Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Amnesty International poziva na hitnu akciju zbog otetih Falun Gong praktikanata

Mještani sela pod prijetnjom dok peticija cirkulira među članovima odbora Politbiroa

Amnesty International poziva na hitnu akciju zbog otetih Falun Gong praktikanata
Amnesty International poziva na hitnu akciju zbog otetih Falun Gong praktikanata

NEW YORK- Amnesty International je izdao poziv za hitnu akciju zbog Falun Gong praktikanata koji su pred rizikom mučenja, dok se cijelo selo nalazi pod prijetnjom i prisilom na povlačenje peticije koja zahtijeva njihovo oslobođenje.

„Falun Gong praktikanti g. Wang Xiaodong i njegova sestra Wang Jungling su u pritvoru i pod rizikom su mučenja i drugih oblika zlostavljanja“, navedeno je u pozivu za hitnu akciju. „Oni su zatvorenici savjesti koji su u pritvoru samo zbog toga što na miran način traže svoja prava na slobodu izražavanja i udruživanja“. (pročitajte izjavu iz Amnesty-ja: izjava / PDF)

Wang Jungling je početkom maja 2012., u selu Zhouguantun u provinciji Hebei, cirkulirala peticiju koja zahtjeva oslobađanje njenog brata kojeg su kineske vlasti otele 25. februara 2012. Njen brat Wang Xiaodong je u pritvoru zbog toga što prakticira Falun Gong. Skoro svako domaćinstvo u selu, njih gotov 300, svojim potpisom je poduprlo peticiju koju je seoski odbor kasnije potvrdio kao legitimnu. Koristili su se svojim pravim imenima i uradili nešto bez presedana, tj. suprotstavili su se 13 godina dugoj kampanji partije koja želi istrijebiti Falun Gong.

Pouzdani izvor iz novina The Epoch Times je izjavio da su službenici na najvišim razinama Politbiroa vidjeli peticiju te da razmatraju njenu važnost, a neki među njima i traže da progon Falun Gonga bude završen na miran način (vijesti).

„Pozivamo sve članove međunarodne zajednice da se pridruže pozivu Amnesty Internationala te da zahtijevaju da Kina oslobodi Falun Gong praktikante“, izjavio je izvršni direktor Falun Dafa Informativnog Centra, g. Levi Browde. „Ovo je važan događaj u kojem su duboka uvjerenja mnogih Kineza diljem zemlje predstavljena u ovom miroljubivom i principijelnom apelu mještana. Oni više neće stajati sa strane i gledati kako režim brutalno progoni nevine Falun Gong praktikante, a ni mi to ne bismo trebali činiti.“

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.