Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Poznati kineski zatvorenik savjesti zaustavljen na granici

Američki par maltretiran u Kini pri pokušaju izvođenja oca na slobodu

S lijeva na desno: Jeff (Daniellin suprug), g. Wang i Danielle (Minghui.org)
S lijeva na desno: Jeff (Daniellin suprug), g. Wang i Danielle (Minghui.org)

NEW YORK - Danielle Wang se u društvu svog supruga (oboje državljani SAD), u utorak vratila iz Kine neobavljenog posla i duboko razočarana. Naime, kineska vlada nije dopustila njezinom ocu Wang Zhiwenu - u svojoj zemlji dobro poznatim Falun Gong praktikantom - da napusti Kinu, iako je bio u posjedu važećeg pasoša i vize. Wang je, samo zbog toga što je bio Falun Gong koordinator u Pekingu, osuđen na 15 godina zatvora, iz kojeg je izašao 2014.g.

“Nakon što smo dva tjedna neprestano bili praćeni od strane uniformiranih policajaca i onih u civilu, konačno smo uspjeli dobiti vizu za mojeg oca”, kaže Danielle (Xiodan) Wang. “Ali, kad smo stigli na aerodrom, granična policija nam je rekla da mu je pasoš poništen. Vratili su nam dokument tek nakon što su ga na jednom dijelu prerezali, upropastivši time naš višemjesečni trud. Sada nas brine šta bi mu se sljedeće moglo dogoditi.”

Maltretiranje mog oca od strane kineskih vlasti je jednostavno pogrešno. Uskoro će navršiti sedamdeset godina, on je ljubazan i sasvim bezopasan čovjek. Nakon gotovo dva desetljeća patnje, trebalo bi mu biti dozvoljeno da se pridruži svojoj porodici u SAD-u i živi životom koji je u potpunosti slobodan.”

Wang Zhiwen je za vrijeme insceniranog i medijski eksponiranog suđenja, koje je prikazano na nacionalnoj televiziji, 1999.g. osuđen na 16 godina zatvora. Iz zatvora je bez medijske pompe pušten krajem 2014. g. i od tada se bezuspješno pokušava ujediniti s svojom kćerkom. Za Wanga su u više navrata ciljano apelirale vlade raznih zemalja i grupe koje se zalažu za ljudska prava. Danielle već 17 godina vodi kampanju za njegovo oslobađanje, te je zajedno s drugim kćerkama poznatih kineskih zatvorenika savjesti u decembru 2013.g. svjedočila pred američkim kongresom.

“Nakon svega što je Komunistička partija Kine učinila Wang Zhiwenu i njegovoj porodici, logično je za očekivati da ga neće ostaviti na miru i omogućiti mu slobodan izlaz iz zemlje. Nažalost, sve navedeno je uobičajeni obrazac ponašanja vlasti prema Falun Gong praktikantima, kojima se proizvoljno uskraćuju pasoši ili su pak žrtva nezakonitog pritvaranja na aerodromima”, kaže Levi Browde, Izvršni direktor Falun Dafa informativnog centra.

“Požurujemo vladu SAD-a da izvrši snažan pritisak na kineske dužnosnike u svrhu izdavanja Zhiwan Wangu novog pasoša, kako bi mu se omogućilo da posjeti svoju kćer u New Yorku te konačno bude istinski slobodan.”

Danielle Wang i njezin suprug su dostupni za kontakt odnosno interview pozivom na sljedeći broj: +1 646 257 2115

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.