Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Građani i mediji Islanda pružili veliku podršku Falun Gongu za vrijeme posjete Jiang Zemina Islandu

Kontroverzna odluka islandskih vlasti, da, tokom posjete kineskog predsjednika Jianga Zemina ne dopuste ulazak u zemlju Falun Gong praktikantima, koji su mirnim apelima i prezentiranjem vježbi u javnosti htjeli skrenuti pažnju na brutalan prokon Falun Gong praktikanata u Kini, digla na noge građane i medije na Islandu.

Zvanična posjeta kineskog predsjednika Islandu od 12. do 16. juna 2002. bila je povod Falun Gong praktikantima iz raznih zemalja da, za vrijeme posjete, mirnim apelima i izvođenjem vježbi u javnosti skrenu pažnju na brutalan progon Falun Gong praktikanata u Kini i da pokažu mirni duh Falun Gong-a građanima Islanda. Jiang Zemin se, inače, smatra direktno odgovornim za hapšenje i zatvaranje preko 100.000 praktikanata i za mučenje i smrt preko 1.000 praktikanata u rukama kineske policije od početka progona
1999. godine.

Međutim, samo par dana prije početka posjete, objavljena je vijest da je islandska vlada za vrijeme posjete zabranila Falun Gong praktikantima ulazak u zemlju, da bi se, kako je navedeno, "izbjegli veći protesti". Međutim, po svemu sudeći, ova odluka donesena je pod velikim pritiskom od strane kineskih vlasti. Najveći dnevni list na Islandu "Morgunblad" objavio je da se iz pouzdanih izvora zna da su kineski gosti zahtijevali od Islanđana da ne dozvole Falun Gong praktikantima ulazak u zemlju i da se iz hotela gdje je Jiang Zemin trebao biti smješten ne vide nikakvi protestanti. Dan prije je list "Visir" objavio da je: "Ministarstvo Pravde od kineske ambasade dobilo listu osoba koje su vjerovatno vezane za Falun Gong".

Ova vijest izazvala je veliki interes medija i pravi šok među građanima Islanda. Na adresu Falun Dafa Infocentra u New York-u počela su stizati pisma podrške Falun Gong-u i neslaganja sa odlukom vlade. Organizacije za ljudska prava su nudile podršku, osiguravajući da će poruka mira, tolerancije i slobode mišljenja Falun Gong praktikanata biti isporučena kineskom predsjedniku, a u jednom od pisama stoji: "Mi ćemo zauzeti mjesto onih kojima nije dozvoljeno da posjete Island i protestuju protiv povreda ljudskih prava. Ljudska prava ne poznaju granice".

"I mi smo Falun Gong"

Na dan prije početka zvanične posjete, na aerodromu u Rejkjaviku, oko 65 praktikanata sa legalno izvađenom vizem, koji su bili na listi, zadržani su na granici i prebačeni u jednu školsku zgradu, koju je islandska policija ispraznila da bi tamo držala praktikante koji dođu na Island. Idući dan se preko 300 Islanđana skupilo pred školom. Oni su u znak solidarnosti rekli da su i oni Falun Gong praktikanti tražeći od policije da i njih uhapsi. Policija ih nije uhapsila, ali je izvela jednog od praktikanata, koji ih je naučio Falun Gong vježbama. Ubrzo nakon toga su svi praktikanti bili pušteni i dozvoljeno im je da ostanu na Islandu i održe planirane aktivnosti na mjestima koje je policija za to odredila.

"Crne liste" na aerodromima u Evropi

Zbog velikog odjeka u medijima i negodovanja građana, Islandska vlada odustaje od zaustavljanja praktikanata na granici, ali daje naredbu nacionalnoj avio-kompaniji IslandAir-u da Falun Gong praktikantima ne dopusti ukrcavanje na avion. Na šalterima IslandAir-a pojavljuje se "crna lista" sa imenima praktikanata. Nekih 150-200 praktikanata je ipak stiglo do Islanda, ali je nekoliko desetina prektikanata u Bostonu, New York-u, Parisu, Londonu, Štokholmu, Kopenhagenu itd. moralo je odustati od puta.

Ostalo je otvoreno pitanje kako je nastala crna lista i kako su se na listi našli osim praktikanata, čija imena se mogu naći na web-stranicama, tako i neki praktikanti koji u privatnosti svojih domova prakticiraju, s obzirom na činjenicu da u Falun Gong-u nema članstva i ne vodi se evidencija o praktikantima.

700 građana se preko novina izvinulo Falun Gong praktikantima

Falun Gong je u međuvremenu postao tema broj jedan u islandskim medijima, a mediji, građani i organizacije za ljudska prava počeli su skretati pažnju da su akcije njihove vlade u suprotnosti sa internacionalnim i sopstvenim zakonima.

U četvrtak, na dan kada je Jiang Zemin sletio na aerodrom u Rejkjaviku, najveći dnevni list na Islandu "Morgunbladid" objavio je na čitavoj strani tekst pod naslovom "Oprostite !", sa skoro 700 potpisa Islanđana iz svih društvenih slojeva, od kongresmena, preko pjesnika, do običnih građana, u kojem stoji:

"Mi potpisani - obični građani Islanda - izvinjavamo se pripadnicima Falun Gong-a i drugih stranih posjetilaca azijskog porijekla za neshvatljivu akciju islandskih vlasti u vezi sa državnom posjetom predsjednika Narodne Republike Kine Islandu. Budite sigurni da ove akcije nisu u skladu sa željama građana Islanda. Mi, osim toga jako osuđujemo brutalne povrede ljudskih prava od strane Pekinške tiranije, kako u Kini, tako i na od strane Kine okupiranim područjima."

Velike demonstracije u znak solidarnosti i podrške Falun Gongu

Islandski građani, šokirani odlukom njihove vlade da se povinuje pred zahtjevima totalitarnog predsjednika, pokreću samoinicijativno niz akcija, ne samo u znak podrške Falun Gong-u, već i "da bi odbranili svoju sopstvenu demokratiju od najveće totalitarne države na svijetu".

Tako je 14. juna, 3000 Islanđana izašlo na ulice da bi demonstriralo protiv kršenja ljudskih prava Falun Gong praktikanata od strane Jiang Zemina i u znak negodovanja zbog odluke svoje vlade. Mnogi su nosili žute zastavice sa ispisanim principima Falun Gonga: "istina, dobrodušnost, tolerancija", a neki su nosili crni povez preko usta, simbolično ukazujući na ograničavanja osnovnih ljudskih prava.

Demonstracije na putu prema aerodromu odobrene u zadnji čas

Falun Gong praktikanti su svojim mirnim ponašanjem stekli simpatije i Islandske policije, koja je u zadnji čas, dan prije odlaska Jiang Zemin-a, čak odobrila praktikantima da sa zastavama i plakatima stoje na putu prema aerodromu, kojim je morao proći kineski predsjednik. Pri povratku sa aerodroma su čak i policajci u pratnji kineskog pretsjednika mahali Falun Gong praktikantima u znak podrške.

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.