Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Poslanik evropskog parlamenta: "Dijelim zabrinutost mnogih zbog tretmana praktikanata Falun Gonga"

10. decembar je međunarodni dan ljudskih prava. Poslanik evropskog parlamenta iz Velike Britanije gospodin Jill Evans je poslao sljedeću izjavu konferenciji za štampu organizovanoj od strane Falun Gong praktikanata. Konferencija za štampu je održana naspram zgrade kineske ambasade u Londonu. Na tom mjestu Falun Gong praktikanti već preko 2 godine održavaju 24 sata dnevno mirne apele za prestanak progona.

“Ja dijelim zabrinutost s mnogobrojnim ljudima zbog postupanja s Falun Gong praktikantima. Sloboda mirnog izražavanja je osnovno ljudsko pravo, koje nijedna vlada ne smije povrijeđivati.

Ove sedmice je kineska vlada zahtijevala od evropske zajednice da obustavi embargo izvoza oružja u Kinu. Ne samo ja već i moja parlamentarna grupa je izričito protiv takvog koraka. O tome se ne može razgovarati dokle god situacija ljudskih prava u Kini ostaje onakva kakva je trenutno.

Mi moramo lokalno kao i na evropskom nivou sarađivati i vršiti pritisak na kineski režim, da bi se odgovorilo našoj iskrenoj zabrinutosti o situaciji ljudskih prava."

Link na originalni članak
Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.