Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Tihi protesti sa svijećama povodom 25. aprila pred kineskim ambasadama i konzulatima širom svijeta

Dok se bliži početak Olimpijskih igara hiljade Falun Gong praktikanata pozivaju na kraj progona

Falun Dafa praktikanti na tihom protestu sa svijećama pred zgradom UN-a u Ženevi (april 2001. godine)
Falun Dafa praktikanti na tihom protestu sa svijećama pred zgradom UN-a u Ženevi (april 2001. godine)

Praktikanti Falun Gonga će ovaj petak mirnim protestima uz svijeće širom svijeta obilježiti godišnjicu 25. aprila 1999., iznova pozivajući režim u Pekingu da okonča 9-godišnji progon, koji je nedavno eskalirao s približavanjem Olimpijskih igara (vijesti).

25. aprila 1999, je Falun Gong prvi put izazvao pažnju svjetske javnosti kada je oko 10.000 praktikanata Falun Gonga apeliralo ispred centralne vlade u Pekingu. Okupljeni su tada tražili od vlade da oslobodi 40 praktikanata, koji su bili izloženi policijskom nasilju i nelegalno uhapšeni. Okupljeni su također tražili zaštitu svog prava da u miru prakticiraju svoje vjerovanje.

„25. april je bio principijelan odgovor na policijsku brutalnost i na višemjesečne ilegalne aktivnosti pripadnika službe sigurnosti.“ - izjavio je govornik Falun Dafa Informacionog Centra, g. Erping Zhang. „Tragedija je da je tadašnji lider kineskog režima, Jiang Zemin, iskoristio legalan i miran skup kao izgovor za započinjanje progona s ciljem istrijebljivanja Falun Gonga“

„Devet godina kasnije, s približavanjem Olimpijskih igara progon eskalira sa intenzitetom koji podsjeća na prve godine progona. Brojnost i učestalost kojom su praktikanti hapšeni od strane policije, zlostavljani i čak ubijani su alarmantni i zaslužuju osudu.“

Današnji tihi protesti nastavak su tradicije mirnih demonstracija, koju su Falun Gong praktikanti započeli 25. aprila 1999. godine. Praktikanti Falun Gonga održat će proteste uz svijeće ispred kineskih ambasada i konzulata u New Yorku, Washingtonu, Londonu, Parizu, Beču, Sidneju i drugim gradovima u svijetu. Žrtve progona koje su uspjele pobjeći iz Kine, kao i pojedini učesnici na prvobitnom mirnom skupu 25. aprila 1999. godine, bit će na raspolaganju za intervjue medijima.

Šta se desilo tog 25. aprila 1999. godine

Mirni apel 10.000 praktikanata Falun Gonga pred kineskom vladom u Pekingu, 25. aprila 1999. godine. Kao što se vidi sa slike, praktikanti, iako u tolikom broju, nisu ometali ni saobraćaj.
Mirni apel 10.000 praktikanata Falun Gonga pred kineskom vladom u Pekingu, 25. aprila 1999. godine. Kao što se vidi sa slike, praktikanti, iako u tolikom broju, nisu ometali ni saobraćaj.

Falun Gong je mirna meditacijska praksa (također poznata pod imenom „qigong“) koja praktikantima donosi poboljšano zdravlje i duhovni balans uz lagane vježbe i učenje koje promovira principe istinitosti, dobrodušnosti i tolerancije. Nakon što je prvi put predstavljena u javnosti, ova praksa se brzo širila i čak je uživala podršku mnogih funkcionera Komunističke partije Kine (KPK).

Ipak, sa rastom popularnosti neki od političara u Kini postali su nepovjerljivi prema Falun Gongu. U državnim medijima su se 1996. počele pojavljivati lažne optužbe protiv Falun Gonga, a iste godine je zabranjeno objavljivanje Falun Gong literature. 1998. je kineska vlada procijenila da u Kini ima preko 70 miliona praktikanata. Pojedinci iz Biroa javne sigurnosti rastjerivali su praktikante na mjestima za vježbanje, vršili pretrese u kućama praktikanata i konfiscirali njihovu imovinu. Praktikanti su zakonitim, nenasilnim javnim okupljanjima 18 puta kineskoj vladi skrenuli pažnju na ove prekršaje.

Nakon što je magazin iz grada Tianjina u jednom članku iznio lažne optužbe protiv Falun Gonga, oko 40 praktikanata su bili nasilno uhapšeni i odvedeni od strane policije, dok su na miran način izražavali njihovo neslaganje sa objavljenim optužbama. Nakon toga su gradske vlasti Tianjina savjetovale praktikantima da idu u Peking da se žale, jer je u slučaj bila umiješana Služba javne sigurnosti. U skladu sa svojim ustavnim pravom na okupljanje i apeliranje, 25. aprila 1999. preko 10.000 ljudi se okupilo ispred Biroa za apele u Pekingu, koji se nalazi pored Zhongnanhaija, sjedišta rukovodstva Komunističke partije.

Okupljanje je bilo mirno, tiho i nije ometalo saobraćaj. Praktikanti su zahtijevali oslobađanje osoba uhapšenih u Tianjinu, ukidanje zabrane objavljivanja literature i mogućnost slobodnog prakticiranja, bez maltretiranja od strane policije. Uslijedio je razgovor sa tadašnjim premijerom vlade Zhu Rongjijem, koji je doveo do rješenja spora i oslobađanja uhapšenih praktikanata. Ipak, Zhu Rongjijeve odluke su kasnije poništene od strane Jiang Zemina, tadašnjeg lidera KP Kine, koji je 25. april pogrešno interpretirao kao „dan kada je Falun Gong napravio opsadu vlade“.

U julu 1999. Jiang Zemin je zabranio Falun Gong i započeo brutalnu kampanju „istrjebljivanja“ Falun Gonga, koja je dovela do velikog broja hapšenja, mučenja i smrti pripadnika Falun Gonga. Prema izvještaju Specijalnog izvještača za mučenje UN-a iz 2006. godine, 66% prijavljenih slučajeva mučenja u Kini u posljednjim godinama bili su Falun Gong praktikanti. Do današnjeg dana Falun Dafa Informacioni Centar je potvrdio 3137 slučajeva smrti praktikanata od posljedica progona od strane kineskih vlasti.

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.