Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Više od 34.000 pravnih žalbi je podneseno protiv bivšeg kineskog političkog lidera Jianga Zemina

NEW YORK - Više od 34.000 pravnih žalbi je podneseno kineskim sudovima optužujući bivšeg kineskog političkog lidera, Jianga Zemin, za nezakonito zatvaranje, mučenje, korupciju, zloupotrebu vlasti, i za više od desetak drugih kriminalnih djela.

„Ovaj broj žalbi je znakovit iz dva razloga“, kaže glasnogovornik „Falun Dafa Informativnog centra“, gospodin Erping Zhang. „Pod jedan, on pokazuje široki zamah podrške javnog mijenja u Kini, kao i širom svijeta, da se Jiang privede pravdi zbog njegove uloge u nasilnom gušenju Falun Gonga“.

Gospodin Zhang dalje kaže: „A pod dva, ove pravne žalbe bivaju prihvaćene od strane kineskih sudova, a da pojedinci, podnositelji, pri tome ne snose bilo kakvu odmazdu od strane kineskog režima. Ovakvo je nešto još samo prije godinu dana bilo nemoguće zamisliti. Ovo je velika promjena sa dalekosežnim posljedicama“.

Prema izvještaju internet stranice Minghui (izvještaj) od 08. jula 2015. godine, više od 34.000 kopija pravnih žalbi je primljeno između kraja maja i 2. jula 2015. godine. Preko 10.000 pravnih žalbi imaju potpise koji potvrđuju isporuku Kineskom Vrhovnom narodnom Pravobraniocu ili Vrhovnom narodnom sudu. U zadnjoj sedmici mjeseca jula, Minghui je primio 16.373 kopije žalbi, što je najveći broj primljenih kopija žalbi od kako je krajem mjeseca maja početo sa njihovim podnošenjem. Uz to i 393 praktikanta Falun Gonga iz SAD, UK i Australije su također podnijela ovakve žalbe protiv Jiang Zemina.

Široko je prihvaćeno mišljenje da je Jiang Zemin u vrijeme kada je 1999. godine bio kineski predsjednik, bio pokretač brutalne i skupe kampanje organizovane širom Kine u julu 1999. godine sa ciljem "suzbijanja" Falun Gonga. Za proteklih šesnaest godina, milioni Falun Gong praktikanata su oteti ili nezakonito zatvarani od strane kineskih vlasti. Postoji preko 100.000 dokumentiranih slučajeva mučenja i preko 3.800 provjerenih pojedinačnih smrtnih slučajeva uzrokovanih zlostavljanjem od strane kineskih vlasti. Više nezavisnih istraživača za ljudska prava procjenjuju da se stvarni broj žrtava penje na desetine hiljada.

"Ostaje da se vidi da li će ova 'poplava' žalbi u bliskoj budućnosti rezultirati i optužnicom", kaže gospodin Zhang, "no ovaj oblik pritiska javnosti kojim se traži pravda i zakonska građanska prava dobiva velike pohvale kako od kineza u samoj Kini tako i od strane građana širom svijeta. To predstavlja 'talas' bez presedana kojim obični građani koriste zakon za traženje pravde zbog loših postupaka visokih kineskih rukovodilaca. Ovakvo nešto se jednostavno rečeno nikad prije nije desilo“.

Advokati unutar i izvan Kine su prepoznali podnošenja ovih zakonskih žalbi kao novinu i pozdravljaju ovaj „odgovor“ na strahote podsticane od strane visokih kineskih rukovodilaca.

"Vjerujem da su tužbe protiv Jiang Zemina vrlo prihvatljive i sa stanovišta pravde i zakona", rekao je gospodin Zhang Zanning, profesor prava na Jugoistočnom Univerzitetu u gradu Nanjing, u provinciji Jiangsu. On je dodao da ovo on i njegove kolege smatraju za "vrlo ohrabrujuće“.

Sa ovakvim se zaključkom slaže i gospodin David Matas, kanadski advokat za ljudska prava. „Ovo su znaci nade. Prvo to što su te žalbe dozvoljene. Ohrabrujuće je da ljudi koji su podnijeli žalbe nisu uhapšeni. Nedavno su održana suđenja glavnim progoniteljima Falun Gonga, kao što su Zhou Yongkang i Bo Xilai. A izgleda da je ovo pokret i za suđenje Jiang Zeminu, glavnom odgovornom za progon“.

Falun Dafa Informativni centar poziva zapadne medije da istraže ovaj „talas“ podnesaka žalbi bez presedana, i da ga medijski pokriju na način kako to on zaslužuje.

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.