Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Pismo Predsedniku Vlade Republike Srbije, Aleksandru Vučiću i premijerima 16 zemalja učesnica samita u Beogradu

Praktikanti Falun Gonga iz 16 zemalja Srednje i Istočne Evrope traže od svojih delegata na Samitu Kina-CEE u Beogradu da od kineske vlade zahtijevaju da odmah zaustavi progon Falun Gonga i privede počinitelje pred lice pravde.

Beograd, 10.12.2014

Poštovani g. Vučiću,

16. i 17. decembra, Beograd će biti domaćin Trećeg Sastanka šefova vlada Kine i Zemalja Centralne i Istočne Evrope. Vi ste šef srpske delegacije i domaćin skupa.

Prema nedavnoj prognozi lista The Economist, Kina će do 2017. postati najveća svetska privredna sila. U pozadini kineske kulture leži 5000 godina stara civilizacija, pa pozicija prema kojoj Kina ide krupnim koracima ne predstavlja iznenađenje za nas.

Na žalost, kineski ekonomski razvoj ne prate ekonomske i političke promene. Tako je Kina najveći zagađivač životne sredine na svetu i takođe najveći kršilac ljudskih prava. Ne postoji sloboda govora, internet se cenzuriše, a mediji su strogo kontrolisani. Nema slobode verovanja, i stoga se proganjaju Falun Gong, Tibetanci, Ujguri, i kućni Hrišćani.

1999, kad je počeo progon, Falun Gong je vežbalo 70-100 miliona ljudi. Ova brojka ih čini najvećom progonjenom grupom u istoriji. Od 1999, u Kini su uhapšeni milioni miroljubivih i apolitičnih građana, samo zbog toga što vežbaju ovu tradicionalnu vrstu čigonga i veruju u Istinitost-Blagost-Trpeljivost. Mnogi od njih su preko 10 godina u zatvorima, dve trećine su pretrpele mučenje (prema izveštaju Specijalnog Izvestioca UN za mučenje, Manfreda Novaka) i mnogi su izgubili život (prema Amnesty International). Da bude još gore, nedavna otkrića pokazuju da zatvorenici savesti Falun Gonga bivaju ubijani, s ciljem da se njihovi unutrašnji organi prodaju na tržištu. U istoriji nema takvog presedana i ova opaka praksa mora se odmah zaustaviti.

U decembru 2013, Evropski Parlament je usvojio Rezoluciju o uzimanju organa u Kini (2013/2981(RSP)) koja oštro osuđuje takvu praksu. Ipak, mi verujemo da se ovi zločini protiv čovečnosti i dalje dešavaju.

Uskoro ćete sedeti za istim stolom sa g. Li Kećijangom, Premijerom Kine. Nedavno su kineski Predsednik, g. Ši Đinping, i g. Li Kećijang pokrenuli antikorupcijsku kampanju u Kini, tako da su neki od vodećih zločinaca u progonu Falun Gonga, poput Bo Šilaija i Džou Jongkanga, završili u zatvoru, ili su izvedeni pred lice pravde. Ipak nismo zapazili nikakve promene u vezi s progonom Falun Gonga i drugih zatvorenika savesti.

Mi, građani 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, molimo vas da ovo pitanje iznesete pred g. Li Kećijangom.

Kao ljudsko biće, osoba od integriteta i Predsednik Vlade Srbije, koji predstavlja milione građana, iskreno vas molimo da apelujete na kinesku vladu da odmah prekine progon Falun Gonga, zaustavi uzimanje organa i privede pravdi glavnog prestupnika, nekadašnjeg vođu Partije, Đijang Cemina.

Kina kao super-sila, koja poštuje ljudsko dostojanstvo i ljudska prava, bila bi blagoslov za čovečanstvo. S druge strane, Kina kao super-sila koja ignoriše ljudsko dostojanstvo i ljudska prava predstavljala bi katastrofu za čovečanstvo.

Naša je dužnost da učinimo sve što je u našoj moći da sprečimo da se katastrofa desi.

S poštovanjem,

Dejan Markovic za Društvo srpsko-kineskog prijateljstva FDH
Marek Tatatko for Slovakian Falun Dafa Association
Veronika Sunnova for Czech Falun Dafa Association
Ivo Štimac for Croatian Falun Dafa Association
Igor Jančev for Falun Dafa practitioners of Bosnia and Herzegovina and Macedonia
Milena Atanassova for Bulgarian Falun Dafa Association
Erkanda Bujari for Albanian Falun Dafa practitioners
Eszter Friscko for Hungarian Falun Dafa Association
Andrejs Aboltins for Baltic Falun Dafa Association
Jasna Perović for Montenegrin Falun Dafa practitioners
Tomek K. For Polish Falun Dafa Association
Kuki Szabolc for Romanian Falun Dafa Association
Sanja Žgur for Slovenian Falun Dafa practitioners

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.