Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Američki kongres saslušao svjedočenja o hiljadama ubistava Falun Gong praktikanata radi njihovih organa

Washington, D.C. – Četiri stručnjaka su, u srijedu 12. septembra, svjedočila o prisilnoj žetvi organa od religioznih i političkih zatvorenika u Kini, uključujući na desetine hiljada Falun Gong praktikanata, ispred Američkog odbora za vanjske poslove.

U Kini se svake godine izvrši najmanje 10 hiljada transplantacija. Dok kineska vlada tvrdi da organi potiču od osuđenika na smrt, medicinski stručnjaci i radnici za ljudska prava kažu da se brojke ne podudaraju.

„Većina stručnjaka govori o godišnjem broju pogubljenja između 2 – 8 hiljada, a to je puno manje od brojeva koje dobijamo od izvora unutar Kine, uključujući dr. Jiefu-a,“ izjavio je dr. Damon Noto, glasnogovornik grupe Doctors Against Forced Organ Harvesting (Liječnici Protiv Prisilne Žetve Organa) u svojoj izjavi.

„Čak i da godišnje obave 10 hiljada pogubljenja i da transplantiraju 10 hiljada, i dalje bi postojao ogroman jaz. Zbog čega? Jednostavno je nemoguće da tih 10 hiljada pogubljenih savršeno odgovaraju 10 hiljada ljudi kojima trebaju organi.“

Dr. Noto je naveo nekoliko istraga koje zaključuju da je nedostatak nadopunjen zatvorenicima savjesti, posebno pritvorenim praktikantima Falun Gonga. Desetine hiljada Falun Gong praktikanata su zatvoreni, pregledavani (zbog krvne grupe i drugih svojstava potrebnih za podudaranje organa s pacijentom) te smaknuti „po narudžbi“ kako bi im izvadili organe potrebne da podupru transplantacijsku industriju Kine koja donosi stotine miliona dolara profita. (podaci)

„Rasporiti nekoga ko se jednostavno pridržava vjerske, osobne ili političke ideje koja nije u skladu sa željama vladajuće elite i nije fizička prijetnja režimu jednostavno je najčudovišniji zločin koji se može zamisliti,“ za Epoch Times je izjavila predstavnica Dana Rohrbarcher koja je predsjedala saslušanjem. Rohrbacher se obratila novinarima u prostoriji i apelirala onima koji do sada nisu pisali o tome, da to učine.

„Ova mogućnost – ova vjerojatnost – vodi nas u horor koji je izvan dosega jezika, a „barbarstvo“ je preblaga riječ za to,“ za AFP je izjavio predstavnik Chris Smith (AFP).

Predstavnica Karen Bass je izjavila da su informacije predstavljene na saslušanju „krajnje uznemirujuće.“

Poziv američkoj vladi da nešto poduzme

Ethan Gutmann, autor i freelance novinar koji je proveo opsežne istrage o žetvi organa od Falun Gong praktikanata i drugih zatvorenika savjesti, fokusirao se na svjedočanstva 12 svjedoka koje je intervjuirao, a koji su ili svjedočili o žetvi organa od zatvorenika ili su sami, kao zatvorenici savjesti i kandidati, bili testirani radi krvne grupe. Apelirao je da Kongres pozove te svjedoke da kao dio istrage daju svoje iskaze.

Gutmann je također naglasio odgovornost Komunističke partije u vezi s tim zločinima.

„Zahtjev za žetvom organa od zatvorenika savjesti nije došao od kineske mafije, nego od starih partijskih vođa,“ izjavio je Gutmann. „Kina je zemlja nadgledanja koja ciljano prati partijske članove i vojsku ... partijska centrala je upoznata s ovim.“

Dr. Noto je naglasio važnost istrage američke vlade i objavljivanja izvještaja i dokaza o žetvi organa, kako zbog žrtava tako i zbog medicinske zajednice.

„Naši liječnici sada viđaju to da pacijenti odlaze u Kinu po organe, naše bolnice treniraju kineske liječnike kako izvoditi transplantacije, naši univerziteti učestvuju i financiraju istraživanja o transplantaciji koja se izvode u Kini i naše medicinske revije ih prihvaćaju,“ izjavio je Noto.

„Bez ovih informacija smo pod rizikom da učinimo našu medicinsku zajednicu saučesnicima u jednoj od najvećih tragedija našeg vremena.“

Također je pozvao američku vladu da izvrši ozbiljnu istragu i da Kongres osudi takvu praksu i izda upozorenje za putnike u Kinu.

Dr. Gabriel Danovitch iz University of California u Los Angelesu, predložio je da američkim kompanijama bude zabranjeno provoditi istraživanja vezana za transplantacije ili farmaceutsko testiranje kada organi dolaze od pogubljenih zatvorenika te da, na povratku kući, američki građani prijave organe koje su dobili u inozemstvu. Izjavio je da je teško kontrolirati stvari u Kini, ali da Kongres itekako može utjecati na ponašanje američkih građana i kompanija.

„SAD treba pružiti primjer ... i pokazati neprihvatljivost profiterstva nad pacijentima transplantacije od strane bilo koga unutar američke nadležnosti, .... ili nad zatvorenicima čiji dijelovi tijela vrijede velike svote novca nakon njihovog smaknuća,“ izjava.

Dodatne informacije

Na saslušanju je također govorio dr. Charles Lee, glasnogovornik i direktor odnosa s javnošću Globalnog servisnog centra za istupanje iz Komunističke partije. (izjava)

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.