Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Američki Kongres osuđuje nasilno uzimanje organa od Falun Gong praktikanata u Kini

Zastupnički dom Američkog Kongresa usvojio rezoluciju kojom osuđuje nasilno uzimanje organa od praktikanata Falun Gonga i drugih zatvorenika savjesti u Kini

Zastupnički dom Američkog Kongresa je 13. juna ove godine jednoglasno usvojio Rezoluciju 343, kojom osuđuje nasilno uzimanje organa od praktikanata Falun Gonga i drugih zatvorenika savjesti u Kini. Rezolucija 343 (tekst rezolucije) je dobila podršku od 180 članova kongresa iz redova Demokrata i Republikanaca. Između ostalog, rezolucija zahtijeva od Kineske vlade da odmah prekine praksu nasilnog otklanjanja organa i zaustavi progon Falun Gonga. Ona također poziva State Department da pruži detaljniju analizu ove teme u svom godišnjem izvještaju o ljudskim pravima.

"Kina vrši ... jedno od najjezivijih ... kršenja ljudskih prava nad Falun Gongom i drugim zatvorenicima savjesti", izjavila je Ileana Ros-Lehtinen (R-FL), koja je inicirala Rezoluciju 343 u junu 2015. godine. "Jeziva i nehumana praksa režima da lišava pojedince slobode, baca ih u radne logore i zatvore, a zatim ih ubija i uzima im organe za transplantaciju prevazilazi područje shvatanja i toj praksi se moramo univerzalno suprotstaviti i bezuslovno je zaustaviti."

Nazivajući rezoluciju "vrlo važnim dio zakona", zastupnik Eliot Engel (D-NY) je izrazio svoju podršku, izjavljujući da su "ovi navodi posebno uznemirujući: vlasti u kineskim zatvorima ciljaju na zatvorenike zbog njihovih vjerskih uvjerenja, a onda prave profit od trgovine organima ovih žrtava. Ne mogu se sjetiti ničega što bi bilo odvratnije od toga."

Zastupnik Chris Smith (R-NJ) je nasilno uzimanje organa nazvao "možda najvećim zločinom u 21. vijeku" i naveo nezavisne istrage koje procjenjuju da je "45.000 do 65.000 praktikanata Falun Gonga ubijeno zbog njihovih organa."

Rezolucija 343 Zastupničkog doma Američkog Kongresa izražava zabrinutost "zbog istrajnih i vjerodostojnih izvještaja o sistematskom, pod kontrolom države, uzimanju organa od nesaglasnih zatvorenika savjesti u Narodnoj Republici Kini, uključujući i velik broj praktikanata Falun Gonga i članova drugih manjinskih etničkih grupa i religija."

Rezolucija tvrdi da je "ubijanje vjerskih ili političkih zatvorenika u svrhu prodaje njihovih organa za transplantaciju nečuveno i nedopustivo kršenje temeljnog prava na život."

Rezolucija zatim:

  • osuđuje praksu nasilnog, pod kontrolom države, oduzimanja organa u Kini
  • poziva vladu NR Kine i Komunističku Partiju Kine da odmah prekinu praksu uzimanja organa od zatvorenika savjesti
  • zahtijeva da se odmah okonča 16 godina dug progon duhovne prakse Falun Gong i da se odmah oslobode svi praktikanti Falun Gonga i drugi zatvorenici savjesti
  • ohrabruje medicinsku zajednicu SAD-a da pomogne da se unaprijedi svijest o neetičkoj praksi transplantacije organa u Kini
  • poziva NR Kinu da omogući kredibilnu, transparentnu i nezavisnu istragu zloupotreba transplantacije organa
  • poziva State Department SAD-a da godišnje podnosi izvještaje Kongresu o provođenju postojećeg zakona kojim se zabranjuje izdavanje viza kineskim i drugim državljanima koji su umiješani u prinudnu transplantaciju organa.

Rezolucija 343 je peta od rezolucija koje je Američki Kongres usvojio od 1999. godine, a u kojima se osuđuje progon duhovne prakse Falun Gong od strane Kineske komunističke partije, ali prva koja se direktno odnosi na nasilno uzimanje organa.

Rezolucija Evropskog Parlamenta, koja takođe oštro osuđuje nasilno oduzimanje organa i ubijanje pratikanata Falun Gonga u Kini, izglasana je u decembru 2013. Nedavno je grupa od 12 evropskih parlamentaraca započela novu inicijativu, u kojoj se od izvršnih organa EU zahtijeva da preduzmu konkretne korake prema Kini.

Zakonodavne inicijative su pokrenute u Izraelu, Tajvanu i drugim zemljama, koje traže da se zaustavi transplantacioni turizam u Kinu.

"Ova rezolucija je još jedan ključni korak naprijed u globalnoj kampanji da se zaustavi jedan od najstrašnijih zločina našeg vremena - nasilno oduzimanje organa od nevinih zatvorenika savjesti u Kini, od kojih su većina praktikanti Falun Gonga, a koje se odvija pod kontrolom države", izjavio je glasnogovornik Falun Dafa informativnog centra, Erping Zhang. "Pozivamo Obaminu administraciju i idućeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država da poslušaju poruke ove rezolucije i provedu konkretne korake kako bi se osiguralo da Sjedinjene Države i njihovi građani nisu saučesnici u zločinima Komunističke partije protiv čovječnosti."

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.