Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Magazin Aura: Falun Gong - metoda samokultiviranja duha i tijela

Zbog svoje učinkovitosti ova je metoda u Kini za kratko vrijeme dobila desetine miliona pristalica i proširila se u preko 60 drugih svjetskih zemalja. --- Njeni praktikanti su uvjereni da je Falung Gongom moguće izlječenje i najtežih bolesti. --- Igor Jančev iz Beča tvrdi da mu se zdravlje uveliko poboljšalo praktikovanjem Falun Gonga

Zdravlje.. Od svoga postanka ljudi razmišljaju o njemu, tragaju za njim i čine sve da bi ga doveli do savršenstva. Neki više, neki manje, ali svi ga cijene kada osjete da nestaje i blijedi. Jedna od kolijevki raznih metoda, kojima se
to savršenstvo pokušava dosegnuti, zasigurno je Kina. Njeni preci su bili predani i marljivi u pronalaženju raznih metoda za tijelo i duh, posvećivali im živote, brižno čuvali i usavršavali do jednostavnosti.

Tako nam iz te kolijevke stiže i metoda Falun Gong, za koju praktikanti tvrde da liječi skoro sve bolesti. Nju je javnosti po prvi puta iznio njen učitelj Li Hongzhi iz Kine, 1992. godine. Zbog svoje učinkovitosti u Kini je za
kratko vrijeme dobila desetine miliona pristalica i proširila se u preko 60 drugih svjetskih zemalja.

Dobro se dobrim vraća, a zlo zlim

U filozofiji Dalekog Istoka se vjeruje da se dobro dobrim vraća, a zlo zlim i da čovjek, čineći zla djela drugima, skuplja „karmu“, čime nastaje patnja. U Falun Gong učenju se objašnjava da bolesti i poteškoće u životu postoje upravo zahvaljujući toj karmi i da se ona može odstraniti kultiviranjem tijela i duha, čime se može postići stanje bez bolesti i konačno se može doći do prosvjetljenja.
Stav Falun Gong metode pomoću koje odstranjujemo tu karmu je: „Ako svaki dan praktikujemo pet jednostavnih vježbi i u svakodnevnom životu se služimo načelima istinitosti, dobrodušnosti i tolerancije, tijelo ćemo očistiti od svih bolesti, a ujedno ćemo i oplemeniti srce.“

Prema riječima praktikanata, ako slijedimo ova uputstva, možemo izliječiti brojna oboljenja. Igor Jančev (36), rođeni Sarajlija, a sada nastanjen u Beču, ovu metodu praktikuje od 1999. godine, član je Udruženja Falun Gong u Austriji. Objašnjavajući nam da Falun Gong u suštini i nije metoda liječenja, već metoda s kojom sami, prakticiranjem, možemo sebe osloboditi stresa, loših navika, tjelesnih bolesti, on iz vlastitog iskustva iznosi primjere dramatičnog poboljšanja zdravstvenog stanja i izlječenja oboljenja, koje zvanična medicina smatra
neizlječivima.

Iskrenost i tolerancija

  • Sve što trebamo raditi je slijediti ova tri moralna načela i raditi vježbe - započinje priču ovaj praktikant. Susretajući se sa zainteresovanim za ovu metodu kaže da je mnogima lako da rade vježbe, ali kada im se spomene da trebaju u svakodnevnom životu biti iskreni, dobrodušni i tolerantni, kod njih se javlja dvojba.

  • Uspjeh možemo očekivati samo ako u praksi provodimo obje komponente Falun Gonga. Nemoguće je očekivati bilo kakvo poboljšanje zdravlja ukoliko samo radimo vježbe, a izbjegavamo ova moralna načela - upozorava Jančev.

Božanstveni osjećaji

Jančev se sa ovom metodom sreo sasvim slučajno. Nakon što se uvjerio da pozitivno djeluje podjednako uspješno, kako na fizičko tako i duhovno zdravlje, Falun Gong je danas sastavni dio njegovog života i svakodnevne brige o vlastitom zdravlju.

  • Ja sam praktikovanjem ove metode izliječio nizak pritisak, malaksalost, bolove u le|ima, odlično spavam... Imam puno više strpljenja i tolerancije, više energije i bolju koncentraciju - priča Igor Jančev.

Svih pet vježbi imaju za cilj otvaranje meridijana, povećanje energetske potencije i probijanje energetskih blokada. Nisu naporne, niti zahtjevne. S lakoćom se uče i prakticiraju. Ne zahtijevaju mnogo vremena, a mogu se raditi u bilo koje doba dana i noći; zavisno od vremena kada smo i koliko slobodni. Rade se svakodnevno, po jedanput ili više puta na dan, samostalno ili u grupi.

  • Ne može se riječima opisati osjećaj po završetku vježbanja. Čovjek se osjeća božanstveno, poletno, bezbrižno i zdravo. Taj dan ste spremni na svaki fizički i psihički napor odgovoriti osmijehom - objašnjava nam Igor Jančev.

Falun Gong u BiH

U BiH je Falun Gong bio prilično nepoznat, ali s pojavom prevedenih knjiga Falun Gong i Zhuan Falun na bosanski jezik broj praktikanata se proširio. Falun Gong se prenosi besplatno. Besplatne knjige, detaljni opisi vježbi, kontakti praktikanata kao i ostale informacije o Falun Gongu se mogu pronaći na internet stranici:
www.falundafa.ba

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.