Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Šta je prava istina o incidentu "samospaljivanja" u Pekingu?

23. januara 2005. se navršavaju 4 godine od samospaljivanja na Trgu Nebeskog Mira, za koje su kineski državni mediji optužili Falun Gong. Međutim, postoje dokazi da je taj događaj insceniran od strane kineskog režima, kako bi se stvorila mržnja protiv Falun Gonga i opravdao brutalni progon

Nažalost mnogi mediji na zapadu još uvijek nekritično preuzimaju vijesti kineskih državnih medija o Falun Gongu i time nesvjesno pomažu širenju pogrešnih informacija kineskog Ministarstva Propagande

Analiza video-snimka „samospaljivanja“ pokazuje da je Liu Chunling, jedna od žrtava, udarena tvrdim predmetom u glavu.
Analiza video-snimka „samospaljivanja“ pokazuje da je Liu Chunling, jedna od žrtava, udarena tvrdim predmetom u glavu.

U nedjelju, 23. januara/siječnja 2005. navršavaju se četiri godine od događaja kada je pet osoba navodno izvršilo samospaljivanje na Trgu Nebeskog Mira u Pekingu. Neuobičajeno brzo, manje od dva sata nakon incidenta, zvanična kineska novinska agencija Xinhua objavila je da su te osobe bili Falun Gong praktikanti. To je bio početak nezapamćene medijske propagandne kampanje protiv Falun Gong-a, koja još uvijek traje.

Ipak dokazi pokazuju da je ovaj incident bio insceniran s namjerom da se u javnosti stvori mržnja protiv Falun Gong-a i da se opravda brutalan progon, koji je u julu/srpnju 1999. godine započeo tadašnji kineski lider Jiang Zemin.

Protivrječnosti na video-snimku

Analiza video-snimka koji je objavljen na kineskoj državnoj televiziji odmah nakon incidenta, iznijela je na vidjelo čitav niz protivrječnosti (pogledajte video-analizu na internetu: visoka rezolucija / niska rezolucija).

Jedan primjer iz video-snimka: na jednom usporenom isječku se jasno vidi, da je Liu Chunling, žena za koju je novinska agencija Xinhua tvrdila da je umrla od opekotina, u stvari zadobila snažan udarac u glavu tvrdim predmetom, nečim što izgleda kao metalna šipka. Nakon udarca se gđa. Liu momentalno beživotno srušila na zemlju i najvjerovatnije je i umrla od tog udarca.

Nevladina organizacija WOIPFG – Svjetska Organizacija za Istraživanje Progona Falun Gong-a objavila je rezultate stručne analize glasa laboratorije Nacionalnog Univerziteta u Tajvanu, koja je pokazala da su na kineskoj televiziji dvije različite osobe pretstavljene kao "Wang Jindong", navodni predvodnik osoba koje su izvršile samospaljivanje (izvještaji WOIPFG o incidentu samospaljivanja)

Nevladina organizacija "International Education Development" je već 2001. godine u Ujedinjenim Nacijama u Ženevi izjavila: "Dobili smo video-snimak ovog incidenta, koji u našim očima dokazuje da je ovaj događaj insceniran od strane vlade."

Ko su bili učesnici incidenta?

Odmah nakon incidenta, predstavnici Falun Gong-a širom svijeta izjavili su da se u ovom incidentu ne može raditi o Falun Gong praktikantima, jer su ubijanje i samoubistvo u potpunoj suprotnosti s učenjem Falun Gong-a. Nijedan Falun Gong praktikant ne bi to uradio.

Nakon incidenta, Philip Pan, novinar Washington Post-a koji je bio u Pekingu, posjetio je grad u kojem je živjela gđa Liu Chungling, koja je u incidentu izgubila život, kako bi izvršio nezavisno istraživanje. Otkrio je da je Liu radila kao hostesa u noćnom klubu i da je niko od susjeda nikad nije vidio da prakticira Falun Gong. Ova njegova otkrića objavljena su na naslovnoj stranici Washington Posta 4. februara 2001.

Ko je snimio incident?

Jedan CNN reporter je bio na Trgu Nebeskog Mira u vrijeme početka incidenta, ali je odmah bio priveden i kamera mu je bila oduzeta. Novinska agencija Xinhua je prvo tvrdila da video-materijal koji je prikazan na televiziji potiče od CNN-a. Ali glavni direktor CNN-a za vijesti Eason Jordan citiran je u Washington Postu da "snimak korišten u izvještajima kineske državne televizije ne može biti od CNN-a, jer je kamerman CNN-a uhapšen odmah nakon početka incidenta."

Postavlja se pitanje, ko je onda mogao nesmetano snimiti incident i zbog čega je Xinhua lagala o izvoru video-materijala?

Nekritično preuzimanje vijesti kineskih vladinih medija

Na žalost, jučer je jedna od najprominentnijih europskih novinskih agencija u svom istorijskom kalendaru "Dogodilo se na današnji dan", objavila da se pet osoba "sljedbenika zabranjenog duhovnog pokreta Falun Gong, zapalilo na Trgu Nebeskog Mira u Pekingu u pokušaju grupnog samoubistva".

Ova novinska agencija nije navela izvor ovih informacija, niti alternativno gledište.

To je jedan nesretan primjer fenomena, koji je nažalost jako čest – da mediji izvještaje kineskih državnih novinskih agencija smatraju vjerodostojnim izvorom informacija o Falun Gong-u, ili još gore, da ponavljaju takve izvještaje kao provjerene činjenice.

Slično mnogim medijskim izvještajima o "samospaljivanju", ono što nedostaje u izvještaju ove novinske agencije je, osim već navedenih sumnji, i činjenica da, više od godinu dana nakon incidenta, niti jedna nezavisna stranka – medijska ili neka druga – nije imala nikakvog pristupa osobama za koje se pretpostavlja da su bile umiješane u incident, dok su kineski mediji nastavili objavljivati izvještaj za izvještajem o ovom incidentu.

U izvještaju nedostaje i činjenica da su u prvih šest mjeseci progona, kineski državni mediji objavili nevjerovatnih 300.000 izvještaja u kojima napadaju Falun Gong kako bi ubijedili kineske građane i međunarodnu zajednicu da je Falun Gong "opasan" i da predstavlja "prijetnju" i kako bi ublažili kritiku progona, istovremeno tvrdeći da progon uopšte ne postoji. Izvještaji kineskih državnih medija o incidentu samospaljivanja predstavljaju jezgro ove kampanje ocrnjivanja Falun Gong-a.

Doista, zašto tako veliki i bitan dio priče često nedostaje u izvještajima svjetskih medija, dok je linija Komunističke Partije istaknuta i, u nekim slučajevima, jednostrano prikazana?

U kontekstu široko rasprostranjenih zločina protiv Falun Gong praktikanata širom Kine, ne možemo izvještaje kineskih državnih novinskih agencija o Falun Gong-u smatrati istinitim vijestima i ne uzeti u obzir vjerodostojnost njihovih izvora ili stepen u kojem se njihovi izvještaji baziraju na provjerljivim činjenicama. Doista, obazrivost i posebna pažnja su neophodni, kada se objavljuju izvještaji kineskih novinskih agencija, koje su u potpunosti kontrolirane od strane kineskog komunističkog režima.

Mi ne savjetujemo da mediji u bilo kom pogledu cenzuriraju svoje izvještaje o Falun Gong-u. Naprotiv, sasvim suprotno: mi pozivamo svjetske medije da se dublje pozabave ovom temom i da ne izvještavaju samo ono što komunistički lideri govore o Falun Gong-u (preko njihovih glasila – "novinskih agencija"), nego i to zbog čega to govore, šta prikrivaju, i još važnije, šta se događa u Kini sa 100 miliona ljudi koji tamo prakticiraju Falun Gong.

Dok izvještaji i izjave objavljene od strane kineskih propagandista zvuče vrijedne objavljivanja, prava priča se skriva iza zidova hiljada radnih logora, policijskih stanica i centara za ispiranje mozga iz kojih svakodnevno izlaze stravične priče o mučenjima, zlostavljanjima, silovanjima i ubijanjima Falun Gong praktikanata.

Međunarodna zajednica zaslužuje da čuje i razumije pravu istinu o Falun Gong-u u Kini. Vjerujemo da će svjetske novinske agencije vjerodostojno i odgovorno izvijestiti o ovom događaju, bez obzira kakav bi pritisak mogao dolaziti od strane kineskog vodstva da mediji šute o ovom pitanju ili da prikažu samo njihovo gledište.

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.