Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Donji dom Američkog kongresa donio rezoluciju kojom se zahtijeva osuda Kine zbog kršenja ljudskih prava

Rezolucija naglašava progon Falun Gonga u Kini i istragu napada kineskih službenika na Falun Gong na američkoj teritoriji

Washington, DC (FDI) – Donji dom američkog kongresa donio je rezoluciju 530 (originalni tekst rezolucije na engleskom) zahtijevajući od internacionalne zajednice da osudi Narodnu Republiku Kinu zbog duge liste povreda ljudskih prava. Rezolucija je izglasana sa 402 glasa za i 2 glasa protiv.

Rezolucija 530 zahtijeva od administracije američkog predsjednika Bush-a da sponzorira i odlučno sprovede rezoluciju kojom bi se Kina osudila na godišnjem zasijedanju Komisije za ljudska prava Ujedinjenih Naroda, koje počinje 15. marta/ožujka 2004. godine u Ženevi.

"Prema američkom State Department-u, Američkoj Komisiji za Internacionalne Religiozne Slobode i internacionalnim organizacijama za ljudska prava, vlada Narodne Republike Kine nastavlja sprovoditi dobro dokumentirana kršenja ljudskih prava protiv kineskih građana", stoji u rezoluciji 530.

Rezolucija naglašava progon Falun Gong-a i mračne aktivnosti kineskih službenika u SAD

Rezolucija 530 označila je progon Falun Gong-a, kao "osobito okrutan".

"Budući da je vlada Narodne Republike Kine započela brutalnu kampanju s namjerom da istrijebi Falun Gong iz njihove zemlje [...] od tada, veliki broj Falun Gong praktikanata je bio uhapšen, izložen okrutnim pokušajima prevaspitavanja, i neki su čak bili mučeni do smrti", navodi se u rezoluciji.

Rezolucija 530 također naglašava zabrinutost zbog napora kineskih službenika da ugroze Falun Gong u SAD-u. "FBI trenutno istražuje mogućnost veze između napada na Falun Gong praktikante u SAD-u i vlade Narodne Republike Kine".

Američki Donji Dom poziva na akciju

Među akcijama predloženim u rezoluciji 530 je i podnošenje rezolucije na 60. zasijedanju Komisije za Ljudska Prava Ujedinjenih Naroda u Ženevi u Švicarskoj, "pozivajući Narodnu Republiku Kinu da okonča svoja kršenja ljudskih prava u Kini i zadovolji internacionalno priznate standarde ljudskih prava".

U saopštenju objavljenom na njegovoj internet stranici, američki kongresmen Chris Smith, autor rezolucije 530 navodi: "Vidimo Falun Gong praktikante, kako su rutinski gonjeni, tučeni i maltretirani; stotine njih su bili mučeni do smrti dok su bili u zatočeništvu... Narodna Republika Kina se već trudi da proizvede povoljno javno mišljenje tvrdeći da će zaštititi ljudska prava i prava na privatnu svojinu; ali kao što smo vidjeli ovih godina, Kini se ne može vjerovati da će održati riječ po pitanju ljudskih prava. Mi imamo moralnu dužnost i obavezu da odlučno postavimo ovo pitanje u ime brojnih žrtava koje ne mogu govoriti". (kompletno saopštenje)

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.