Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Epoch Times: Izrael uhapsio posrednika u transplantaciji organa u Kini

Glavni osumnjičeni izjavio izraelskom listu da organi između ostalog potiču od Falun Gong praktikanata

Četiri osobe optužene za prisvajanje miliona dolara koje su pacijenti platili za transplantaciju organa u Aziji uhapšene su u Izraelu ove sedmice. Hapšenja su uslijedila nakon nekoliko mjeseci istrage i nakon što je glavni optuženi priznao jednom izraelskom listu da organi potiču od kineskih osuđenika na smrt i zatvorenika savjesti, uključujući i Falun Gong praktikante.

Yaron Izhak Yodukin, direktor fime Medikt Ltd. i njegov izraelski partner, uhapšeni su u utorak [31.07.2007.] jer nisu prijavili milione dolara prihoda koji su zaradili posredujući u transplantaciji organa za Izraelce u Kini i na Filipinima. Posljednjih godina stotine Izraelaca su putovali u Aziju zbog transplantacije organa.

Prema Yediot Achronot, najvećem izraelskom listu, državni organi su počeli istragu Yodukinovih aktivnosti nakon što je u tajnom intervjuu prije devet mjeseci izjavio da organi koje njegova kompanija posreduje potiču od političkih zatvorenika, osuđenika na smrt i ljudi uhapšenih zbog prakticiranja Falun Gonga.

Za vrijeme istrage, vlasti su otkrile da je Yodukinova kompanija državnom zdravstvenom sistemu prikazivala lažne račune i tako izbjegla plaćanje poreza u iznosu od više miliona dolara.

Prema Yediotu računi su prikazivali troškove transplantacije organa koji su bili puno veći nego što su u stvarnosti. Naplaćujući Izraelcima više nego što je potrebno, Yodukin i njegove kolege prisvojili su razliku, koja iznosi oko 6 miliona dolara.

Osumnjičeni da su pomagali Yodukinu u njegovoj spletki su i njegov asistent Peleg Matan, menađer Medikta Ilan Perry i advokat kompanije čije ime još nije objelodanjeno. Sva trojica su uhapšeni ove sedmice.

Ono što pojačava ozbiljnost situacije su i izvještaji da su i visokorangirani službenici u jednoj od glavnih državnih ustanova za zdravstvenu zaštitu - Kupat Cholim Kialit - na neki način bili umiješani ili znali za to što su Yodukin i njegovi saradnici radili. Yediot je izvijestio ove sedmice da se očekuje da neki od njih također budu podvrgnuti ispitivanju.

Link na originalni članak
Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.