Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Index.hr: "I u Hrvatskoj prosvjedi zbog posjeta kineskog predsjednika"

Posjet kineskog premijera niti u Hrvatskoj nije mogao proći bez kontroverzi. Jučer i danas u Zagrebu su miran prosvjed održali pobornici spiritualne discipline Falun Gong koja je od 1999. godine zabranjena u Kini, dok su članovi alternativne udruge Attack na krov zgrade bivše tvornice Medika sprejem ispisali grafit "Free Tibet".

Pobornici Falun Gonga jučer su prosvjedovali na Trgu bana Jelačića, dok su se danas preselili ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta. Ova je spiritualna disciplina u Kini zabranjena nakon što su njeni pobornici 1999. godine održali masovni prosvjed pred sjedištem komunističke partije. Njime su tražili slobodu za pritvorene kolege praktikante kao i prava slobode govora, udruživanja i prigovora na nepravdu u skladu sa pravima garantiranih kineskim ustavom.

Od tada je počela, prema tvrdnjama Amnesty Internationala, "masovna propagandna kampanja" protiv Falun Gonga, a često se u javnosti čuju špekulacije kako kineske vlasti ne prezaju ni od mučenja pobornika ove discipline kojih u Kini navodno ima oko 70 milijuna. Hrvatski pobornici Falun Gonga prosvjedima u Zagrebu željeli su ukazati na taj problem, te poručiti kako treba stati na kraj progonima.

Mnogo manje suptilni način prosvjeda izabrala je udruga Attack, ali njihov naum nije uspio. Htjeli su, naime, da kineski predsjednik sa prozora svoje sobe vidi natpis "Free Tibet" na krovu tvornice Medika, ali policija je na vrijeme uočila grafit, te je poslala vatrogasce da ga uklone pa Hu Jintao nije vidio njihovu revolucionarnu poruku.

Kineski predsjednik Hu Jintao Hrvatsku je napustio u 18:30, a u Zračnoj luci Pleso ispratio ga je Stjepan Mesić, koji ga je i dočekao u Zagrebu.

P.V.

Link na originalni članak
Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.