Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Izvještaji Ujedinjenih Naroda o progonu Falun Gong-a sabrani u nedavno objavljenoj knjizi

"Okrutnost i brutalnost navedenih činova mučenja prevazilaze svaki opis." - Specijalni Reporter Ujedinjenih Naroda za izvan-sudske, grupne i proizvoljne egzekucije

Nedavno objavljena knjiga sadrži sabrane izvještaje Ujedinjenih Naroda o široko rasprostranjenim kršenjima prava na slobodu vjerovanja, zlostavljanjima, mučenjima i vansudskim ubistvima Falun Gong praktikanata.
Nedavno objavljena knjiga sadrži sabrane izvještaje Ujedinjenih Naroda o široko rasprostranjenim kršenjima prava na slobodu vjerovanja, zlostavljanjima, mučenjima i vansudskim ubistvima Falun Gong praktikanata.

San Diego (FDI) – "Falun Gong Human Rights Working Group"(Falun Gong Radna Grupa za Ljudska Prava) najavila je izdavanje "Izvještaja Ujedinjenih Naroda iz 2004. o progonu Falun Gong-a u Kini". U svom drugom izdanju, ova knjiga predstavlja skup izvještaja objavljenih od strane Specijalnih Reportera Komisije za Ljudska Prava Ujedinjenih Naroda o nasilnom i često smrtonosnom progonu Falun Gong praktikanata u Kini.

Svake godine, Specijalni Reporteri UN-a objavljuju sažete izvještaje o stanju ljudskih prava širom svijeta. Prestupi protiv Falun Gong-a privlače sve veće osude od strane Specijalnih Reportera.

"Ovi izvještaji ubjedljivo opovrgavaju tvrdnju kineske vlade da u Kini vlada 'najbolji period ljudskih prava'", rekla je gđa. Liying Zheng, volonterski urednik Radne Grupe.

U knjizi su sadržani izvještaji Reportera iz niza različitih oblasti, uključujući Specijalnog Reportera za pitanja mučenja, Specijalnog Reportera za izvan-sudske, grupne i proizvoljne egzekucije, Specijalnog Reportera za nasilje protiv žena, Specijalnog Reportera za slobodu religije i Specijalnog Reportera za slobodu izražavanja.

Jedan od primjera iz izvještaja Specijalnog Reportera za izvan-sudske, grupne i proizvoljne egzekucije: "Specijalni Reporter je i dalje alarmiran smrtnim slučajevima u zatočeništvu u Kini. Izvještaji opisuju mučne scene u kojima zatočenici, od kojih su mnogi sljedbenici pokreta Falun Gong, umiru kao rezultat teškog zlostavljanja i nepružanja medicinske njege. Okrutnost i brutalnost navedenih činova mučenja prevazilaze svaki opis."

Jedan od više od 50 slučajeva, navedenih od strane Specijalnog Reportera za nasilje protiv žena, je i slučaj studentice univerziteta u gradu Chongqingu: "Prema primljenim informacijama, 13.5.2003., nekoliko policajaca su je odveli u ćeliju u zatvorskom centru Baihelin u oblasti Shapingba i prisilili dvije zatvorenice da joj skinu odjeću. Prema izvještaju, jedan od uniformisanih policajaca ju je oborio na pod i silovao je, dok su drugi zatvorenici gledali. Prema izvještaju, policija je nasilno pokušala da je hrani kad je započela štrajk glađu, nanoseći joj ozbiljne povrede dušnika i jednjaka, nakon čega je izgubila mogućnost govora."

Knjiga također dokumentira više od 30 metoda mučenja rutinski primjenjivanih nad Falun Gong praktikantima širom Kine, a mnoge su demonstrirane na fotografijama snimljenih od strane žrtava unutar Kine.

Aktualizirano poglavlje sa osnovnim informacijama sadrži uvodne informacije o Falun Gong-u, njegovo kulturno i istorijsko korijenje, kao i istorijski pregled rasta popularnosti Falun Gong-a širom Kine prije nego što je 1999. tadašnji kineski lider Jiang Zemin započeo progon protiv ove tradicionalne kineske prakse.

"Falun Gong Human Rights Working Group se nada da će ova nova knjiga pomoći da se javnost upozna sa užasnom navalom terora, kojoj su izloženi Falun Gong praktikanti u Kini", rekla je gđa. Zheng. "Mi se također nadamo da će više ljudi moći pomoći da se ovoj knjizi i ovom problemu da publicitet, i da će učiniti što god je u njihovoj moći da se zaustavi ova tragedija i da će govoriti za one koji nemaju pravo glasa."

Originalni članak na: http://www.faluninfo.net/displayAnArticle.asp?ID=9069

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.