Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Belgija donosi novi zakon kojim se zabranjuje medicinski turizam u svrhu presađivanja organa

Međunarodni časopis za medicinski turizam (The International Medical Travel Journal (IMTJ)) izvijestio je 13. svibnja i 7. lipnja da je glavno belgijsko zakonodavno tijelo donijelo novi zakon 25. travnja, kojim će se kazniti sve strane uključene u kupnju i prodaju ljudskih organa u komercijalne svrhe, navodeći nedavno izvješće iz The Epoch Times-a.

U odredbi zakona spominje se rezolucija kojom se osuđuje prisilno uzimanje organa u Kini, koju je Europski parlament usvojio u prosincu 2013. godine.

Zgrada belgijskog parlamenta
Zgrada belgijskog parlamenta

Prekršitelji se suočavaju sa do 20 godina zatvora i s novčanom kaznom od 1,2 milijuna eura (1,35 milijuna USD$). Ako je organizirana kriminalna skupina uključena u takvu trgovinu, svi pojedinci u grupi bit će kažnjeni.

Članak predviđa da zakon nije djelotvoran samo u Belgiji; zabranjuje se svim belgijskim građanima da nabavljaju organe, bez obzira gdje se transakcija odvija, učinkovito zabranjujući medicinski turizam u svrhu presađivanja organa.

Odredbe propisuju da će prodavatelj i primatelj organa, kao i svi posrednici, liječnici koji su konzultirani ili drugi zdravstveni radnici koji su sudjelovali u prodaji organa radi zarade, biti kažnjeni prema zakonu.

U objašnjavanju što predstavlja nezakonite postupke presađivanja organa, u prijedlogu se otvara pitanje prisilnog uzimanja organa, scenarij u kojem se organi prisilno uzimaju od pojedinaca koji nisu dali svoj izričiti pristanak. Pravni tekst također uključuje odredbu koja upućuje na rezoluciju kojom se osuđuje prisilno uzimanje organa u Kini, koju je Europski parlament usvojio u prosincu 2013. godine.

U rezoluciji je izražena duboka zabrinutost zbog upornih i vjerodostojnih izvješća o sustavnom, odobrenom od države, uzimanju organa od zatvorenika savjesti koji nisu dali svoj pristanak, u Narodnoj Republici Kini, uključujući veliki broj Falun Gong praktikanata zatvorenih zbog svojih vjerskih uvjerenja i pripadnika drugih vjerskih i etničkih manjina.

Rezolucija Europskog parlamenta pozvala je Kinu da odmah okonča praksu uzimanja organa od zatvorenika savjesti. Belgija je prva zemlja u Europi koja se poziva na Europsku rezoluciju iz 2013. godine.

Usprkos stalnim dokazima o rasprostranjenom uzimanju organa u Kini, koje su dostavili Ujedinjeni narodi, Međunarodna koalicija za prestanak zloupotrebe presađivanja organa u Kini, Liječnici protiv prisilnog uzimanja organa i Svjetska organizacija za istraživanje progona Falun Gonga, trgovina se nastavlja i može čak biti povećana, kako bi zadovoljila potražnju.

Belgijski zakon će se proslijediti u Senat, nakon čega će ga kralj potpisati i ozakoniti. Češka Republika također od nedavno razmatra planove za smanjenje transplantacijskog turizma.

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.