Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Da li su predolimpijski propagandni napadi KPK priprema za novi pokušaj ocrnjavanja Falun Gonga?

"Nažalost postoji realna mogućnost da bi KP Kine mogla inscenirati neki nasilan incident, da bi za to optužila Falun Gong. Tako nešto se već više puta dogodilo u prošlosti." - Erping Zhang, glasnogovornik Falun Dafa infocentra u New Yorku

New York - Zbog poznate taktike Kineske komunističke partije, Falun Dafa informacioni centar iz New Yorka je u petak 8. avgusta 2008. izrazio zabrinutost da bi Komunistička partija mogla pokušati da inscenira neki incident, koji bi mogao biti i nasilne prirode, da bi zatim Falun Gong praktikante optužila za taj incident. To ne bi bio prvi put da se tako nešto desi. Iz tog razloga, Falun Dafa infocentar poziva novinare i saradnike medija, koji se nalaze u Pekingu da temeljito preispitaju i istraže izjave Komunističke partije Kine o Falun Gongu.

"U proteklih devet godina, KP Kine je proširila veliki broj lažnih optužbi protiv Falun Gonga", izjavio je glasnogovornik Falun Dafa infocentra u New Yorku, Erping Zhang. "U svakom od ovih slučajeva, cilj je bio ocrniti ljude koji prakticiraju Falun Gong i na taj način opravdati zvjerske zločine, kojima su ovi ljudi izloženi pod vladavinom Komunističke partije u Kini."

Brojne takve optužbe pojavile su se posebno u sedmicama pred početak Olimpijade, kada su neki kineski državni mediji čak išli tako daleko da Falun Gong pokret, koji je poznat po miroljubivosti, dovedu u vezu sa nasilnim grupama ili teroristima. Činjenica da su takve optužbe učestale s približavanjem Olimpijskih igara, dovodi do osnovane sumnje da bi iza ovih iracionalnih optužbi mogla stajati druga, još mračnija namjera. "Nažalost postoji realna mogućnost da bi KP Kine mogla inscenirati neki nasilan incident, da bi za to optužila Falun Gong. Tako nešto se već više puta dogodilo u prošlosti.", rekao je Zhang.

Primjeri prošlih kampanja ocrnjavanja Falun Gonga od strane KP Kine

  • Na primjer, 28. novembra 1999. je kineski državni list Xi-An Worker objavio članak o navodnoj smrti osobe po imenu Zhiwen Zhang. Prema tom članku je Zhiwen Zhang zapalila svoju kćer i zatim se ubila, jer je prakticirala Falun Gong. Ipak, prema Voice of America, Informacioni centar u Hong Kongu je istražio ovu priču i došao do zaključka da su ljudi, lokacija, vrijeme i priča u tom članku bili izmišljeni... uopšte nije postojala žena po imenu Zhiwen Zhang."
  • 23. januara 2001. KP Kine je pokušala širom svijeta izazvati mržnju prema Falun Gongu nazivajući žrtve jednog samospaljivanja na Trgu nebeskog mira Falun Gong praktikantima. Ipak, Phillip Pan iz Washington Posta je u svom izvještaju došao do zaključka je da niko nikad nije vidio nijednu od osoba, koje su bile umiješane u ovaj incident, da prakticiraju Falun Gong. Dokumentarni film "Lažna vatra", koji je višestruko nagrađen, analizira ovo "samospaljivanje" i razotkriva da se radi o insceniranom događaju. Pogledajte film "Lažna vatra" na: www.falsefire.com.
  • Za vrijeme epidemije SARS-a 2003. godine, KP Kine je širila lažne informacije da Falun Gong praktikanti doprinose širenju SARS-a.
  • U sedmicama nakon zemljotresa u Sichuanu u maju 2008. KPK je usmjerila dio simpatija prema žrtvama zemljotresa u anti-Falun Gong kampanju. Primjer ove kampanje je, između ostalog, članak novinske agencije Xinhua od 25. maja 2008. u kojem se pogrešno navodi da je Falun Gong ometao kineske organizacije izvan Kine u naporima za sakupljanje pomoći za žrtve zemljotresa.

Uvijek miroljubivo i nenasilno

U posljednjih devet godina, kineske vlasti su uhapsile milione Falun Gong praktikanata. U zatočeništvu su desetine hiljada praktikanata postali žrtve mučenja, a Falun Dafa informacioni centar je dokumentirao preko 3.000 smrtnih slučajeva od posljedica zlostavljanja u zatočeništvu. Uprkos ovim mukama, nema niti jednog jedinog izvještaja o tome da je neki Falun Gong praktikant zbog toga pribjegao nasilju.

"Želim još jednom da kažem sasvim jasno da svako, ko u ime Falun Gonga učestvuje u nekom organizovanom nasilnom činu, samim tim činom, nije Falun Gong praktikant i sigurno ne predstavlja zajednicu Falun Gong praktikanata." - rekao je Erping Zhang, glasnogovornik Falun Dafa informacionog centra u New Yorku.

"U svim našim naporima u proteklih devet godina da povratimo naša osnovna ljudska prava, nikad nismo učestvovali u akcijama, kojima bi se moglo naškoditi nevinim ljudima.", dodao je Zhang. "Naša vjera se temelji na principima Istinitosti, Dobrodušnosti i tolerancije i naš cilj je slijediti ove principe u svemu što radimo... pa čak i kada se radi o razotkrivanju zločina KP Kine."

Novinarima koji izvještavaju o ovoj temi, preporučujemo sljedeće:

  • Pročitajte izvještaj Reportera bez granica objavljen 2005. godine pod nazivom "Xinhua, najveća propagandna agencija u svijetu": http://www.rsf.org/article.php3?id_article=15172 Ovaj izvještaj sadrži analizu toga do kog stepena Xinhua ne predstavlja objektivan izvor informacija, već je samo glasilo Komunističke partije.
  • Prije objavljivanja novih vijesti, temeljito ispitajte sve tvrdnje o navodnim lošim djelima, koja KP Kine pripisuje Falun Gong praktikantima.
  • Pružite mogućnost predstavnicima Falun Gonga da odgovore na bilo kakve tvrdnje protiv Falun Gonga.
Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.