Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Otkriven koncentracioni logor za Falun Gong; Zatvorenike ubijaju radi trgovine organima

„Do sada još niko nije izašao živ“, otkriva kineski novinar

NEW YORK (FDI) – Falun Dafa informacioni centar primio je u sredu šokantne, detaljne informacije od kineskog novinara i insajdera, koje dokumentuju postojanje koncentracionog logora u gradu Shenyang u provinciji Liaoning, izričito za Falun Dafa praktikante. Vesti stižu odmah nakon Izveštaja američkog State Departmenta o stanju ljudskih prava u stranim zemljama, objavljenom u sredu; izveštaj dokumentuje nastavak sistematskih zlostavljanja Falun Gong praktikanata u Kini.
(kompletan izveštaj na
http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2005/61605.htm).

Informacija o logoru preneta je preko zvučnog snimka kineskog novinara. Ovo je prvi put da vesti o postojanju tajnih logora dospiju u javnost. Kaže se da se u logoru u svakom trenutku nalazi preko 6.000 Falun Gong praktikanata i “da još niko nije izašao živ”. Prema izvoru, on sadrži krematorijum, a u zatvoru je zaposlen neuobičajeno velik broj lekara - što govori o zatvorskoj praksi ubijanja zatvorenika radi njihovih organa, koji se prodaju radi zarade.

“Falun Gong praktikante ubijaju zbog njihovih organa, koji se šalju raznim medicinskim ustanovama. Trgovina organima je sada visoko-profitabilan biznis u Kini...”

“Falun Gong praktikante ubijaju zbog njihovih organa, koji se šalju raznim medicinskim ustanovama. Trgovina organima je sada visoko-profitabilan biznis u Kini...”

Izvor je pokušao da prenese užas onog što se dešava u koncentracionom logoru: “Zašto je napravljen krematorijum i zašto tu borave toliki lekari? Odgovor je teško pojmljiv. Mora vam biti jasno da je peć za tela drugačija od peći koja se koristi u sanitarne svrhe.”

Smešten u okrugu Sujitun grada Shenyang, koncentracioni logor Sujitun okružen je zidovima tri metra visine, sa električnom ogradom na vrhu. Teško je utvrđen i priča se da je velika tajna – lokalno stanovništvo skoro ništa ne zna o njemu. Oni koji su unutra zatvoreni su privrženici Falun Gonga iz tri severoistočne provincije Kine, kao i iz centralne Kine; kaže se da su mnogi ovde prebačeni iz raznih radnih logora. Prema izvoru, Komunističke vlasti koje su u vezi sa kampom, mnogo toga su naučile od koncentracionih logora u Severnoj Koreji.

„Ovo je duboko, jezivo uznemiravajuće, i potvrđuje naše najveće strepnje: da vlast KPK ostaje pri nameri da „istrebi“ Falun Gong, i da u svom očaju nema granica,“ izjavio je portparol FDI, g. Erping Zhang. „Treba da nam bude jasno da progon nije prestao: on je naprosto postao mračniji i skriveniji.“

Kineski insajder naširoko govori o „žetvi“ organa u objektu u Sujiatunu. „Kad Falun Dafa praktikante pošalju u Sujiatun,“ kaže, „oni nemaju šanse da ikad izađu... KPK neće doveka davati zatvoreniku hranu. Šta im je, znači, namera? Falun Dafa praktikante ubijaju zbog njihovih organa, koje šalju u razne medicinske ustanove. Prodaja organa danas je veoma profitabilan posao u Kini.“

„Kroz izvršenja smrtne kazne ne mogu da prikupe dovoljno tela, a za ovaj posao nema pogodnijih od tela praktikanata,“ izjavljuje.

Poslednjih meseci, pojavili su se znaci upozorenja. Prema pariskom Intelligence online, prošlog juna vlasti KPK održale su „krizni sastanak“ u kom je zameniku ministra javne bezbednosti, Liu Jingu, dodeljen posao „istrebljenja“ Falun Gonga „pre Olimpijskih igara 2008“. Nekoliko izvora kaže da vlasti žele da iskoriste Olimpijadu kao izgovor da se produbi napad na Falun Gong.

Ovog januara, kineski zvaničnici na sličan način su najavili „novu kampanju“, koja će navodno „sabotirati aktivnosti sektaških organizacija“, prema izveštaju Reutersa. Protekle kampanje da se „snažno udari“ rezultovale su sa više od 10.000 smrtnih kazni u jednoj godini, kažu aktivisti za ljudska prava.

Priča o konc-logorima za Falun Dafa praktikante u opticaju je nekoliko godina. 1. oktobra 2000., agencija France Presse je javila o dva nedavno oformljena konc-logora, oba specijalno za zatvorenike Falun Gong praktikante. Rečeno je da su logori podignuti na severozapadu i severoistoku Kine i da svaki ima kapacitet za 50.000 osoba.

6. oktobra 2000, u izveštaju na Minghui.net kaže se da se koncentracioni logori, izričito za Falun Gong, grade u severozapadnoj provinciji Xinjiang. Kineski izvori javljaju da je viđeno kako se sledbenici Falun Gonga deportuju vozovima u logor Xinjiang. O tajnom logoru je isplivalo malo, ili nimalo informacija. Do danas se ne zna ni za koga ko se vratio iz logora.

G. Zhang je dalje izjavio: „Međunarodni mediji i vlade širom sveta moraju obratiti pažnju na ovo i preuzeti aktivne mere da se ispitaju koncentracioni logori i zaustavi varvarizam i ludilo. Pozivamo na svu raspoloživu podršku međunarodnih organizacija. U Kini mora postojati odgovornost. Ako je ovo cena koju ljudi plaćaju za naše ćutanje, to je jezivo tragično.“

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.