Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Srpski Falun Gong praktikanti uhapšeni uoči posete Xi Jinpinga

Srpska Falun Gong praktikantica drži transparent ispred kineske ambasade u Beogradu (Minghui.org, 2019.)
Srpska Falun Gong praktikantica drži transparent ispred kineske ambasade u Beogradu (Minghui.org, 2019.)

NJUJORK—Srpska policija privela je šest Falun Gong praktikanata i dvoje rođaka uoči posjete Xi Jinpinga Beogradu u utorak, 7. maja. Praktikanti su potom pušteni uveče 8. maja nakon što je Xi napustio Srbiju avionom za Budimpeštu.

“Sramotno je vidjeti zemlju koja je nekada bila ponosna na svoju vlastitu historiju i koja se distancirala od komunističkih sistema da sada prihvata KPK neopravdano zatvarajući Falun Gong praktikante”, rekao je glasnogovornik Falun Dafa Informativnog centra Erping Zhang. “Jasno je da je ovo potaknula KPK, koja svoju domaću represiju izvozi u inostranstvo.”

Sara Marković, ćerka jednog od privedenih, Dejana Markovića, rekla je za Radio Slobodna Evropa: „Odveli su ih u policijsku stanicu bez jasnog objašnjenja zašto. Rečeno im je da idu na razgovor.” Praktikanti i članovi njihovih porodica bili su zatočeni na nekoliko lokacija 24 sata. Nakon Xijevog odlaska, svih šest je pušteno.

„Oni znaju da smo miroljubivi“, rekao je Marković za Epoch Times. Glavni policajac im je rekao: „Znam da ste vi momci dobri ljudi. Neću te ispitivati. Nema potrebe da te ispitujem. Ali okružni tužilac je od nas zatražio zadržavanje od 48 sati.”

2014. godine, jedanaest Falun Gong praktikanata je privedeno uoči protesta tokom posjete Li Keqianga na samitu Centralna i Istočna Evropa-Kina.

Pored nedavnog pritvaranja Falun Gong praktikanata u Rusiji, ovaj incident ilustruje uznemirujući trend nekih zemalja koje popuštaju pod pritiskom KPK da potisnu glasove Falun Gong praktikanata.

2015. godine, Meng Jianzhu, bivši član Centralnog komiteta KPK i šef Komiteta za politička i pravna pitanja, hvalio se uspjehom mjera za sprečavanje Falun Gong protesta i žalbi tokom putovanja Xi Jinpinga, smatrajući takva pritvaranja „probojima u borbama u inostranstvu.”

Za upite, kontaktirajte nas na: info@faluninfo.ba.

Prevod s engleskog: Serbian Falun Gong Practitioners Detained Ahead of Xi Jinping’s Visit

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.