Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Tribunal zaključuje: Kineski režim ubijao Falun Gong praktikante "u značajnom obimu" zbog uzimanja njihovih organa

Nezavisni China Tribunal jednoglasno presudio da je kineski režim masovno ubijao i dalje ubija praktikante Falun Gonga i druge zatvorenike savjesti zbog uzimanja njihovih organa.

LONDON - Nezavisni tribunal jednoglasno je zaključio da su zatvorenici savjesti bili ubijani u Kini zbog njihovih organa i da se ubijanje i dalje nastavlja.
LONDON - Nezavisni tribunal jednoglasno je zaključio da su zatvorenici savjesti bili ubijani u Kini zbog njihovih organa i da se ubijanje i dalje nastavlja.

China Tribunal, nezavisni međunarodni tribunal, koji je uspostavljen da bi utvrdio istinu o navodima o prisilnom oduzimanju organa od zatvorenika savjesti u Kini, 17. juna 2019. godine, jednoglasno je donio konačnu presudu da se „prisilno oduzimanje organa već godinama vrši širom Kine u značajnom obimu i da su praktikanti Falun Gonga jedan - i vjerovatno glavni - izvor organa.”

Predsjednik China tribunala je Sir Geoffrey Nice, koji je svojevremeno bio tužilac u suđenju Slobodanu Miloševiću na Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu zbog zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji.

China Tribunal je u posljednjih 12 mjeseci izvršio analizu svih raspoloživih dokaza i materijala i saslušao preko 50 svjedoka, eksperata, istraživača i analitičara. Među svjedocima je bio i Dr. Enver Tohti, bivši kineski hirurg, koji je bio prisiljen izvaditi oba bubrega od čovjeka koji je još bio živ.

U konačnoj presudi China tribunala se navodi da je prisilno oduzimanje organa "besprimjerno zlo čak i u poređenju sa ubijanjima i masovnim zločinima počinjenim u prošlom stoljeću" i da je veoma vjerovatno da se u Kini vrši genocid.

Tribunal također navodi da vladama, kao i ljekarima i medicinskim institucijama, firmama, obrazovnim i kulturnim ustanovama, koji tijesno surađuju sa NR Kinom, treba biti jasno da sarađuju sa kriminalnom državom.

"Jednoglasni zaključak Tribunala još jedan je u nizu vjerodostojnih i duboko uznemirujućih nalaza više istražitelja širom svijeta, koji svi ukazuju na istu užasnu istinu: Falun Gong praktikanti i drugi zatvorenici savjesti su sistematski ubijani za potrebe industrije presađivanja organa u Kini u kojoj se obrću milijarde dolara", izjavio je gospodin Erping Zhang, portparol Falun Dafa informativnog centra.

"Pozivamo sve vlade svijeta da odmah poduzmu mjere da se ovo zaustavi", rekao je Zhang i dodao: "Ne možemo mirno stajati, znajući da su se ta zvjerstva dešavala i da se i dalje dešavaju."

Ovdje možete pročitati Konačnu presudu i izvještaj China trubunala.


Zaključak Tribunala u vijestima:

• The Guardian: China is harvesting organs from detainees, tribunal concludes
• Forbes: The China Tribunal Pronounced Its Verdict on Organ Harvesting in China
• NBC: China forcefully harvests organs from detainees, tribunal concludes
• Newsweek: Chinese prisoners are still being killed for their organs, tribunal finds
• Epoch Times: Forced Organ Harvesting Has Taken Place 'on a Significant Scale,' Independent Tribunal Finds
• The Independent UK: China Harvesting Organs from Falun Gong Detainees, tribunal claims
• The Telegraph: British government 'ignored' Chinese organ harvesting, Tribunal rules
• NTD TV: Forced Organ Harvesting in China 'On Significant Scale'


Falun Gong, duhovna disciplina koja se sastoji od vježbi meditacije i moralnih učenja zasnovanih na principima istinitosti, dobrodušnosti i tolerancije, je bila brutalno progonjena od strane kineskog režima u protekle dvije decenije. Praktikanti Falun Gonga su zatvarani u zatvore, radne logore i centre za ispiranje mozga, gdje su mnogi bili mučeni u pokušaju da ih se prisili da se odreknu svoje vjere.

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.