Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Poznati praktikant Falun Gonga umro od posljedica mučenja

Korištenje tehnologije za otkrivanje progona razljutilo režim

Omršavljen i umirući. Zhang Zhong nakon mučenja u zatvoru grada Daqing (juli 2004.)
Omršavljen i umirući. Zhang Zhong nakon mučenja u zatvoru grada Daqing (juli 2004.)

NEW YORK, 3. studeni - Falun Dafa Informativni Centar duboko je zabrinut povodom nedavne smrti gospodina Zhang Zhonga, koji je bio duže vrijeme izvrgnut mučenju i zlostavljanju u policijskom zatočeništvu.

Zhang je bio 35-godišnji mladić iz provincije Heilongjiang. Navodno je 05. ožujka 2002. godine učestvovao u hrabrom i odvažnom pokušaju da se priključi u signal kineske državne televizije, kako bi razotkrio progon Falun Gong praktikanata.

Od 1999.g, kineska televizija diljem zemlje pokušava poticati mržnju i nasilje protiv Falun Gong praktikanata. Emitiranje 2002.g. u gradu Changchun, na jugoistoku Kine, navodno je šokiralo dužnosnike samog vrha Kineske komunističke partije i navela Jiang Zemina, bivšeg predsjednika KP Kine da naredi policiji "ubiti (sve odgovorne za emitiranje) bez pardona". Prema izvještajima iz Changchuna, policija je izvršila raciju po kućama i uhitila oko 5.000 Falun Gong praktikanata za samo tri dana, tog mjeseca ožujka (vidi: http://www.faluninfo.net/Compassion5/civil.htm). Zhang je uhićen i osuđen na 12 godina zatvora, 19. travnja 2002.g.

Zhang je, pored Lia Chengjuna, čiji je slučaj istaknuo Amnesty International, kao i Lei Minga, koji je bio mučen do smrti nakon što je osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu, treći Falun Gong praktikant koji je mučen do smrti zbog sudjelovanja u slavnom emitiranju. Drugi, poput gosp. Liang Zhenxinga, su u kritičnom stanju. (vidi: http://www.clearwisdom.net/emh/articles/2006/6/27/74853.html)

Zhang je žestoko mučen u zatvoru grada Daqing gdje je bio zatočen. Zatekli su ga 15. siječnja 2004. g. kako radi Falun Gong vježbe u svojoj ćeliji. Tada ga je, zatvorski čuvar, Li Fangjie, odveo u disciplinsku sobu gdje su ga čuvari udarali po glavi sve dok se nije onesvjestio. Čuvari su ga zatim boli iglama po glavi i rukama; kako nije reagirao, počeli su ga udarati u stomak. Nakon toga, počeo je pljuvati krv i u narednih šest mjeseci bi povratio sve što bi pojeo.

Između ostalog, Zhanga su udarali i remenom po licu, zamalo ga ugušili na silu omotanom plastičnom vrećicom oko njegove glave, i skidali ga do gola i zalijevali ledenom vodom na temperaturi ispod nule.

Nakon gotovo dvije godine mučenja u Daqingu, Zhang je ostao paraliziran i u komi, a 23. lipnja 2004. g. su ga pustili. Kako je njegov slučaj praćen izvan Kine, kineske vlasti nisu htjele da umre u zatočeništvu, tako da Infocentar vjeruje da su ga pustili zbog toga što je bio na granici smrti.

Ali, kada se dovoljno oporavio, Zhang je putem interneta detaljno razotkrio detalje mučenja koja je propatio, uključujući i fotografiju njegovog slomljenog i omršavljenog tijela (vidi: http://www.clearwisdom.net/emh/articles/2006/10/29/79434.html). To je navelo upravu Daqing zatvora da pošalju tim za progon da ga ponovo uhite. Zhang ih je uspješno izbjegavao neko vrijeme, živeći izvan kuće, ali na kraju su ga, 10. kolovoza 2006., ponovo uhitili, zajedno sa osamnaest drugih Falun Gong praktikanata.

Od cijele te grupe, navodno su Zhanga i još jednog čovjeka najžešće mučili. Nakon deset dana zatočeništva, Zhanga su premjestili u policijsku bolnicu grada Harbina. Konačno je umro tamo 16. listopada 2006. g. Njegovi roditelji su toga dana posjetili zatvorsku bolnicu, ali im nije bilo dozvoljeno da vide njegovo tijelo, a vlasti su odbile izdati potvrdu o smrti.

"Odgovorni za Zhang Zhongovu smrt moraju odgovarati", rekao je Levi Browde, glasnogovornik Infocentra. "Falun Dafa Infocentar poziva strane organizacije izvan Kine na istragu okolnosti koje su dovele do Zhangove smrti."

"Daljnje ubijanje Falun Gong praktikanata, očito odobreno od države, jednostavno se ne može nastaviti", rekao je Browde. "Nažalost, još nismo vidjeli neki znak kajanja starijih dužnosnika Kineske KP za svu patnju koju su prouzrokovali. Izvještaji okrutnosti protiv Falun Gong praktikanata u Kini nastavljaju pristizati svakodnevno."

Pozadina i ostale pojedinosti vezane za Zhangovo mučenje

Slučaj gospodina Zhanga je godinama praćen. Nekoliko detaljnih izvještaja o njegovim patnjama kroz koje je prošao, dostavljeno je Falun Gong organizacijama izvan Kine i objavljeno je na internetu. Falun Gong praktikanti iz područja u kojem se nalazi zatvor gdje je bio zatočen, na zidovima u blizini zatvora postavili su transparent sa zahtjevom da ga se oslobodi. Zabrinuti pristalice Falun Gonga izvan Kine, često su zvali telefonom one koji su imenovani kao učesnici u njegovom zlostavljanju.

Zhang je bio uvažen i poznat po svojoj dobroti. Ljudi u zatvoru i izvan zatvora izložili su se životnoj opasnosti da bi se doznale činjenice o njegovom slučaju.

Zatvor grada Daginga, gdje je Zhang prvobitno bio zatočen, ozloglašen je po svojoj brutalnosti. Poznato je da je izvjestan broj Falun Gong praktikanata bio tamo mučen do smrti. Među njima su Wang Hongde (umro u travnju 2005. g.), Xu Jishan (umro 7. lipnja 2005.), kao i Yuan Qingjiang (umro 23. srpnja 2005. g.). Od siječnja 2005. g., više do 60 praktikanata Falun Gonga bilo je zatočeno tamo, uključujući i neke u samici.

Slijede detalji o nekoliko incidenata koji govore o mučenju Zhanga za vrijeme njegovog zatočeništva u zatvoru grada Daqinga.

Jednom prilikom, Zhang je rekao svojim mučiteljima: "Mi smo dobri ljudi, nemojte nas mučiti tako bezobzirno, molim vas ostavite za sebe nadu!" Njegovi zlostavljači su mu navukli plastičnu vrećicu preko glave i zamalo ga ugušili. Mučili su ga tako nekoliko puta, potom su mu u nos trpali biber i luk i nataknuli bi mu na glavu plastičnu vrećicu umuljanu sokom od luka i bibera. Skidali su ga do gola i zalijevali bi ga ledenom vodom. Iako je bio hladan zimski dan u sjevernoj Kini, otvorili bi sve prozore i vrata uperivši ventilator u njega. Progonitelji su tada naizmjence lijevali na njega vruću i hladnu vodu.

U jednoj sobi, u koju su prebacili Zhanga, na zidovima su bile vidljive krvave mrlje od mučenja. Četiri policajca stajala su ispred Zhanga sa spravama za mučenje u rukama. Jedan je pokazao na krvavu mrlju na podu i rekao: "Vidiš! Ovo je krv koju je ispljunuo Zhang Xingye. Djeluješ mi razuman, ne zanima me da li je Falun Dafa odličan. Ja sam jedan od Jiang Zeminovih pasa napadača. Radim sve što mi se naredi, i ti moraš priznati."

Vidjevši da Zhang i dalje šuti, svaki policajac je primjenio svoju spravu za mučenje. Prvo su udarali Zhanga drvenim daskama sve dok mu obrazi nisu natekli i počeli krvariti i dok nije počeo pljuvati krv. Potom su ga bičevali kožnim bičem, udarali daskom po dlanovima i tabanima, grebali ga metalnom četkom po tabanima.

Zhang je jedan od gotovo 3000 dokumentiranih slučajeva Falun Gong praktikanata koji su umrli od posljedica mučenja i zlostavljanja od strane policije u Kini.

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.