Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Stotine praktikanata Falun Gonga uhićeni u "pripremi" za Olimpijske igre

Kineske službe sigurnosti nude novčane nagrade za dojavu o Falun Gong praktikantima

New York - Prema izvještaju Falun Dafa Informacionog centra iz New Yorka od 12.3.2008. proteklih mjeseci, kineske službe sigurnosti provele su uhićenja velikog broja Falun Gong sljedbenika diljem Kine, dok vlasti pojačavaju napore da "istrijebe" Falun Gong prije Olimpijade u kolovozu.

Proteklih tjedana, Informacioni centar je redovno primao izvješća od praktikanata Falun Gonga i njihovih obitelji u Kini o pretresima i uhićenjima od vrata do vrata. Prema statističkim podacima sakupljenim iz ovih dojava, od 1. siječnja ove godine, provedeno je preko 1878 uhićenja u 29 provincija, glavnih gradova i autonomnih pokrajina. Zna se je da je samo u Pekingu uhićeno 156 osoba.

Falun Dafa Informacioni centar je objavio popis imena i pojedinosti o 67 tipičnih pojedinačnih slučajeva pritvorenih osoba u Pekingu od prosinca 2007. (popis). Iz ove grupe, 16 sljedbenika je bilo uhićeno u okrugu Chaoyang, koji je postavljen za domaćina natjecanja u odbojci na plaži i tenisu, i 10 iz okruga Shunyi, mjestu održavanja olimpijskog natjecanja u veslanju i kajaku.

"Međunarodna zajednica se nadala da će dodjela Olimpijskih igara Kini dovesti do poboljšanja ljudskih prava", rekao je glasnogovornik Informacionog Centra gosp. Erping Zhang. "Ali činjenice na terenu govore potpuno drukčiju priču. Čini se, da su Olimpijske igre dale kineskom režimu novi poticaj i opravdanje za ubrzavanjem njihovog kršenja građanskih prava. Čini se da se ovim uhićenjima vladajući režim ismijava vlastitim obećanjima da će se poboljšati po pitanju sramotnog stanja u vezi ljudskih prava. U ovom trenutku je neophodno, da međunarodna zajednica otvoreno progovori, stvarno poveća pritisak, i zaustavi ove prijezira vrijedne aktivnosti."

Uhićenja od vrata do vrata

Prema izvještajima, mnoga uhićenja slijede uobičajeni obrazac, pri čemu službenici iz lokalne policijske postaje ili ogranka Ureda javne sigurnosti dolaze u domove praktikanata ili na njihova radna mjesta, vršeći pretres u potrazi za bilo kakvim materijalima u vezi Falun Gonga, odvodeći osobu u pritvor u okružni zatvor. U nekim slučajevima, također, odvode u pritvor i članove obitelji ili kolege koji ne prakticiraju Falun Gong.

Sistematičan način uhićenja sugerira da nadležna tijela koriste prethodno sačinjen popis mjesnih praktikanata – što je uobičajena praksa Službe javne sigurnosti. Prema bivšem agentu Službe javne sigurnosti i djelatniku Ureda 610, Hao Fengjunu, koji trenutačno prebiva u Australiji, nadležna tijela u gradu Tianjin, gdje je Hao nekada radio, imali su bazu podataka sa 30.000 imena Falun Gong praktikanata.

Nagrade za identificiranje Falun Gong sljedbenika

U mnogim gradovima izrađen je sustav nagrađivanja kojim se nudi od 500 – 3.000 juana (otprilike 40-240€) za identificiranje sljedbenika Falun Gonga nadležnim tijelima. Na primjer, u gradu Zibo (provincija Shandong), dopisi su poslani susjednim uredima uprave nudeći 2000-3000 juana za informacije koje će dovesti do uhićenja Falun Gong praktikanata. Drugi uredi navodno su nudili 500-2000 juana za identificiranje Falun Gong praktikanata koji distribuiraju informacijske letke.

Iako takvi mehanizmi nagrađivanja nisu novi, nova je njihova primjena u vezi s Olimpijskim igrama. Web stranice Službe javne sigurnosti i drugih vladinih agencija, proteklih nekoliko godina, otvoreno su objavljivale obavijesti kojima pozivaju građane da prijave Falun Gong sljedbenike; nagrade su iznosile i do 5000 juana. Navedena stranica Službe javne sigurnosti provincije Liaoning je jedan primjer: link (kineska nadležna tijela obično skinu ovakve web stranice s interneta nakon što budu objavljene na Zapadu. Ako link ne radi, molimo vas da pogledate na Internet arhiv ili arhivirani tekst: link).

Kao drugi primjer, u članku u listu USA Today, od 8. listopada 2007., vozač taksija nazvan Liu Chunfa bio je citiran rekavši: „ja sam išao na nekoliko sastanaka s policijskim inspektorima. Rekli su nam da ako prijavimo sumnjive ljude, poput sljedbenika Falun Gonga, da bismo mogli dobiti novčanu nagradu od 2000 juana (oko 170€).

Informacioni centar je primio vijest o nekoliko pritvorenih praktikanata iz Pekinga koji su bez suđenja osuđeni na „preodgoj kroz rad“, i strahuje da se mnogi drugi nalaze u opasnosti da također budu nepravedno osuđeni. Sve takve presude će trajati i nakon završne ceremonije zatvaranja Olimpijade, ako ne i godinama. Kineski zakon dopušta izricanje presude do tri godine bez sudske rasprave.

Informacioni centar zahtijeva hitno puštanje svih Falun Gong praktikanata, pozivajući strane medije smještene u i oko Pekinga da istraže ova uhićenja.

Raniji izvještaji – pekinške Olimpijske igre pogonsko gorivo za progon Falun Gonga

Reutersov izvještaj od 21. veljače 2001. otkrio je da je kampanja protiv Falun Gonga eskalirala ulaskom Kine u finalnu fazu natjecanja za Olimpijske igre 2008. Izvještaj je naveo državni proglas novinske agencije Xinhua u kojem se kaže da je vlada „pohvalila“ 110 organizacija i 271 osobu „za rad protiv Falun Gonga“ i „iskorijenjivanje Falun Gonga.“

U međuvremenu, izvještaj australske Radio-televizije od 17. srpnja 2001., je otkrio da je nakon što je Peking dobio Olimpijske igre 2008, kineski potpredsjednik izjavio da je dobivanje Olimpijskih igara bilo „opravdanje za oštre državne mjere protov Falun Gonga.“

Intelligence Online, obavještajno glasilo je 2005. razotkrilo da je zamjeniku kineske javne sigurnosti ministru Liu Jingi, dodijeljen zadatak da uništi Falun Gonga prije Igara. (vijesti)

Prema Amnesty International, u pripremanju za Igre, bivši ministar Javne sigurnosti Zou Yongkang izdao je sljedeću naredbu u kontekstu „uspješnog“ održavanja Olimpijade u Pekingu: „Mi moramo žestoko udariti na neprijateljske snage kod kuće i u inozemstvu, kao što su etički separatisti, vjerski ekstremisti, nasilni teroristi i …Falun Gong.“

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.