Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Njemački parlament održao raspravu o kršenju ljudskih prava u Kini

Rasprava o stanju ljudskih prava u Kini održana je 18. studenog u Bundestagu, njemačkom saveznom parlamentu. Praktikanti Falun Dafa (također poznat i kao Falun Gong), kao i predstavnici grupa iz Xinjianga i Tibeta svjedočili su kako Komunistička partija Kine (KPK) zabranjuje različite vjere u Kini.

U njemačkom saveznom parlamentu, Bundestagu, 18. studenog održana je rasprava o kršenju ljudskih prava u Kini
U njemačkom saveznom parlamentu, Bundestagu, 18. studenog održana je rasprava o kršenju ljudskih prava u Kini

Domaćin rasprave bila je Gyde Jensen, predsjednica Odbora za ljudska prava i humanitarnu pomoć. Govornici su govorili o širokoj upotrebi „transformacije misli“ u Kini. KPK je ovu tehniku široko koristila u progonu Falun Gonga i od tada ju je usavršavala i koristila u drugim skupinama manjina.

Na konferenciji je govorila Zhou Lei iz njemačkog udruženja Falun Dafa
Na konferenciji je govorila Zhou Lei iz njemačkog udruženja Falun Dafa

Zhou Lei, glasnogovornica njemačkog udruženja Falun Dafa i medijski stručnjak, govorila je o tome kako se u proteklih 21 godinu u Kini maltretiraju praktikanti. Rekla je da je eliminiranje KPK jedini način da se temeljito okončaju teške povrede ljudskih prava u Kini.

Transformacija misli u Kini

Osim zatvora i pritvorskih centara, centri za ispiranje mozga postavljeni su u gotovo svim gradovima diljem Kine, rekla je Zhou. Iako bi ti objekti mogli biti označeni kao „centar za pravno obrazovanje“, „centar za rehabilitaciju od droga“ ili „škola za osposobljavanje karijera“, ovi centri za ispiranje mozga su nelegalni entiteti izmišljeni kako bi prisilili Falun Gong praktikante da odustanu od svoje vjere u principe Istinitosti, Dobrodušnosti i Tolerancije.

Progon širom zemlje pokrenuo je bivši čelnik KPK Jiang Zemin, a provodio ga je kroz Ured 610 na svim razinama. Prvi centri za ispiranje mozga osnovani su 2001. godine. Bez potrebe da slijede bilo kakve zakonske procedure, vlasti mogu na tim mjestima zadržati disidente kao što su Falun Gong praktikanti, kršćani i muslimani, dok ne potpišu izjave kojima se odriču svog vjerovanja.

U centrima za ispiranje mozga koriste se mnoge metode mučenja, uključujući premlaćivanje, prisilno hranjenje, prisiljavanje žrtve da dulje vrijeme ostane u bolnom položaju, šokiranje osjetljivih dijelova tijela električnim pendrecima, potapanje glave u vodu, gušenje, zatvaranje u samicu i seksualno zlostavljanje. Prema informacijama dobivenim od Falun Dafa Informativnog centra, potvrđeno je da je preko 4.500 ljudi umrlo kao rezultat progona. Taj broj ne uključuje one koji su nestali ili su umrli uslijed prisilnog uzimanja organa.

Wenzel Michalski, direktor Human Rights Watch u Njemačkoj, rekao je da je ispiranje mozga muslimanima, što radi KPK, tiranski surovo. Samo zbog molitve, neki su već dugi niz godina u zatvoru. Unutar centara za ispiranje mozga, zatočenici su prisiljeni učiti kineske znakove i pjevati pjesme koje slave KPK. Sve vjerske aktivnosti odmah se kažnjavaju.

Adrian Zenz, antropolog i poznati znanstvenik koji proučava radne logore u Xinjiangu, rekao je da KPK nastoji održati apsolutnu kontrolu nad tim ljudima. To uključuje gdje osoba može živjeti, što može reći, koliko vremena smije provesti u zahodu, kada može plakati, kako smije razmišljati i kada će biti električki šokirana.

Kai Müller, izvršni direktor međunarodne kampanje za Tibet, izjavio je da je KPK poslala oko 10.000 časnika na Tibet, navodno kako bi se „sprijateljili“ s lokalnim stanovništvom. Međutim, u stvarnosti im je cilj bio cenzura i nadzor nad regijom. Kao rezultat toga, tibetanski se budizam sada mora klanjati komunističkoj ideologiji, tibetanski jezik smatra se lokalnim narječjem, a vjerske vođe imenuju vlasti KPK.

Nema tolerancije prema sustavima vjerovanja

Jedno pitanje postavljeno tijekom rasprave, bila je mogućnost političke reforme KPK, koja bi omogućila slobodu vjerovanja. Zhou je rekla da nema dokaza da bi se to dogodilo, zbog same srži komunističke ideologije.

Detaljnije rečeno, komunizam zagovara uništavanje postojećeg sustava i njegovih vrijednosti, što je u Kini značilo uništenje njene bogate tradicije izgrađene tijekom pet tisuća godina, poput budizma, taoizma i konfucijanizma, koji promiču vrlinu i poboljšanje sebe. Kako bi nametnula svoje temeljne vrijednosti nasilja i mržnje, KPK je pokrenula brojne nacionalne kampanje za suzbijanje tradicionalne kineske kulture i religija.

Kao rezultat toga, sloboda govora i sloboda vjerovanja rijetko postoje u Kini. Sve religije moraju ideološki slijediti partijsku liniju. Falun Gong praktikanti nastoje poboljšati svoj um i tijelo radeći pet Falun Gong vježbi i živeći prema Istinitosti-Dobrodušnosti-Toleranciji. Kad je Falun Gong postao popularan prije više od 20 godina, KPK ga je smatrala prijetnjom i pokrenula nacionalnu kampanju za njegovo suzbijanje u srpnju 1999. Progon ostaje nesmanjen do danas.

Zhou je istaknula da je osuda kršenja ljudskih prava koje provodi KPK, od strane međunarodne zajednice kritična stvar. U posljednjih nekoliko godina, KPK je ukinula sustav radnih logora i oslobodila neke zatvorenike savjesti zbog pritiska zapadnih zemalja. Ali, ozbiljna kršenja ljudskih prava u Kini - noćna mora koja traje više od 70 godina - daleko su od završetka.

Poduzimanje akcije

U posljednjih nekoliko desetljeća, zapadne su zemlje na mnogo načina pomogle Kini da ojača svoju ekonomiju, nadajući se da će to dovesti do političke otvorenosti i reformi. Ali pod vladavinom totalitarne KPK, kao što sada vidimo, snažna Kina znači samo snažniju cenzuru, sveobuhvatnije dezinformacije i sve širi komunistički utjecaj u cijelom svijetu.

Osobito je u posljednjih nekoliko mjeseci, KPK pojačala svoju klevetničku kampanju protiv zapadnih zemalja i dužnosnika. Zhou se nada da će njemački parlament istražiti ovo pitanje. Jedan od najučinkovitijih pristupa je sankcioniranje tvrtki i pojedinaca, uključenih u kršenja ljudskih prava u Kini.

Müller se složio da samo kritizirati KPK nije dovoljno. Visoki dužnosnici KPK, poput onih odgovornih za pogoršanje stanja na Tibetu, trebali bi odgovarati.

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.