Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Otvoreno pismo Potpredsednika Evropskog Parlamenta kineskom advokatu za ljudska prava Gao Džinšengu

04.06.2006. potpredsednik Evropskog Parlamenta Edvard Makmilan Skot napisao je otvoreno pismo poznatom kineskom advokatu Gao Džinšengu, kritičaru kineskog režima i borcu za ljudska prava. Ovo pismo prenosimo u celosti

"Apelujem na sve ambasade EU u Kini da pruže podršku - a kad je potrebno i utočište - braniocima ljudskih prava poput Vas. Svima će nam suditi budućnost." - Edvard Makmilan Skot

Zahvaljujem se na Vašim komentarima nakon moje posete Pekingu od 20. do 24.05.2006, kad sam razgovarao sa dva bivša Falun Gong zatvorenika, posle čega su oni nestali (izveštaj). Iz ovog razloga se nisam sreo sa vama. Sad mi kažu da sam prvi političar koji je održao ovakav sastanak: ako je tako, apelujem na druge da isto učine.

G. Niu Đinping i njegova ćerkica su u kućnom pritvoru, a g. Cao Dong je i dalje nestao, a ja od režima zahtevam njihovu bezbednost. G. Stiv Giljioti, američki državljanin koji je organizovao moj sastanak, je uhapšen, isleđen i deportovan. Ovakvim postupcima nema mesta u današnjem svetu.

U poseti Kini i Tibetu poslednji put sam bio pre deset godina, pripremajući izveštaj za Komitet za inostrane poslove Evropskog Parlamenta. Pozdravljajući eksploziju kineske trgovine sa Evropom, ali istovremeno žaleći celokupno odsustvo demokratije u njoj, ohrabrio sam "ne samo biznis kao što je uobičajeno", već i "politiku kao što je uobičajeno". Dok je trgovina cvetala, politički razvoj je ostao hladan, a dijalog Evropske unije sa Kinom o ljudskim pravima, koji je tada započeo, ostao u velikoj meri bez plodova.

Moja nedavna poseta, kao izvestioca Evropskog parlamenta, u vezi novog Instrumenta demokratije i ljudskih prava, koji će startovati od 2007, imala je za cilj da se ispita kako bi on u Kini mogao funkcionisati. Susreo sam se sa EU diplomatama, akademicima, NVO i pojedincima.

Moj zaključak je da je kineski režim ostaje brutalan, tiranski i paranoidan, ali da urođena inteligencija i samo-disciplina Kineza, vođena razvojem građanskog društva i rađanjem vladavine prava mora dovesti do demokratske budućnosti.

O uslovima zatvorenika u Kini sve više se zna, ali tek poslednjih meseci na videlo je isplivalo konkretno zlostavljanje - Falun Gong praktikanata - tj. upotreba zatvorenika za "obratno uzorkovanje" organa i tkiva za transplantaciju, koje dovodi do njihovih smrti. Kako je definisano u Članu 2. Konvencije o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, ovo predstavalja genocid:

"bilo koje od nabrojanih dela sa namerom da se uništi, u celosti ili delimično, nacionalna, etnička, rasna ili verska grupa, poput: Ubijanja članova grupe; nanošenja ozbiljnih telesnih i mentalnih povreda članovima grupe; namerno nametanje životnih uslova grupi, sa računicom da im se donese fizičko uništenje u celosti ili delimično;"

Poput vas, i ja sam odgajan kao Hrišćanin. Moji kontakti sa Falun Gong praktikantima za vreme moje posete Pekingu, Hong Kongu i Tajvanu, i docnije, (1. juna u Helsinkiju sam posetio izložbu slika koje opisuju progon Falun Gonga zatvorenika u Kini) ne sugerišu da se radi o političkom pokretu. Ako je išta, to je spiritualna praksa koja potiče iz Buda-škole, u kojoj se sve pristalice koje sam sreo osećaju mentalno i fizički unapređeni izvođenjem vežbi tipa Tai-čija, na dnevnoj bazi.

Praktikanti koje sam upoznao u Pekingu ispričali su mi o svom, i boravku njihovih supruga, u zatvoru, posebno oštrom tretmanu koji su imali, uključujući oduzimanje sna, ponižavajuće i degradirajuće kazne i batinanje u trajanju do 20 sati - da bi otvoreno optužili Falun Gong. Jedan je rekao da poznaje 30 praktikanata koji su tučeni do smrti. Bili su svesni žetve organa: jedan je video leš svog prijatelja, praktikanta, nakon što su ovom odstranjeni delovi tela.

Otkad je, 1999. režim Komunističke partije Kine (KPK) započeo slamanje Falun Gonga, uključujući osnivanje specijalnog biroa za represiju, "6-10", Falun Gong je odgovorio činjeničnim razotkrivanjem progona i ostalih zločina režima. Prema njima je rezultat ovoga to da je više od 10 miliona Kineza napustilo KPK i njene filijale.

Kao britanski konzervativac, ja sam sa olakšanjem bio svedok - i odigrao određenu ulogu u podsticanju - oslobađanja od komunizma, koju sada uživaju milioni Evropljana. Apelujem na sve članove KPK da priznaju da su užasi počinjeni u njihovo ime - Veliki skok napred, Kulturna revolucija i Masakri na Trgu Tjenanmen - odgovorni za nekih 80 miliona smrti.

Sada verovatno nije daleko čas kad će režim pasti. Ogromne ekonomske kontradikcije, manifestacija korupcije u administraciji, rasprostranjeno neslaganjem na selu, veća hrabrost verskih grupa i sposobnost mladih ljudi da doskoče restrikcijama Interneta su prethodnici promena.

Kineski narod ima prijatelje svuda gde su mišljenje, vera i udruživanje slobodni. Režim nema prijatelja i, iako ga prezirem, nadam se da će promena biti mirna poput procesa koji je okončao jednopartijsku vladavinu u Evropi. Istovremeno, kao i drugi političari širom slobodnog sveta, upozoravam one koji su odgovorni za posledice genocida.

Na ovu godišnjicu masakra na Trgu Tjenanmen i drugim mestima 1989, ja apelujem na svoje kolege u Evropskom parlamentu i slobodno izabranim skupštinama širom sveta da sistematski motre na loše postupanje, koje ste Vi tako hrabro izneli pred pažnju javnosti. Takođe apelujem na sve ambasade EU u Kini da pruže podršku - a kad je potrebno i utočište - braniocima ljudskih prava poput Vas. Svima će nam suditi budućnost.

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.