Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Deset najvažnijih stvari koje trebate znati o Olimpijadi u Kini i Falun Gongu

1. Predsjednik Kineskog olimpijskog komiteta je odgovoran za mučenja
2. U pripremama za Olimijadu, kineski organi sigurnosti naredili su „žestok udarac“ protiv Falun Gonga
3. Falun Gong praktikante u zatvoru ubijaju brže i u većem broju nego prije
4. Hiljade Falun Gong praktikanata širom Kine su uhapšeni „u pripremama“ za Olimpijske igre
5. Falun Gong praktikanti su zvanično isključeni sa učešća u Olimpijskim igrama zbog svoje religiozne pripadnosti, što je jasno kršenje Olimpijske povelje
6. Falun Gong nikad nije zauzeo stav po pitanju bojkota Olimpijade
7. „Čišćenje“ opština u kojima se održavaju olimpijska takmičenja, uključuju hapšenja lokalnih stanovnika koji prakticiraju Falun Gong
8. Uprkos navodnom slobodnijem pristupu internetu za strane novinare, internet stranice Falun Gonga ostaju tabu
9. Stotine hiljada Falun Gong praktikanata dočekaće Olimijadu u radnim logorima, gdje su često izvrgnuti mučenju
10. Većina Kineza ne znaju nijednu od gore navedenih činjenica, jer su nezavisne informacije o Falun Gongu i dalje blokirane unutar Kine.

1. Predsjednik Kineskog olimpijskog komiteta je odgovoran za mučenja

2004. godine, američki federalni sud donio je presudu da je Liu Qi, koji rukovodi Organizacionim komitetom Olimpijade u Pekingu, odgovoran za mučenja sljedbenika Falun Gonga za vrijeme njegovog mandata kao gradanačalnika Pekinga od 1999. do 2002. godine. Centar za istražno izvještavanje, koji je ovaj slučaj iznio u javnost, navodi:

„Prema opsežnom pravnom mišljenju, američki okružni sud u San Francisku utvrdio je 2004. da je Liu Qi odgovoran za ilegalno zatvaranje i mučenje dva kineska građanina i za seksualno zlostavljanje francuske državljanke u Kini.“

Tužitelji, koje je predstavljao Centar za pravdu i odgovornost, prezentirali su sudu dokaze da je Liu, kao gradonačalnik, rukovodio snagama sigurnosti kako bi se nasilno obračunale s Falun Gongom. Osim toga, policija pod njegovom komandom izložila je tužitelje, kao i druge praktikante Falun Gonga u Pekingu žestokim prebijanjima, seksualnom zlostavljanju i elektro-šokovima po osjetljivim dijelovima tijela.

Više informacija na: http://centerforinvestigativereporting.org/node/3625

Sažetak slučaja i relevantne pravne dokumente možete naći na:
http://www.cja.org/cases/liuqi.shtml

2. U pripremama za Olimijadu, kineski organi sigurnosti naredili su „žestok udarac“ protiv Falun Gonga

Prema Amnesty International, u pripremama za Olimpijadu, bivši Ministar javne sigurnosti Zhou Yongkang izdao je sljedeću naredbu u kontekstu „uspješnog održavanja 17. kongresa Komunističke partije [u oktobru 2007.] i Olimpijskih igara u Pekingu“:

„Moramo žestoko udariti po neprijateljskim snagama kod kuće i vani, kao što su etnički separatisti... i ‚heretičke organizacije‘ kao što je Falun Gong.“

Detalji:
http://asiapacific.amnesty.org/library/Index/ENGASA170522007?open&of=ENG-2S2

3. Falun Gong praktikante u zatvoru ubijaju brže i u većem broju nego prije

U prva tri mjeseca 2008. Falun Dafa informacioni centar (FDIC) dokumentirao je šest smrtnih slučajeva praktikanata koji su nastupili u roku od samo 16 dana od hapšenja, a u nekim slučajevima čak i samo nekoliko sati nakon hapšenja. U poređenju s ovim, u cijeloj 2007. godini je registrovan isti broj slučajeva u kojima je smrt nastupila tako kratko nakon hapšenja. U nekoliko nedavnih slučajeva, članovi familije su bili u mogućnosti vidjeti tijela prije kremacije i vidjeli su tragove mučenja, uključujući tragove davljenja ili rane od električnih šokova.

Jedna od najprominentnijih žrtava je Yu Zhou (42), muzičar koji je zajedno sa svojom suprugom Xu Na uhapšen krajem januara na putu kući s koncerta, na kojem je nastupio sa svojom muzičkom grupom. Jedanaest dana nakon hapšenja, vlasti su obavijestile njegovu familiju da trebaju doći u Hitnu pomoć grada Qinghe, gdje su saznali da je Yu već mrtav. Prije hapšenja je bio u dobrom zdravstvenom stanju, ali je bolnica odbila izvršiti autopsiju. Njegova supruga Xu Na, koja je 2006., nakon petogodišnjeg boravka u zatvoru zbog prakticiranja Falun Gonga, bila oslobođena, trenutno se još uvijek se nalazi u pritvoru.

Prema London Timesu, koji je izvijestio o Yuovoj smrti:

„Razvila se živa diskusija među ljubiteljima muzike na kineskim web stranicama u vezi sudbine pjevača Yu Zhoua (42). ‚Još jedna divna duša je napustila ovaj svijet‘, komentirao je jedan uzrujani obožavaoc... Yu je svojim dobrodušnim narodnim baladama osvojio srca mladih kineza.“

Više informacija o nedavnom porastu broja žrtava u zatočeništvu:
http://www.faluninfo.net/displayAnArticle.asp?ID=9518

Članak London Timesa o slučaju Yu Zhoua:
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/asia/china/article3779899.ece

4. Hiljade Falun Gong praktikanata širom Kine su uhapšeni „u pripremama“ za Olimpijske igre

Slijedeći naredbe kao što je naredba Zhou Yongkanga (iz vijesti br. 2), kineski organi sigurnosti u posljednjih nekoliko mjeseci sprovode masovna hapšenja praktikanata Falun Gonga širom Kine. Cilj ove kampanje je „iskorjenjivanje“ Falun Gonga prije početka Olimpijskih igara u Pekingu.

Od januara ove godine, Falun Dafa informacioni centar redovno dobija informacije od praktikanata i njihovih familija iz Kine o pretresima i hapšenjima tokom racija sprovođenih od vrata do vrata. Prema statistici sastavljenoj od ovih izvještaja, od decembra 2007. registrovano je najmanje 8.037 hapšenja u 29 provincija i autonomnih pokrajina, kao i u većim gradovima. Samo u junu 2008. registrovano je 1.819 hapšenja.

Pogledajte: http://faluninfo.net/article/721/?cid=84

5. Falun Gong praktikanti su zvanično isključeni sa učešća u Olimpijskim igrama zbog svoje religiozne pripadnosti, što je jasno kršenje Olimpijske povelje

Tokom 2007. godine, nekoliko izjava političara visokog ranga, kao i jedan interni dokument, najavili su da će Falun Gong praktikanti, kako u Kini, tako i izvan Kine biti isključeni sa učešća u Olimpijskim igrama 2008 u Pekingu bilo kao takmičari, treneri, novinari ili gledaoci. Takva politika, koja diskriminira na osnovu religioznog vjerovanja u suprotnosti je, kako s Olimpijskom poveljom, tako i sa etičkim kodeksom, potpisanim u Pekingu u aprilu 2007. godine.

Jedna zvanična potvrda namjere da stranci koji prakticiraju Falun Gong budu isključeni sa Igara došla je od Li Zhanjuna, direktora Olimpijskog medijskog centra u Pekingu u novembru 2007.

Dok je demantirao navode da kineske vlasti namjeravaju ograničiti unošenje Biblije za ličnu religioznu upotrebu, Li je naveo Falun Gong tekstove kao izuzetak. Prema Associated Pressu, Li je izjavio: „Mi ga [Falun Gong] ne priznajemo... Zato su Falun Gong tekstovi i Falun Gong aktivnosti u Kini zabranjeni.“

Za više informacija:
http://faluninfo.net/downloads/FDI_Press/FDI-FACTSHEET-OLEX.doc

Također pročitajte:
http://www.iht.com/articles/ap/2007/11/08/sports/AS-SPT-OLY-Beijing-Bibles.php

6. Falun Gong nikad nije zauzeo stav po pitanju bojkota Olimpijade

Kao duhovna praksa, Falun Gong sam po sebi ne zauzima stav po pitanjima kao što je npr. da li treba bojkotovati Olimpijadu ili ne. Ipak, pojedinci imaju pravo imati lični stav po ovom pitanju i davati izjave shodno svom stavu. Ipak, takvi pogledi predstavljaju mišljenje tog pojedinca, a ne Falun Gonga u cjelini.

Ono što nas u Falun Dafa infocentru brine je eskalacija progona i nezakonskih ubijanja praktikanata pred početak Olimpijade i zbog Olimpijade. Postoje dokazi, uključujući i informacije prezentirane u ovom dokumentu, koji pokazuju da kineski komunistički lideri koriste Olimpijske igre kao razlog da intenziviraju kampanju „odstranjivanja“ Falun Gonga.

7. „Čišćenje“ opština u kojima se održavaju olimpijska takmičenja, uključuju hapšenja lokalnih stanovnika koji prakticiraju Falun Gong

Između decembra 2007 i juna 2008, najmanje 36 Falun Gong praktikanata je uhapšeno samo u okrugu Chaoyang, gdje će se održavati takmičenja u odbojci na plaži i tenisu, a 28 u okrugu Haidian, sjedištu Pekinškog olimpijskog komiteta. Ukupno, preko 208 praktikanata u Pekingu i najmanje 8.000 praktikanata širom zemlje je uhapšeno u ovom periodu.

Prema izvještajima koji su dospjeli do FDIC, mnoga od hapšenja se odvijaju po istom šablonu. Oficiri iz lokalne policijske stanice ili Službe javne bezbijednosti (SJB) dolaze kod praktikanta kući ili na radno mjesto, vrše pretres tražeći bilo kakve materijale u vezi s Falun Gongom i privode praktikanta u okružni zatvor. U nekim slučajevima se privode i članovi porodice praktikanta ili kolege, koji ne prakticiraju Falun Gong.

Sistematika s kojom se vrše ova hapšenja navodi na zaključak da vlasti koriste prethodno sastavljene liste lokalnih praktikanata - uobičajena praksa SJB. Prema bivšem agentu SJB, Hao Fengjunu, koji se trenutno nalazi u Australiji, vlasti grada Tianjina, gdje je Hao prije radio, imali su bazu podataka sa imenima 30.000 Falun Gong praktikanata.

Za listu od 67 praktikanata uhapšenih u Pekingu do marta 2008., pogledajte:
http://faluninfo.net/media/doc/2008/07/67-follow-up.pdf

8. Uprkos navodnom slobodnijem pristupu internetu za strane novinare, internet stranice Falun Gonga ostaju tabu

Kineska vlada je izdala privremena pravila za strane novinare u januaru 2007. godine. Ove direktive, koje su na snazi do oktobra 2008., olabavljuju ograničenja putovanja i potrebu za prethodnim odobrenjem za održavanje intervjua. Prema Komitetu za zaštitu novinara, ipak, u praksi „vlada nastavlja ometati strane novinare“, pogotovo kad su u pitanju tabu teme, kao što su Tibet ili Falun Gong.

Kompletan izvještaj Komiteta za zaštitu novinara:
http://cpj.org/Briefings/2007/Falling_Short/China/index_new.html

9. Stotine hiljada Falun Gong praktikanata dočekaće Olimijadu u radnim logorima, gdje su često izvrgnuti mučenju

Osuda na „preobrazovanje kroz rad“ bez suđenja ostaje jedan od najraspostranjenijih načina na koji kineske vlasti kažnjavaju ljude zbog prakticiranja Falun Gonga. U izvještaju o ljudskim pravima američkog State Departmenta iz 2007. godine stoji: „Neki strani posmatrači procjenjuju da Falun Gong praktikanti čine najmanje 50% od 250.000 zvanično registrovanih zatočenika u radnim logorima za preobrazovanje kroz rad, dok izvori Falun Gonga izvan Kine procjenjuju da je ovaj broj čak mnogo viši.“

Praktikanti su obično odvođeni iz svojih kuća, sa radnog mjesta ili dok pokušavaju da dijele letke sa informacijama o progonu Falun Gonga. Nakon pritvora, osuđeni su na radni logor. Nikad se ne pojavljuju pred sudom i većini se negira pravo na advokata.

Amnesty International navodi: „Odluku da se osoba pošalje u prinudni radni logor donosi policija, bez optužbe ili suđenja. Osoba može biti zatvorena i do tri godine, što se može produžiti za još godinu dana, po potrebi... U pripremama za Olimpijske igre, policija u Pekingu je koristila ovu praksu prinudnih radnih logora da bi ‚očistila‘ grad.“

Kad se jednom nađu u radnom logoru, Falun Gong praktikanti su prebijani, uskraćuje im se san, i mučeni su između ostalog električnim palicama, da bi bili prisiljeni odreći se svoje vjere. 2006. godine, Specijalni izvještač UN-a o mučenju izvijestio je da Falun Gong praktikanti čine 66% žrtava mučenja u pritvoru.

10. Većina Kineza ne znaju nijednu od gore navedenih činjenica, jer su nezavisne informacije o Falun Gongu i dalje blokirane unutar Kine

Za većinu Kineza, jedini izvor informacija o Falun Gongu su državni mediji ili vladine internet stranice, koji se svi koriste za ocrnjavanje Falun Gonga i negiranje kršenja ljudskih prava. Domaći novinari dobijaju posebne direktive koje zabranjuju nezavisno izvještavanje o ovoj temi.

Na internetu, Falun Gong i drugi pojmovi u vezi s njim, ostaju među najviše blokiranim pojmovima „Velikog kineskog Firewall-a“. Prema Komitetu za zaštitu novinara: „Potraga za Falun Gongom...ne bi rezultirala praznom stranicom, već pažljivo sastavljenim stranicama, koje prikazuju vladine stavove.“

Stranice kao što su stranice Falun Dafa Infocentra, koje održavaju Falun Gong praktikanti i koje sadrže informacije o kršenjima ljudskih prava, nedostupne su u Kini. Isto je i sa stranicama nezavisnih organizacija za ljudska prava, kao što su Amnesty International ili Human Rights Watch. Čak i diskusije o ovim temama preko Instant Messangera su onemogućene ugrađenim filterima u kineski software.

Jedini način da se dospije do nezavisnih informacija o Falun Gongu iz Kine je uz pomoć Proxy-servera koji se koriste da se zaobiđe cenzura, što je tehnički luksuz nedostupan većini Kineza.

Rezultat svega ovoga je da , iako žive u Kini, mnogi Kinezi nisu upoznati sa nenasilnom prirodom Falun Gong praktikanata ili brutalitetom koji se protiv njih koristi.

Kratki opis internet cenzure u Kini:
http://cpj.org/Briefings/2007/Falling_Short/China/9_2.html

Lista cenzurisanih riječi ugrađenih u IM software (20% ovih riječi se odnosi na Falun Gong):
http://chinadigitaltimes.net/2004/08/the-words-you-never-see-in-chinese-cyberspace/

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.