Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Kineska ambasada naredila tajlandskoj policiji da privede Falun Gong praktikante i njihovu djecu

Komunikacija s UN-om blokirana; privedeni praktikanti već 4 dana štrajkuju glađu

Gospođa Miao Miao i njena 6-godišnja kćerka, Hua Yuchen, nasilno su bile odvučene prema policijskom vozilu.
Gospođa Miao Miao i njena 6-godišnja kćerka, Hua Yuchen, nasilno su bile odvučene prema policijskom vozilu.

15. decembra, ispred kineske ambasade u Bangkoku, tajlandska policija prisilno je uhapsila i privela pet Falun Gong praktikanata i troje njihove djece, djevojčice u starosti od 4, 6 i 14 godina. Dvije starije djevojčice su kasnije puštene, a najmlađa djevojčica, iako nije formalno optužena, još uvijek se nalazi sa svojim ocem u pritvornom imigracionom centru u Bangkoku. Svi uhapšeni su izbjeglice iz Kine pod zaštitom UNHCR-a. Svi odrasli praktikanti su, u znak protesta zbog njihovog zatvaranja, stupili u štrajk glađu, ne uzimajući ni hranu, ni vodu.

Četvrti dan štrajka glađu, jedna od pritvorenih praktikantica je postala veoma slaba i ima poteškoće držati se na nogama. Službenici pritvornog centra stalno blokiraju pokušaje praktikanata da komuniciraju s UNHCR-om a pritvorenim praktikantima su rekli da su ravnodušni prema njihovom štrajku glađu.

Žrtve:

  • Wang Yajun, njegova supruga Liu Ying, i njihova 14-godišnja kćerka Wang Anqi
  • Huang Gouhua i njegova 4-godišnja kćerka Huang Ying
  • Miao Miao i njena 6-godišnja kćerka Hua Yuchen
  • Li Jianhui

Pozadina:

Tijekom sedam dana, počevši od 6. decembra, Falun Gong praktikanti su svaki dan dolazili pred kinesku ambasadu u Bangkoku i oko dva sata protestirali zbog nedavnih mučenja i silovanja dvije Falun Gong praktikantice od strane kineskog policajca He Xuejiana u policijskoj stanici u Kini (izvještaj). Svaki dan, veliki broj uniformiranih policajaca i policajaca u civilu nadgledali su njihov protest. 10. decembra, na Internacionalni dan ljudskih prava, tailandska policija je, nakon što je više puta ulazila i izlazila iz kineske ambasade, nasilno odvela neke od praktikanata, koji su mirno protestvovali, pretresla njihove torbe i oduzela im transparente.

13. decembra, policija je rekla protestantima da imaju naredbe "od viših organa" da "ako praktikanti sljedeći dan vrate i opet protestiraju, bit će uhapšeni". To je potaknulo praktikante da zahtijevaju sastanak sa tim «višim organima», koji se održao sljedeće jutro.

14. decembra, praktikanti se nisu pojavili pred ambasadom. Umjesto toga, četiri praktikanta su otišla u policiju i razgovarala sa dvojicom policijskih agenata, koji su predhodno bili pred ambasadom. Razgovor je trajao oko tri sata i praktikanti su objasnili zbog čega im je tako važno otkriti progon Falun Gonga u Kini i druge zločine počinjene od strane Komunističke partije Kine. Izgledalo je da su agenti policije shvatili. Oni su izrazili suosjećanje sa žrtvama i objasnili da im je kineska ambasada naredila da odstrane praktikante.

15. decembra, oko 15 praktikanata se skupilo pred ambasadom da u tišini izraze svoj protest i time pruže podršku sličnim protestima pred kineskim ambasadama širom svijeta. Šest praktikanata je sjedilo preko puta ambasade na drugoj strani ulice, mirno meditirajući. Nisu imali transparente, niti plakate. Ostatak grupe je dijelio letke duž ulice.

Kratko nakon 11 sati, oko 20 tajlandskih policajaca prišlo je praktikantima, koji su meditirali. Nasilno su podigli praktikante, dok su im noge još bile prekrštene u meditirajućoj poziciji. Tražili su od praktikanata da im pokažu izbjegličke pasoše, odbijajući da prihvate izbjegličke potvrde UNHCR-a kao adekvatnu identifikaciju, iako je praktikantima nekoliko dana prije toga rečeno da je kopija pisma UNHCR-a dovoljna kao identifikacija policiji.

Policija je u više navrata zahtijevala od praktikanata da dođu u pritvorni imigracioni centar da pokažu svoje identifikacije, nakon čega bi navodno bili slobodni. Međutim, kako je policija već imala kopije njihovih identifikacija, praktikanti nisu razumijeli ovaj zahtijev. Konačno ih je policija nasilno odvukla, iako su neki od praktikanata još sjedili s prekrštenim nogama u meditacijskom položaju.

Među onima, koji su prisilno uhapšeni, su i Huang Guohua i njegova 4-godišnja kćerka Huang Ying (s nadimkom Kaixin). 2002. godine, Kaixinina majka, Luo Zhixiang, koja je bila u trećem mjesecu trudnoće, bila je mučena do smrti u kineskom zatočeništvu. Kaixin je do proteklog decembra živjela sa svojim bakom i dedom u Kini, a tada se opet mogla vratiti svom ocu u Bangkoku, koji je predhodno uspio pobjeći iz Kine u Tajland, nakon što je i sam bio uhapšen i mučen u Kini.

Zvaničan razlog, koji su tailandske vlasti dale za hapšenja, je da praktikanti «nisu pokazali odgovarajuće dokaze za legalan ulazak u Tajvan». Međutim, kao mnoge izbjeglice, uhapšeni praktikanti nisu imali pasoše sa sobom, već zvanična pisma o zaštitnom statusu od strane biroa UNHCR-a.

Iako su Wang Yajun i Liu Ying kasnije taj dan pokazali policiji pasoše s važećim vizama, oni su još uvijek u pritvoru.

Trenutna situacija:

Četvrti dan štrajka glađu, jedna od pritvorenih praktikantica, gospođa Miao Miao, postala je jako slaba i jedva se drži na nogama.

Uhapšene praktikantice su izjavile da službenici u pritvornom centru odbijaju da razgovaraju s njima. Ipak, službenici zaduženi za imigraciju, dali su do znanja zatočenicima da su ravnodušni prema njihovom štrajku glađu i da ih nije briga da li će praktikanti živjeti ili umrijeti.

Službenici su rekli praktikanticama da je njihova sudbina u rukama UNHCR-a, ali ti isti službenici ili nisu prihvatili ili su pocijepali pisma, koja su praktikantice napisale UNHCR-u.

Wikorn Jarupruch, tajvanski istražitelj za imigraciju, također je rekao praktikantima da je kineska ambasada naredila policiji da zaustavi proteste.

Svi odrasli privedeni praktikanti nastavili su štrajk glađu bez hrane i vode u znak protesta protiv njihovog hapšenja i privođenja. Veoma smo zabrinuti za njihovo stanje i tražimo njihovo neposredno puštanje na slobodu. Oni su samo koristili svoja osnovna prava govora i izražavanja, skrećući pažnju na mučenja i zlostavljanja, kojima su izloženi Falun Gong praktikanti u Kini.

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.