Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Novi nezavisan izvještaj zaključuje da su tvrdnje o otklanjanju organa Falun Gong praktikantima i ubijanju žrtava tačne

"Ne mislim da itko može imati ikavih sumnji da se ova nevjerovatna praksa nastavlja..." - David Kilgour, bivši kanadski državni sekretar za Aziju i Pacifik i jedan od autora izvještaja

"Ove tvrdnje su tako šokirajuće da je skoro nevjerovatno povjerovati u njih", stoji u izvještaju.

"One predstavljaju groteskan oblik zla, koje bi, uprkos svim izopačenostima koje je svijet dosad vidio, bilo nešto neviđeno na ovoj planeti."

New York (Falun Dafa Informativni Centar) - Istražni izvještaj o tvrdnjama o otklanjanju organa zatočenim Falun Gong praktikantima, objavljen je u četvrtak, 6.7.2006. Autori izvještaja su bivši kanadski državni sekretar za Aziju i Pacifik, David Kilgour i kanadski advokat za ljudska prava David Matas. Izvještaj dolazi do "žalosnog zaključka da su tvrdnje istinite". Falun Dafa Informativni Centar smatra ovaj izvještaj vitalno važnim.

Obraćajući se novinarima, g. Kilgour je u četvrtak izjavio: "Ne mislim da itko može imati ikavih sumnji da se ova nevjerovatna praksa nastavlja... Oni vam uzimaju oba bubrega, zatim srce, kožu, rožnjaču i jetru, a vaše tijelo je onda bačeno u peć za spaljivanje smeća."

Izvještaj konkretno identificira kao počinitelje "kinesku vladu i njene službe u brojnim dijelovima Kine, osobito u bolnicama, ali također i pritvornim centrima i 'narodnim sudovima'."

"Ove tvrdnje su tako šokirajuće da je skoro nevjerovatno povjerovati u njih", stoji u izvještaju. "[One] predstavljaju groteskan oblik zla, koje bi, uprkos svim izopačenostima koje je svijet dosad vidio, bilo nešto neviđeno na ovoj planeti. Ovaj strašan horor čini da se kolebamo u nevjerici. Međutim ta nevjerica ne znači da su ove tvrdnje netačne."

Kilgour i Matas su proveli sedmice skupljajući i verificirajući dokaze za izvještaj, intervjuirajući svjedoke, i pokušavajući da posjete Kinu. Kineska ambasada se nije složila sa njihovim zahtjevom da putuju u Kinu u svrhu istrage.

Izvještaj također u detalje opisuje metode istraživanja tima i proces skupljanja dokaza.

"Naši zaključci ne proizilaze iz jednog dokaza, već iz sakupljanja u jednu cjelinu svih dokaza koje smo uzeli u obzir. Svaki dio dokaza, koje smo uzeli u obzir, moguće je verificirati i u najvećem broju slučajeva je nepobitan. Kada se sastave zajedno, oni oslikavaju prokleto cijelu sliku. Njihova kombinacija je ono što nas je uvjerilo."

Falun Dafa Informativni Centar pozdravlja preporuke izložene u izvještaju - koje uključuju diplomatski pritisak i jače mjere da bi se spriječili zločini kao što je oduzimanje organa u Kini - i nada se da će se i druge vlade pridružiti kanadskim zvaničnicima u razmatranju tih mjera.

"Ova vrsta nezavisne istrage je apsolutno vitalna", rekao je glasnogovornik Falun Dafa Informativnog Centra, Erping Zhang. "Ovi zločini oduzimanja organa su tako stravični, da je nažalost ono što mnoge organizacije i nacije širom svijeta sprječava u vršenju pritiska na Kinu da odmah otvori vrata svojih radnih logora upravo nevjerica da su takvi zločini mogući u današnje vrijeme. Ali pod vodstvom Kineskog Komunističkog režima, ovi zločini se dešavaju i umiranje mnogih ljudi se nastavlja."

Kompletan izvještaj, koji uključuje i transkripte intervjua, može se naći ovdje: http://investigation.redirectme.net/

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.