Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

36 Falun Gong praktikanata iz cijelog svijeta apeluju na Trgu Nebeskog Mira za prestanak progona nad Falun Gong praktikantima

20. novembra 2001. 36 praktikanata iz preko 10 zemalja uputilo se na "Trg Nebeskog Mira" u Pekingu, da bi se založili za Falun Gong u Kini, koji je već preko 2,5 godine brutalno progonjen od strane kineskog režima. Posjedali su u meditacijski lotos - položaj i razapeli transparent na kojem je stajalo: "Istinitost, dobrodušnost, tolerancija" na engleskom i kineskom jeziku.

Kada su kineski policajci nasilno prekinuli apel, i uhapsili i nasilno utrpali 36 ucesnika u autobuse, mnogi od njih su, iako su pružali samo pasivni otpor, bili zlostavljani i povrijeđeni. Chris Cominos, mladi australijanac je krvario iz usta, a prilikom hapšenja mu je slomljen prst na ruci. Zenon Dolnyckyj, mladi kanađanin, bio je bačen na pod i udaran nogama. Od udaraca u lice mu je slomljen nos.

U policijskom autobusu je 5-6 policajaca tako dugo tuklo Rolanda Odara iz Švedske, sve dok nije skoro bez svijesti ostao ležati na podu. Uprkos tome su ga nastavili udarati u glavu i lice. Helene Petit, mlada francuskinja iz Pariza je bila udarena u lice, a prilikom pokušaja da joj konfisciraju mobilni telefon, bila je držana od strane tri policajca, pri čemu je jedan od njih grubo napastvovao u predijelu genitalnih organa.

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.