Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Glas Istre: Crno tržište organima pogubljenih kineskih zatvorenika

TRANSPLANTACIJA JE NA DALEKOM ISTOKU UNOSAN BUSINESS

Kineski disidenti upozoravaju da se takvi nehumani postupci u velikom broju obavljaju nad sljedbenicima vjerskog pokreta Falun gong

Upravo je ovih dana Kina najavila da će u srpnju zabraniti prodaju ljudskih organa da bi dovela u red kinesku "industriju" transplantacije organa. Kinesko ministarstvo zdravstva kaže da će transplantacije odsad obavljati samo specijalizirane bolnice te traži da svaki darovatelj organa priloži pisani pristanak.

Ove se mjere poduzimaju nakon više zabilježenih smrtnih slučajeva stranaca, javlja BBC. Japan je ranije najavio da će istražiti slučajeve smrti ili bolesti bar osam Japanaca koji su u Kini dobili nove organe.

Nakon sve više napisa u medijima i najava o istragama crnog tržišta očito je da je kineska vlada bila prisiljena poduzeti barem prve korake. Inače, u Kini vlada velika nestašica organa za transplantaciju (dva milijuna Kineza čeka na darovatelja, a samo 20.000 godišnje ih dobije potrebni organ) - što je dovelo do razvoja lukrativnog crnog tržišta u tom području.

Kirurzi koji dobivaju te organe često ih prodaju strancima koji bi u svojim zemljama dugo čekali na darovatelja i operaciju. Razne grupe za zaštitu ljudskih prava optužuju Kinu da organe uzima od pogubljenih zatvorenika, čak i onih koji nisu dali pristanak. Kineski ministar vanjskih poslova priznao je ovog tjedna da su korišteni organi zatvorenika ''ali samo u nekoliko slučajeva i uz njihov pristanak''. ''Potpuna je izmišljotina da se u Kini nasilno vade organi ljudi osuđenih na smrt'', tvrdi kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Kineski disidenti upozoravaju da se takvi nehumani postupci u velikom broju obavljaju nad sljedbenicima vjerskog pokreta Falun gong. ''To su ubojstva pod sponzorstvom države'', tvrdi kineski novinar koji je prebjegao u SAD i čiju izjavu prenosi "Washington Times", koristeći za njega pseudonim Jin Zhong. Dok je istraživao vladine mjere za suzbijanje SARS-a, taj je novinar saznao da se ispod bolnice u Sujiatunu, predgrađu Šenjanga, nalazi podzemni zatvor gdje su zatočene tisuće sljedbenika Falun gonga. Jin kaže da je informacije dobio od supruge jednog doktora koji je imao psihološke traume zbog užasnog posla koji je obavljao nad zatočenicima.

Falun gong je kineska budistička škola čije članove kineska vlada progoni od kraja 1990-ih. Na njihovim internetskim stranicama se navodi da ih se ''u Sujiatunu ubija zbog njihovih organa, a njihova se tijela kremiraju''. Ti se organi šalju raznim bolnicama jer je transplantacija danas profitabilan business u Kini, tvrdi Falun gong.

Kineski doktor Wang Guoqi je još 2001. godine, kad je zatražio azil u SAD-u, optužio dužnosnike kineske vlade i kirurge za vađenje organa pogubljenih zatvorenika, ponekad i prije no što su klinički mrtvi i bez njihova pristanka. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je na to odgovorilo da ''svaka osoba zdravog razuma može vidjeti da se radi o zlonamjernoj kleveti''. Američki Kongres tada je održao sastanak o tom pitanju - dok su neki kongresmeni bili skeptični u vezi s istinitošću doktorovih navoda, drugi su upozorili da su dokazi o nehumanim postupcima prema zatvorenicima ''vjerodostojni i sve brojniji''.

U Kini je dopuštena smrtna kazna i godišnje se pogubi veliki broj zatvorenika, no njihov je broj službena tajna. Amnesty International procjenjuje da je, primjerice, samo u 2004. godini pogubljeno 3.400 ljudi.

Link na originalni članak
Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.