Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Međunarodni simpozij o sprječavanju i suzbijanju prisilnog uzimanja organa

Doktori protiv prisilnog uzimanja organa (DAFOH), vodeća nevladina organizacija koja se bavi medicinskom etikom je u ime suorganizatora, pet nevladinih organizacija iz SAD-a, Evrope i Azije, najavila Međunarodni simpozij o sprječavanju i suzbijanju prisilnog uzimanja organa - niz webinara koji će se održati između 17. i 26. septembra 2021.

Slijedi zvanična najava simpozija od strane direktora DAFOH-a:


Poštovana gospođo / poštovani gospodine,

Srdačno Vas pozivamo da se pridružite nizu webinara, Međunarodnom simpoziju o sprječavanju i suzbijanju prisilnog uzimanja organa, 17.-19. septembra 2021. te 24.-26. septembra 2021. godine.

Zločin prisilnog uzimanja organa živim zatvorenicima bez njihovog slaganja radi zarade, u svrhu transplantacije, istraživanja ili drugih medicinskih postupaka, predstavlja veliku opasnost za čovječanstvo jer krši univerzalne etičke vrijednosti, moralna načela života i ljudskog dostojanstva, pretvarajući tako liječničku profesiju u zločinačku praksu. U tom procesu, ubijaju se (pogubljuju) progonjeni zatvorenici savjesti u Kini, prvenstveno Falun Gong praktikanti, te tako postaju ljudski izvori tih organa.

Razmjer zločina prisilnog uzimanja organa, koji u Kini traje više od 20 godina, zahtijeva učinkovitu i trenutnu intervenciju međunarodne zajednice.

Međuparlamentarni savez za Kinu (IPAC) nedavno je izjavio:

„Još jednom pozivamo naše vlade da ustanu i zauzmu se za prekid takve represije. Demokratske države moraju poduzeti mjere da na globalnoj razini zaustave trgovinu i upotrebu prisilno oduzetih organa. Kineska vlada mora biti odgovorna za poštovanje ljudskih prava svih naroda u Kini.“

Nevladine organizacije iz Sjedinjenih Država, Azije i Europe, koje shvaćaju da je potrebno usredotočeno se baviti ovim hitnim problemom, predložile su Međunarodni simpozij o sprječavanju i suzbijanju prisilnog uzimanja organa s ciljem uspostave jedinstvenog kodeksa protiv ovog zločina bez presedana te pozivaju na globalne zajedničke napore kako bi se zaustavio ovaj zločin.

Na simpoziju će sudjelovati 32 renomiranih međunarodnih govornika koji su se, u posljednjem desetljeću, neprestano borili protiv ovog zločina i zalagali se za žrtve. Bit će raspravljano o sedam bitnih područja koja uključuju prisilno uzimanje organa: medicina, pravo, politika, mediji, društvene nauke, civilno društvo i stvaranje smjernica.

Srdačno Vas pozivamo da poslušate pozvane predavače te pridružite se panel diskusiji tokom pitanja i odgovora nakon predavanja.

Za više informacija ili ako želite prisustvovati simpoziju, molimo Vas da se registrujete sljedećom
poveznicom: https://worldsummitcpfoh.info

S poštovanjem,

Dr. Torsten Trey, direktor DAFOH-a

DAFOH - DOCTORS AGAINST FORCED ORGAN HARVESTING
1300 I STREET NW, SUITE 400, WASHINGTON, DC 20005, DAFOH.ORG

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.