Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Zašto je vrijeme da podupremo neopjevane heroje Kine

Za vrijeme 16 dana Olimpijskih igara, potvrđeno je da je 11 Falun Gong sljedbenika preminulo zbog mučenja u pritvoru.

Bivša knjižničarka na sveučilištu u Šangaju sjedi za svojim kompjutorom. Koristeći zamjenske servere, gospođa Liu Jin provaljuje kroz kineski „Veliki Firewall“ i otvara Falun Gong web stranicu. Skida zapise o nepoštivanju prava nad kolegama praktikantima i započinje printanje. Uskoro gomila, doma tajno napravljenih novina, pronalaze put u ruke i poštanske sandučiće susjeda, lokalnih trgovaca i bivših kolega. Stranica za proizvodnju materijala, jedna od desetina tisuća u cijeloj Kini je stvorena, dostavljajući u ruke ljudi osnovne činjenice nepravde koju je Komunistička partija neumorno cenzurirala.

Zbog ovog nenasilnog čina hrabrosti, gospođa Liu je žestoko kažnjena. Associated Press je objavio da je osuđena prošli mjesec na 3,5 godine zatvora na nepravednom suđenju koje je trajalo manje od dana (vijest). Zbog prakticiranja Falun Gonga već je bila zatvorena, mučena i prisilno hranjena i sada se još jednom suočava sa sličnom sudbinom, možda još i gorom.

Šezdeset godina nakon potpisivanja Univerzalne Deklaracije za Ljudska prava (UDHR) milijuni običnih stanovnika kroz cijelu Kinu ostaju u opasnosti od proizvoljnog pritvora, mučenja i smrti. Zbog čega? Zbog ništa više od vježbanja, najosnovnijeg prava slobode vjerovanja i djelovanja koje je temeljac UDHR-a.

Brutalno potlačivanje se otkriva

Kada je bivši kineski vođa Jiang Zemin 1999. godine naredio da se Falun Gong iskorijeni, desetke milijuna običnih Kineza su preko noći proglasili kriminalcima zbog svojeg miroljubivog vjerovanja. Brutalne državne aparature proaktivno su sprovodile sprečavanje prakticiranja tradicionalnog puta fizičkog samopoboljšanja i duhovnog ispunjenja koje je postalo fundamentalni dio njihovog identiteta. To je bio pokušaj da ih se promijeni.

Svaka mogućnost zaustavljanja tih napada je bila oduzeta. Mediji upravljani državom su širili zastrašujuću anti Falun Gong propagandu, peticijski uredi su pretvoreni u pritvore, a Partijski suci nisu odstupali od službene linije.

Gotovo desetljeće kasnije, stotine tisuća praktikanata Falun Gonga i dalje živi u logorima, najmanje pola kineske gulag populacije, prema stručnjacima (izvještaj). Tisuće su u zatvorima nakon suđenja sličnih onome gospođe Liu. Oni su pretučeni, mučeni električnim palicama, i drogirani različitim drogama što nekada uzrokuje paralizu ili smrt. Nedavne istrage su otkrile dokaze da su praktikanti ubijani da bi se mogli prodavati njihovi organi (vijest). Nepoznati broj je ostao osiromašen, izbjeglice u svojoj vlastitoj domovini, u nemogućnosti da se vrate kućama ili poslovima zbog straha da će ih policija odvesti.

Ogranci Ureda 610, specijalne jedinice koja je iznad zakona, osnovane 1999. da vodi kampanju protiv Falun Gonga i dalje su aktivni u Kini, ne samo u sigurnosnim agencijama i vladinim uredima nego i u privatnim kompanijama, sveučilištima i promatračkim udrugama susjedstva (više o Uredu 610). Zadnji izvještaj Congressional Executive Committee za Kinu otkrio je poveznice sa Uredom 610 diljem zemlje od Nanjinga do Yunnana i Jiangxia. Službeni nalozi racije pred Olimpijske igre nad Falun Gongom su objavljeni na vladinim web stranicama u 31 provinciji (izvještaj). Rezultat? Za vrijeme 16 dana Olimpijskih igara u pritvorima je preminulo 11 Falun Gong sljedbenika kao posljedica mučenja.

Odgovor neopjevanih heroja

Vođe Komunističke partije i mediji pod kontrolom Partije tvrde da je Falun Gong slomljen. Ali to navodi na pitanje zašto je u tom slučaju Ured 610 ostao aktivan i u porastu diljem zemlje? Zašto se logori i dalje pune sljedbenicima Falun Gonga? Činjenica je da se Falun Gong praktikanti u Kini i dalje nastavljaju opirati Partijinim nastojanjima da ih iskorijene. Oni ustraju u svojoj vjeri, proizvode u tajnosti novine, postavljaju natpise i objašnjavaju istinu jednostavnim razgovorom u svakodnevnom životu. Objašnjavaju o nevinosti Falun Gonga, zastrašujućim optužbama protiv praktikanata i dugoj povijesti Partijinog progona nevinih Kineza, sve to zbog nastojanja da se probudi savjest građana. To je presudno u okruženju, u kojem Partija kontrolira medije i zloupotrebljava ih da bi se dehumanizirao Falun Gong i dobila potpora za provođenje politike iskorjenjivanja prakse.

Nastojanja Falun Gong sljedbenika su urodila plodom iz razloga što više nisu sami u borbi protiv progona. Generacija odvažnih, svjetski poznatih odvjetnika odlučili su pomoći praktikantima, prkoseći Partijskim naredbama i riskirajući vlastitu sigurnost (vijest). Oni brane nevinost svojih klijenata na temelju Kineskog ustava i UDHR-a kao što je to odvjetnik Mo Shaoping učinio za gospođu Liu (vijest).

Unatoč tomu Kineski režim nastavlja nepopustljivu politiku protiv Falun Gonga. Uhićenja i mučenja su i dalje rasprostranjena i sustavna. Zato je upravo sada više nego ikada potrebna potpora vanjskog svijeta da bi se jednom zauvijek zaustavila nepravda i zvjerstvo. Dva ključna, a ipak jednostavna koraka koje bilo tko od nas može poduzeti su da se informiramo i razotkrijemo propagandu Partije koja je nesmotreno procurila u središte Zapadnog izvještavanja i da slijedimo primjer praktikanata u Kini i razgovarajmo direktno sa Kinezima.

Od kolega do susjeda, privatnih poduzetnika do menađera državnih kompanija, na obukama lokalnih sudaca i proučavanjima sa sveučilišnim profesorima moramo učiniti proaktivna nastojanja ohrabrivanja Kineza da preispitaju ono što im je rečeno i da pročitaju informacije o Falun Gongu koje Partija blokira. Moramo pojasniti da zauzimanje stava protiv nepoštivanja prava ne znači biti protiv Kine nego znači približavanje zemlje korak bliže shvaćanju njene povijesne važnosti.

Praktikanti i njihove pristalice unutar Kine riskiraju svoje karijere, slobodu i čak živote da bi se oduprli nepravdi. Pridružiti se njihovim naporima je najmanje što možemo učiniti za one kao što je gospođa Liu na ovaj međunarodni dan ljudskih prava.

Nakon svega, zaustavljanje zvjerstva kao što je ovo je upravo razlog zbog kojeg je Univerzalna Deklaracija za ljudska prava (UDHR) stvorena.

Levi Browde, Izvršni Direktor Falun Dafa Informacijskog centra u New Yorku.

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.