informativnog Centra Levi Browde. "Jasno je da Komunistička partija Kine stoji iza ovoga - zašto bi inače Rusija odjednom zabranila knjigu koja uči ljude da žive prema istinitosti, dobrodušnosti i toleranciji?"

Falun Dafa Informativni Centar urgira ruske vlasti da se odupru kineskom pritisku i ostale članove međunarodne zajednice da javno osude ove akcije kako bi se zaštitila sloboda religije i izražavanja ruskih građana. Europska Unija je podigla slučaj sa ruskim vlastima za vrijeme bilateralnih sastanaka o ljudskim pravima.

"Jako sam zabrinuta zbog slučaja Falun Gong praktikanata u Rusiji kao i zbog širih implikacija koje povlači za sobom." napisala je potpredsjednica Europske komisije Catherine Ashton u februaru 2012. u pismu članovima Europskog parlamenta.

Falun Gong se slobodno prakticira u više od 70 zemalja, ali KPK se rutinski direktno upliće ili pokušava izvršiti pritisak na druge vlade kako bi uskratila prava Falun Gong praktikantima izvan Kine. KPK na taj način pokušava opravdati progon u Kini i ograničiti inozemne napore da se otkrije zlostavljanje.

Prema G. Chen Yonglinu, bivšem visoko-pozicioniranom službeniku unutar kineskog Generalnog konzulata u Sydneyu u Australiji koji je prebjegao na zapad 2005., svaka kineska misija oko svijeta ima osoblje koje je posvećeno potiskivanju i ugušenju Falun Gong praktikanata u zemlji domaćinu.

Godine 2002. ruska vlada je donijela zakon koji zabranjuje "ekstremističke" materijale, na taj način stvorivši strah da će se zakon nejasno protumačiti i da će se iskoristiti kako bi se potisnula sloboda govora. To se zaista i događa. U avgustu 2008., mjesni sud proglasio je nekoliko materijala koji se odnose na Falun Gong "ekstremističkom literaturom." To je uključivalo Zhuan Falun, kao i značajan istraživački izvještaj o otklanjanju organa Falun Gong praktikanata i brošure "Global Human Rights Torch Relay”, inicijative kojom se protestiralo protiv potlačivanja ususret Olimpijskim igrama u Pekingu.

Od tada, pod očiglednim pritiskom vlade, nekoliko sudova je odbilo apele da se promijeni odluka. Postupak je tipično uključivao proceduralne nepravilnosti, prema Human Rights Law Foundation koji je stacioniran u Washingtonu ("Fact Sheet" na engleskom). Ruski Vrhovni sud je 5. jula odbio još jedan apel, ali nije odmah obavijestio one koji su ga podnijeli. Saznali su za odluku 20. jula kada je objavljena na web stranici suda. Odvjetnici koji zastupaju lokalnu Falun Gong zajednicu su se obratili Europskom sudu za ljudska prava za pomoć.

"Urgiramo Rusku vladu da poduzme potrebne mjere kojima će poništiti ovu odluku", rekao je Sergey Skulkin iz ruske Falun Gong udruge. "Knjiga Zhuan Falun je u Rusiji prodana u više od 100.000 primjeraka, što pokazuje nivo zainteresovanosti u javnosti. Ova odluka ne utječe samo na nekoliko hiljada aktivnih Falun Gong praktikanata u Rusiji, već na svakog ruskog građanina. Zašto bi bili lišeni prilike da uče praksu koja je donijela zdravlje, smiren um i ostale dobrobiti stotinama miliona ljudi širom svijeta?"

Neizbježne posljedice odluke Vrhovnog suda mogle bi po mogućnosti biti ozbiljne. Izdavači ne bi više mogli nastaviti štampati knjigu. Trgovine je više ne bi mogle prodavati. Oni koji je posjeduju riskirali bi hapšenje. Zaista, od maja 2012., lokalni Falun Gong praktikanti, od kojih su velika većina izvorni Rusi, su prijavili povećano uznemiravanje i nadgledanje od strane vlasti.

Kršenje religijske slobode Falun Gong praktikanata je dodatno eskaliralo od odluke 5. jula. U najekstremnijem incidentu, 27. jula, policija u Vladivostoku je uhapsila tri čovjeka nakon što su pronašli Falun Gong knjige, konfiscirajući knjige zajedno sa ostalim materijalima vezanim za Falun Gong. Kada su praktikanti zatražili razlog, šef policije je naveo nedavnu odluku suda.

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.