Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Preko 600 zastupnika iz 30 zemalja poziva na trenutno zaustavljanje 21-godišnjeg "sistematskog i brutalnog" progona Falun Gonga od strane kineskog režima

New York - 606 zastupnika iz 30 zemalja i iz različitih stranaka objavili su zajedničko saopštenje pozivajući Komunističku partiju Kine (KPK) da odmah zaustavi "sistematsku i brutalnu kampanju za 'iskorjenjivanje' duhovne discipline Falun Gonga."

Praktikanti Falun Gonga na skupu u Vankuveru, u Kanadi, zahtijevaju zaustavljanje 21 godinu dugog progona Falun Gonga od strane komunističkog režima u Kini
Praktikanti Falun Gonga na skupu u Vankuveru, u Kanadi, zahtijevaju zaustavljanje 21 godinu dugog progona Falun Gonga od strane komunističkog režima u Kini

Među potpisnicima izjave se nalaze sadašnji i bivši ministri, senatori, članovi parlamenta, članovi kongresa i zakonodavci na državnoj razini iz 30 zemalja Evrope, Sjeverne Amerike, Bliskog Istoka, Azije-Pacifika i Latinske Amerike. Oni izražavaju duboku zabrinutost zbog, dobro dokumentovane, 21-godišnje borbe za slobodu vjerovanja Falun Gong-a usljed nasilne represije koju provodi KPK. Oni prepoznaju 20. juli kao dan na koji je, prije više od dvije decenije, započeo progon i napominju da je Falun Gong (odnosno Falun Dafa) drevna kineska praksa meditacije koja se temelji na tri načela istinitosti, dobrodušnosti i tolerancije.

"Progon Falun Gonga u Kini je jedna od najbrutalnijih kampanja progona jedne vjerske grupe u moderno vrijeme", kaže se u zajedničkoj izjavi. "Od jula 1999. godine, milioni praktikanata Falun Gonga u Kini su uhapšeni i zatvoreni bez odgovarajućeg postupka, a mnogi su mučeni i čak ubijeni."

"Mi ... pozivamo kinesku vladu da poštuje međunarodne norme i ... da odmah zaustavi progon Falun Gonga u Kini i da bezuslovno oslobodi sve pritvorene Falun Gong praktikante i ostale zatvorenike savjesti."

Zajednička izjava predstavlja nastojanje bez presedana parlamentaraca širom političkog spektra koji osuđuju nepravde koje je KPK počinila protiv Falun Gonga. Potpisnici su sadašnji i bivši zvaničnici iz Velike Britanije, Kanade, Njemačke, Francuske, Italije, Danske, Irske, Holandije, Švedske, Švicarske, Belgije, Rumunjske, Austrije, Poljske, Češke, Slovačke, Izraela, Australije, Novog Zelanda, Letonije, Norveške, Argentine, Japana, Tajvana, Venecuele, Sjedinjenih Država i Indonezije. Preko 20 američkih zastupnika i drugih zvaničnika objavilo je odvojene lične izjave pozivajući na okončanje progona Falun Gonga na njegovu 21. godišnjicu.

U zajedničkoj međunarodnoj izjavi spominju se prošle rezolucije Europskog parlamenta i Kongresa SAD-a u kojima se osuđuje progon Falun Gonga, dok se istovremeno spominje i nedavni Nezavisni sud u Velikoj Britaniji koji je utvrdio da je „godinama vršeno prisilno oduzimanje organa širom Kine u znatnoj mjeri i da su Falun Gong praktikanti bili jedan - i vjerovatno glavni - izvor snabdijevanja organima."

Izabrani citati potpisnika

Nekoliko zastupnika izdalo je dodatne komentare uz svoje potpise. Slijedi nekoliko primjera.

„Budite sigurni da ću vas i dalje podržavati u vašem cilju okončanja nehumanog progona Falun Dafa. Neću prestati podsjećati kinesko vodstvo da se obaveze poput Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima odnose i na diktature."
-- zastupnica dr. Ewa Ernst-Džidžić, glasnogovornica stranke Zelenih, Austrija

„Dakle, moje misli su sa rodbinom Falun Dafa praktikanata koji su umrli usljed mučenja, logora ili zbog ilegalne trgovine organima. Međunarodna pažnja može povećati svijest o ovim problemima i na taj način povećati pritisak na kinesku vladu da zaustavi ove prakse. Želila bih zahvaliti Falun Dafa informativnom centru za njegov opsežan edukativni rad i nadam se da će u budućnosti svi u Kini (i u cijelom svijetu) moći praktikovati vjeru koja im odgovara, bez straha od posljedica."
-- zastupnica Petra Wimmer, glasnogovornica za pitanja porodice Socijaldemokratske partije Austrije u Parlamentu

„Želio bih vam zahvaliti na ovoj prilici da izrazim snažnu i uvjerljivu podršku ovoj i drugim važnim inicijativama koje bi države i civilna društva trebale preduzeti kako bi se osiguralo poštovanje ljudskih prava, temeljnih sloboda, a posebno slobode religija i vjerovanja."
-- Giulio Terzi, bivši ministar vanjskih poslova, Italija

„20. jula navršilo se 21 godinu od kada je počeo progon praktikanata Falun Gonga. Slobodni svijet polako postaje svjestan okrutnosti koju komunistička partija Kine čini svom narodu. Želim podići svijest o mnogim praktikantima Falun Gonga, koji su kao „zatvorenici savjesti“ zatvoreni u 'logorima za prisilni rad', zatvorima i drugim pritvorskim centrima. Bilo je izvještaja o mučenju, pa čak i o žetvi organa. Zbog toga je ova zajednička izjava toliko važna. Komunistička partija Kine mora znati šta slobodni svijet želi. Želimo da se ovaj progon i svi drugi progoni okončaju. To treba prestati odmah."
-- Ann-Sofie Alm, zastupnica, Švedska

„Progon praktikanata Falun Gonga, koji su pretrpjeli ugnjetavanje, mučenje i viktimizaciju, jedna je od najgorih kampanja koje je pokrenula Komunistička partija Kine. Uvijek ću podržavati i podržavati one koji praktikuju ovu mirnu duhovnu praksu."
-- George Christensen, poslanik, Australija

„Pozivam međunarodnu zajednicu da se jače i javnije izjasni u osudi prolongiranog uskraćivanja osnovnih ljudskih prava od strane Kineske vlade. Moramo nastaviti raditi i nadati se da će Kina jednog dana poštovati vladavinu zakona, slobodu govora, okupljanja i religiju; to će biti dan kada će se na trgu Tiananmen moći glasno izgovarati načela Falun Gonga: Istinitost, Dobrodušnost, Tolerancija."
-- Časni Peter Kent, poslanik, bivši ministar zaštite okoliša, Kanada

„Pohvaljujem praktikante Falun Gonga zbog njihovog nepokolebljivog opredjeljenja da čuvaju univerzalne principe Istinitosti, Dobrodušnosti, Tolerancije.“
-- Časna Judy Sgro, zastupnica, bivša ministrica građanstva i imigracije, Kanada

"Kao nacionalni zamjenik i član Odbora za spoljne poslove i bogosluženje, možete računati na moju posvećenost odbrani ljudskih prava i osuđujem progon praktikanata duhovne discipline Falun Gong."
-- Francisco Sánchez, nacionalni predstavnik, Argentina

Zajednička izjava 606 zastupnika potpisnika koja poziva na okončanje progona Falun Gonga

Duboko smo zabrinuti zbog stalnih kršenja ljudskih prava nad Falun Gong praktikantima u Kini.

Razumijemo da je Falun Gong (odnosno Falun Dafa) duhovna meditacijska praksa koja se zasniva na principima Istinitosti, Dobrodušnosti i Tolerancije. 20. jula 2020. godine navršava se 21 godina od kako je kineska komunistička vlada pokrenula sistematsku i brutalnu kampanju za "iskorjenjivanje" Falun Gonga. Od jula 1999. milioni praktikanata Falun Gonga u Kini proizvoljno su uhapšeni i zatvoreni bez propisnog postupka, a mnogi su mučeni i čak ubijeni. U najmanju ruku, hiljade ljudi je umrlo od posljedica takvih mučenja i drugih zlostavljanja u policijskom pritvoru.

Organizacije za ljudska prava, vladina tijela i Ujedinjene nacije dobro su dokumentirali ta zlodjela. Izvještaj američkog State Departmenta za ljudska prava iz 2007. godine navodi: „[specijalni izvjestitelj UN-a za mučenje Manfred] Nowak je izvijestio da su praktikanti Falun Gonga činili 66 posto žrtava navodnih mučenja dok su bili u državnom pritvoru.“ Izveštaj Amnesty Internationala 2017/18 kaže: „Praktikanti Falun Gong-a i dalje su izloženi progonu, proizvoljnom pritvoru, nepravednim suđenjima i mučenju i drugom zlostavljanju.“ Progon Falun Gonga u Kini bio je jedna od najokrutnijih kampanja protiv jedne vjerske grupe u moderno doba.

Evropski parlament je 2013. godine usvojio rezoluciju 2013/2981 RSP), koja „izražava svoju duboku zabrinutost zbog upornih i vjerodostojnih izvješća o sustavnom uzimanju organa od zatvorenika savjesti bez njihovog pristanka uz dopuštenje države u Narodnoj Republici Kini, uključujući od velikog broja praktikanata Falun Gonga." Godine 2016. američki Kongres jednoglasno je usvojio sličnu rezoluciju, H.Res.343. Godine 2019. Nezavisni sud u Velikoj Britaniji, kojim je predsjedavao Sir Geoffrey Nice QC, zaključio je da se „prisilno oduzimanje organa već godinama vrši širom Kine u značajnom obimu i da su Falun Gong praktikanti bili jedan - i vjerovatno glavni - izvor opskrbe organima."

Mi, dolje potpisani, pozivamo kinesku vladu da poštuje međunarodne norme i Međunarodni pakt Ujedinjenih nacija o građanskim i političkim pravima, čiji je Kina potpisnik, i da odmah zaustavi progon Falun Gonga u Kini i da bezuslovno oslobodi sve pritvorene Falun Gong praktikante i ostale zatvorenike savjesti.

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.