Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Novi izvještaj: Nakon 24 godine, nastavlja se nemilosrdni progon Falun Gonga od strane kineskog režima

Praktikanti Falun Gonga na godišnjem bdjenju uz svijeće u Washingtonu, D.C., na godišnjicu progona 2017. odajući počast kolegama praktikantima u Kini koji su izgubili život u progonu.
Praktikanti Falun Gonga na godišnjem bdjenju uz svijeće u Washingtonu, D.C., na godišnjicu progona 2017. odajući počast kolegama praktikantima u Kini koji su izgubili život u progonu.

New York — Skoro četvrt stoljeća nakon pokretanja, progon praktikanata Falun Gonga od strane Komunističke partije Kine (KPK) ostaje jedna od najvećih i najtežih kriza ljudskih prava u Kini danas, koja uključuje zatvaranja velikih razmjera, invazivni nadzor i smrt u pritvoru, prema izvještaju koji je 20.07.2023 objavio Falun Dafa informativni centar.

„Mašinerija još radi, a nasilne kampanje nisu prestale“, kaže Falun Gong praktikant iz Shaanxia koji je u maju pobjegao iz Kine u Sjedinjene Države. Ovo je uprkos smrti bivšeg šefa KPK Jiang Zemina u novembru 2022., koji je pokrenuo progon u julu 1999. godine.

Studija, koja se fokusira na period od januara 2022. do danas, otkrila je da su praktikanti Falun Gonga širom Kine i dalje izloženi pojačanom progonu u vezi s osjetljivim datumima, da sve modernija sredstva za digitalni nadzor dovode do hapšenja i da su najmanje 182 praktikanta umrla zbog progona od januara 2022. godine.

Prošlog mjeseca je ukupan broj praktikanata Falun Gonga za koje je dokumentovano da su umrli zbog mučenja ili zlostavljanja premašio 5.000. Prema londonskom Tribunalu za Kinu iz 2019. godine, hiljade, a možda i stotine hiljada, je ubijeno da bi im se izvadili organi, što je zločin koji je potvrđen novim akademskim istraživanjem i kome se suprotstavljaju nedavni zakonodavni napori širom svijeta.

“Činjenica da ova kampanja progona, koja traje 24 godine, cilja grupu ljudi upravo zato što prihvaćaju osnovne principe učenja Falun Gonga – istinitost, dobrodušnost i toleranciju – ima duboke efekte”, kaže Levi Browde, izvršni direktor Falun Dafa informativnog centra i jedan od autora izvještaja. “Kada kineski režim demonizira dobrotu i zatvara časne građane, on uništava ono što drži društvo na okupu.”

Izvještaj pod nazivom Falun Gong: 24 godine progona oslanja se na široku lepezu informacija, uključujući dokumente kineske vlade, svjedočenja izbjeglica, akademske studije, izvještaje grupa za ljudska prava i izvještaje iz prve ruke prenesene iz Kine na web stranici Minghui.org. Pored isticanja nedavnih ključnih događaja, izvještaj sadrži i detaljne profile 10 zatvorenika, od kojih mnogi imaju članove porodice izvan Kine koji se zalažu za njihovo oslobađanje.

Progon Falun Gong praktikanata od strane KPK seže daleko izvan kineskih granica. Fizički napadi u kineskim četvrtima, nedozvoljeni diplomatski pritisak na lokalne zvaničnike i nadzor studenata na univerzitetskim kampusima samo su neke od taktika koje kineski režim koristi da omalovažava i ućutka Falun Gong u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama širom svijeta.

Ono što obećava je što su demokratske vlade od januara 2022. usmjerile pažnju na suprotstavljanje transnacionalnoj represiji od strane Pekinga, a rezultat toga je više hapšenja, krivičnog gonjenja i tajnih istraga onih koji su počinili ove prestupe. Na primjer, u maju 2023. Federalni istražni biro je uhapsio dvojicu Kineza zbog pokušaja podmićivanja američkih zvaničnika kako bi “srušili Falun Gong” u Sjedinjenim Državama, prema optužnici Ministarstva pravde.

Uprkos ogromnom ulaganju KPK u uništavanje ove prakse, Falun Gong preživljava – i čak se širi – u Kini i globalno, donoseći zdravlje, nadu i duševni mir desetinama miliona ljudi. U Kini, advokati za ljudska prava hrabro predstavljaju klijente Falun Gonga, kolege pokazuju ljubaznost, a čak i neki policajci pokazuju suosjećanje. Širom svijeta, obični građani i čelnici vlada osuđuju progon i uveli su sankcije kineskim zvaničnicima.

Ovaj izvještaj nudi detaljne preporuke kreatorima politike u Sjedinjenim Državama i drugim demokratskim državama o tome kako se suprotstaviti progonu Falun Gong praktikanata od strane KPK u Kini i izvan granica zemlje. Također nudi preporuke za djelovanje naučnicima i grupama za ljudska prava.

Cijeli izvještaj pročitajte ovdje.

Ako ste zainteresovani za intervju sa autorima izvještaja pošaljite email na contact@faluninfo.net.

Link na originalni članak
Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.