Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

AFP: Latvijski nosilac olimpijske medalje protestira zbog progona Falun Gonga od strane Kine

(AFP, 14.04.2006.) Latvijski sportista Martins Rubenis, jedini dobitnik medalje iz baltičkih zemalja na zimskim olimpijskim igrama u Torinu, u petak je započeo štrajk glađu u znak protesta protiv kršenja ljudskih prava u Kini.

"Kao sportista i olimpijac, počinjem ovaj štrajk glađu u znak protesta protiv kršenja ljudskih prava u Kini", rekao je Rubenis, dobitnik brončane medalje na olimpijadi u Torinu, za Latvijski radio.

On je u subotu učestvovati u demonstracijama ispred kineske ambasade u Rigi kako bi protestirao protiv kršenja ljudskih prava u Kini, a pogotovo protiv progona duhovnog pokreta Falun Gong.

"Dobio sam informacije da je progon protiv Falun Gonga postao žešći i nasilniji. Ja već godinu dana prakticiram Falun Gong i sada želim i lično protestirati zbog toga što se dešava u Kini.", rekao je Rubenis.

Duhovni pokret Falun Gong je početkom ovog mjeseca tvrdio da su hiljade njegovih sljedbenika koji su zatočeni u, kako oni nazivaju - kineskim koncentracionim logorima, ubijeni i da su njihovi organi odstranjeni i prodani.

Vodstvo Kineske komunističke partije smatra širenje Falun Gonga pretnjom za njenu moć, kažu grupe za ljudska prava.

Falun Gong je zabranjen u Kini 1999. godine. Od tada, prema godišnjem izvještaju o ljudskim pravima američkog State Departmenta, objavljenog prošlog mjeseca, procjene broja sljedbenika koji su umrli u zatočeništvu od posljedica mučenja i zlostavljanja idu od nekoliko stotina do nekoliko hiljada.

Rubenis će nastaviti sa štrajkom glađu do ponedjeljka, izvijestio je Latvijski radio.

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.