Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

64 smrtna slučaja od posljedica mučenja prijavljena u posljednja 3 mjeseca

Radni logori rutinski oslobađaju praktikante, koji se nalaze na rubu smrti da bi izbjegli odgovornost; najveći broj umire nakon otpuštanja

38-godišnja Yuan Xiangfan, bila je mučena u zatvorima i radnim logorima u provinciji Henan duže od godinu dana. Umrla je kod kuće, nakon što su je nadležni kineski organi poslali kući bojeći se da bi mogla umrijeti u pritvoru.
38-godišnja Yuan Xiangfan, bila je mučena u zatvorima i radnim logorima u provinciji Henan duže od godinu dana. Umrla je kod kuće, nakon što su je nadležni kineski organi poslali kući bojeći se da bi mogla umrijeti u pritvoru.

LONDON (EFGIC) – Između novembra/studenog 2003. i januara/siječnja 2004., pouzdani izvori iz Kine izvijestili su o detaljima 64 slučaja Falun Gong praktikanata, koji su umrli od posljedica žestokih mučenja u kineskim zatvorima i radnim logorima.

Smrtni slučajevi od mučenja i zlostavljanja, prijavljeni su u 17 provincija iz raznih krajeva Kine, od Heilongjiang-a do Guangxi-ja; od Sichuana do Pekinga.

Metode mučenja uključuju brutalna premlaćivanja, elektro-šokove, mučenje prisilnom ishranom i injekcije droga, koje oštećuju nervni sistem. Među žrtvama je i jedna 70-godišnja žena.

Prema izjavama svjedoka i onih, koji su u bliskoj vezi sa slučajevima, svi osim jednog smrtnog slučaja rezultat su brutalnog premlaćivanja ili mučenja. U jednom slučaju, žena iz oblasti Yitong u provinciji Jilin, "pala" je sa visoke zgrade, dok je bila u policijskom pritvoru.

Oslobođeni, samo da bi umrli kod kuće

U 23 slučaja, žrtve su umrle od povreda kratko nakon što su bile puštene iz zatočeništva. Falun Gong praktikante, za koje se smatra da su na samrti, nadležni kineski organi često oslobađaju , u nadi da će izbjeći odgovornost za njihovu smrt. U većini slučajeva, žrtve umiru u roku od nekoliko sati ili dana nakon oslobađanja.

Prema pouzdanim izvorima u Kini, svaki prinudni radni logor radi sa "smrtnom kvotom". To je broj Falun Gong praktikanata, koji smije umrijeti u radnom logoru, za vrijeme nasilnog procesa "transformacije" kojim ih rukovodstvo logora pokušava prisiliti da se odreknu Falun Gong-a. Pored toga, svaki prisilni radni logor dobija nagradu za svakog Falun Gong praktikanta, koji se odrekne svoje vjere u Falun Gong. Zbog toga, rukovodioci radnih logora često teže tome da izbjegnu ispunjavanje svoje "smrtne kvote" za umiruće Falun Gong praktikante, prije nego što dobiju nagradu za njegovu transformaciju.

Ovi izvori kažu da se smatra da se praktikant u potpunosti odrekao Falun Gong-a tek kada potpiše više dokumenata u kojima se odriče Falun Gong-a, kao i kad učestvuje u progonu drugih praktikanata.

Sjeveroistočna Kina ostaje najsmrtonosnija oblast

Provincije na sjeveroistoku Kine ostaju najsmrtonosnije. Od ukupnog broja provjerenih smrtnih slučajeva (884), provincija Heilongjiang je odgovorna za 15%, dok su susjedne provincije Liaoning i Jilin svaka odgovorna za oko 11% ukupnog broja smrtnih slučajeva.

Shandong provincija, koja se nalazi jugoistočno od Pekinga, također je odgovorna za oko 11% smrtnih slučajeva.

Imena onih, čija je smrt bila prijavljena u posljednja tri mjeseca: Xie Wenping, Gao Shiping, Li Shuli, Wang Ruxing, Meng Xiao, Zhao Guo'an, Li Aiping, Tang Meijun, Li Xuelian, Wang Defeng, Yan Hai, Ma Lizhi, Guo Jifang, Zhao Yanxia, Shen Lizhi, Bai Hong, Gu Chunaying, Chen Guijun, Liao Minghui, Yu Guizhen, Song Ruiyi, Ye Wenying, Liu Chengjun, Li Xiaoyuan, Wu Yuan, Wang Congbu, Yu Chunhai, Yang Shulan, Deng Huiqun, Song Youchun, Yuan Xiangfan, Zuo Guoqing, Wu Simin, He Guozhong, Zhang Congmin, Li Xindi, Li Liang, Pan Siyuan, Li Li, Xuan Deqiong, Zhang Dabi, Xiao Peifeng, Li Deshan, Chen Changfa, Li Chouren, Ma Guilin, Lu Guifang, Li Jun, Guo Sulan, Wang Jiguo, Song Yonghua, Xuan Honggui, Zhang Xiaodong, Tian Junrong, Sun Yanqin, Li Yutong, Li Ruqing, Lu Bingshen, Zhou Liangzhu, Lu Xiufang, Lu Xingguo, Zheng Libo, Zhou Caixia.

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.