Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Dvije Falun Gong praktikantice silovane usred posjete reportera Ujedinjenih Nacija

25. novembra, 51-godišnja gospođa Liu Jizhi mučena je električnom palicom, pretučena i zatim silovana od strane policajaca u gradskoj policijskoj stanici grada Dongchengfang u provinciji Hebei.
25. novembra, 51-godišnja gospođa Liu Jizhi mučena je električnom palicom, pretučena i zatim silovana od strane policajaca u gradskoj policijskoj stanici grada Dongchengfang u provinciji Hebei.

New York (FDI) – Falun Dafa informativni centar je saznao da su 25. novembra dvije Falun Gong praktikantice starosnog doba 42 i 51 godine silovane u policijskom pritvoru.

Šokirajuće fotografije pokazuju nasilnički karakter jednog od ova dva slučaja silovanja.

Silovanja, izvršena samo tri dana nakon što je specijalni reporter UN za izvještavanje o mučenju stigao u Kinu, desila su se u zgradi policijske stanice Dongchengfang u gradu Tunzhou provincije Hebei.

Otmica žena odgovara obrascu po kome kineske vlasti hapse potencijalne protestante ili druge koji mogu otkriti zlostavljanja za vreme ”osetljivih perioda”, kao npr. za vreme u kome su ugledni inostrani posetioci u zemlji i/ili su oči inostranih medija uperene u Kinu. Tako su npr. kineski hrišćani bili uhapšeni i pritvoreni za vreme nedavne posete američkog predsednika Buša. Aktivisti su često hapšeni za vreme godišnjice masakra koji se odvio 1989. godine na trguTiananmen u Pekingu.

“Tragedija ovih silovanja za vreme posete specijalnog reportera UN ističe temeljni problem toga kako se međunarodna zajednica odnosi prema kršenju ljudskih prava od strane KKP (Kineske Komunisticke Partije). Za KKP mučenja nisu ”problem“ ili “kazna” koju treba iskoreniti, već umesto toga jedna od glavnih metoda kojima se održava kontrola nad ljudima”, izjavio je pretstavnik FDI Levi Browde u petak.

“Premda treba pohvaliti napore reportera, mora nam biti jasno koliko se ovaj problem duboko prožima. Do danas, kineske vlasti, umesto da stupe u akciju i pozovu na odgovornost vršioce mučenja i silovanja, u stvari u mnogim prilikama ih promoviraju ako su njihova dela ugušila demonstracije ili sprečila da se izveštava o povredama ljudskih prava.”

Pretučene i silovane pred očima policije

Fotografija gospođe Liu, nakon što je pretučena i silovana od strane kineske policije.
Fotografija gospođe Liu, nakon što je pretučena i silovana od strane kineske policije.

U noći 24. novembra je 51-godišnja supruga i majka gđa. Liu Jizhi bila oteta od otprilike sedam policajaca. Njena kuća je bila pretrešena i sav materijal u vezi Falun Gonga je zaplenjen. Policija nije imala nalog i upala je nasilno u njenu kuću. Gospođa Liu je odvedena u gradsku policijsku stanicu u Dongchengfangu, gde je bila ispitivana, tučena gumenim štapovima, šokirana električnim palicama, bačena na pod i seksualno napadana od strane muških policajaca.

25. novembra oko 14 časova policajac po imenu He Xuejian je odveo gđu. Liu u sobu u kojoj su se nalazila 2 kreveta, podignuo joj majicu i počeo je milovati po grudima. Nakon toga joj je udarcima električne palice šokirao grudi. Kako su pritom izbijale iskre He Xuejian je glasno vikao ”Ovo je zabavno! Ovo je zabavno!” Policajac po imenu Wang, koji je tome prisustvovao, stajao je i posmatrao govoreći: ”Pretuci je, pretuci je dobro!”. He Xuejian je nastavio da seksualno napada gospođu Liu. Ubrzo joj je skinuo pantalone i silovao 51-godišnju Liu. Tokom silovanja ju je nastavio šamarati i gušiti.

Nakon toga je policajac He Xuejian uveo drugu praktikantkinju Falun Gonga 42–godišnju Han Yuzhi u istu sobu i krenuo da je siluje. Oba slučaja silovanja su počinjena u prisustvu drugog policajca čiji je nadimak Dajun i koji je ležao na jednom od kreveta. Dajun, prema izveštaju, nije pokušao zaustaviti ni jedno od oba silovanja.

Teroriziranje seksualnim napastvovanjima

Tokom progona Falun Gong praktikanata od strane kineske vlade, slučajevi silovanja postaju sve uobičajenija pojava. Juna meseca 2000. godine, 18 praktikantkinja Falun Gonga koje su bile pritvorene u radnom logoru Masanjia u provinciji Laoning, bile su svučene gole i bačene u zatvorske ćelije sa nasilničkim muškim kriminalcima koji su bili podstaknuti da siluju i zlostavljaju ove žene. Maja meseca 2003. godine gospođa Wei Xingyan, diplomirani student univerziteta Chongqing provincije Sichuan je silovana od strane policajca nakon što je privedena pod policijskim nadzorom jer praktikuje Falun Gong (izveštaj na engleskom). 2004. godine je 32-godišnja Zhu Xia doživela potpuni psihički slom nakon što je više puta bila silovana u nacionalnom uredu za ispiranje mozga za regiju Pi u provinciji Sichuan (izveštaj na engleskom)

Dokumentirano je preko 44.000 slučajeva mučenja i okrutnih zlostavljanja Falun Gong praktikanata u Kini. Mnogo slučajeva, uključujući muške i ženske, uključuju seksualno zlostavljanje ili silovanje.

“Ova nedavna premlaćivanja i silovanja su poziv buđenja međunarodnoj zajednici”, rekao je Browde. ”Povrede ljudskih prava nad Falun Gong praktikantima, koje su u Kini danas tako neobuzdane, nisu samo zbog administrativnih problema ili grešaka u zakonskom sistemu, već su, naprotiv, promišljena politika vođa KKP da “istrebe” Falun Gong. To je svirepost za koju internacionalna zajednica ne sme imati toleranciju. Ne smemo popuštati pod izjavama i akcijama od strane kineske vlade koje pokazuju tzv. ”dobru volju”, ali koje ne dostavljaju nikakvu pravu promenu. Zahtevati ili prihvatiti bilo šta manje od prave promene je uvreda našoj osnovnoj ljudskosti i ohrabrenje tiranskoj vladavini KKP.”

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.