Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Američki State Department: 21. godišnjica progona Falun Gonga od strane Vlade NRK

Izjava za javnost
MICHAEL R. POMPEO, DRŽAVNI SEKRETAR
20. jula 2020. godine

Od 1999. godine Komunistička partija Kine (KPK) nastoji iskorijeniti Falun Gong, duhovnu praksu porijeklom iz Kine, i njene mirne praktikante i branitelje ljudskih prava koji se bore za svoje pravo na prakticiranje svojih uvjerenja. Opsežni dokazi pokazuju da vlada NRK i dalje vrši represiju i zlostavlja ovu zajednicu do danas, uključujući prijavljena mučenja praktikanata Falun Gonga i pritvaranje hiljada.

Prošle godine sam primio Dr. Yuhua Zhang, jednu od mnogih Falun Gong praktikantica koje su preživele kampanju progona KP Kine, u Ministarsvu za unapređivanje vjerske slobode. Nakon što je preživjela ono što je opisala kao mučenje dok je bila u radnom logoru i zatvoru u Kini, ona se zalaže za svoga zatvorenog supruga Ma Zhenyu-a, koji je istrpio više mjeseci mučenja jer se odbija odreći svojih Falun Gong vjerovanja.

Pozivamo vladu NRK da odmah okonča svoje zlostavljanje i maltretiranje Falun Gong praktikanata, oslobodi one koji su zatvoreni zbog njihovog vjerovanja, kao što je Ma Zhenyu, i izjasni se u vezi boravišta nestalih praktikanata. Dvadeset i jedna godina progona praktikanata Falun Gonga je predugo i to se mora završiti.

Originalna izjava za javnost na engleskom:
https://www.state.gov/21st-anniversary-of-the-prc-governments-persecution-of-falun-gong

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.