Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Druga optužnica u Europi protiv člana Kineskog Centralnog Komiteta zbog genocida

Val internacionalnih optužnica protiv Luo Gan-a i „Biro-a 610“ zbog sistematskog ispiranja mozga, mučenja i genocida nad Falun Gong praktikantima u Kini: 11.09.2003. podnesena optužba u Finskoj

Svjedok optužnice je i poznata umjetnica g. Cuiying Zhang, koja je bila mučcena u kineskim zatvorima.
Svjedok optužnice je i poznata umjetnica g. Cuiying Zhang, koja je bila mučcena u kineskim zatvorima.

Od ponedjeljka 8. septembra član Kineskog Centralnog Komiteta, Luo Gan, nalazi se u posjeti Islandu, Finskoj, Armeniji i Moldaviji. Kao povjerenik bivšeg kineskog šefa države Jiang Zemin-a, nakon što je imenovan za upravnika „Biro-a 610“, postao je glavnim odgovornim za progon Falun Gong-a u Kini. Kao i u ponedjeljak 8. septembra na Islandu, tako je i 11. septembra u Finskoj, za vrijeme njegove posjete, podnesena optužnica zbog genocida i zločina protiv čovječnosti. Ovo je četvrta internacionalna optužnica protiv Luo Gan-a i „Biro-a 610“ čiji je on glavni nadzornik.

„Biro 610“ – kojeg US-kongres označava kao službu „koja ima za zadatak da nadgleda progon Falun Gong praktikanata putem organiziranog ispiranja mozga, mučenja i ubijanja“ – u protekle četiri godine pretstavlja glavni instrument za sprovođenje strategije genocida nad Falun Gong praktikantima od strane Jiang Zemin-ovog režima (http://www.faluninfo.net/610/index.asp).

Optužnica je podnijeta u 8.30 po lokalnom vremenu od strane odvjetnika tužilaca, gospodina Erkki Kannista, u uredu najvišeg javnog tužitelja u Finskoj. Optužnica se oslanja na “Povelju Ujedinjenih Nacija protiv genocida” koju je Finska ratificirala 18. decembra 1959., kao i na “Povelju Ujedinjenih Nacija protiv mučenja” koju je Finska ratificirala 29. septembra 1989. U zemlji koja je ratificirala ove povelje, sudovi su ovlašteni vršiti saslušanje povodom iznešenih kršenja njihovih klauzula.

U Finskoj su, između ostalih, optužnice podnijele i gospođa Cuiying ZHANG i gospođa Zhizhen DAI (obje prakticiraju Falun Gong).

Svjedok optužnice g. Jane Dai sa svojom kćerkom, Fadu. Suprug gđe. Dai je u Kini mučen do smrti zbog svog uvjerenja.
Svjedok optužnice g. Jane Dai sa svojom kćerkom, Fadu. Suprug gđe. Dai je u Kini mučen do smrti zbog svog uvjerenja.

Gospođa Zhang – australska državljanka i internacionalno priznata umjetnica tradicionalnog kineskog slikarstva, čiji su radovi bili izloženi u već 27 zemalja na četiri kontinenta (http://www.zhangcuiying.org), a između ostalog i u Sloveniji i Hrvatskoj - je 2001.godine osam mjeseci u kineskim radnim logorima bila izložena mučenjima jer prakticira Falun Gong.

Suprug gospođe Dai je 2001. godine u Kini od strane policije mučen do smrti, jer je odbio odustati od prakticiranja Falun Gong-a. Njegovo mrtvo tijelo, koje je već bilo u stanju raspadanja, pronađeno je u jednoj napuštenoj kolibi. Gospođa Dai je mjesecima vodila borbu, kako bi od kineskih vlasti dobila pepeo umrlog supruga, a u zadnje dvije godine je sa svojom malom kćerkom proputovala mnoge zemlje, kako bi iznijela u javnost progon u kojem je njen suprug ubijen, a drugi članovi njene obitelji postali žrtve progona.

Komentar

Posljednjih mjeseci su Falun Gong praktikanti, koji su na različite načine pogođeni progonom, širom svijeta podigli optužnice protiv glavnih odgovornih za ovaj progon u Kini. Njihov cilj je milionima miroljubivih ljudi omogućiti zakonsko upražnjavanje svoje meditacijske prakse u svojoj domovini. Ono što se kod nas ovdje podrazumijeva, za njih u Kini moze značiti zatvor, mučenje i smrt.

Molimo sve dobre ljude, vlade i organizacije za njihovu podršku u našim nastojanjima da odgovorne za zločine izvedemo pred lice pravde.

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.