Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Grčka: Start globalne štafete za ljudska prava u Atini

"Olimpijske igre i zločini protiv čovječnosti u Kini ne mogu istovremeno postojati"

Planirano je da u idućih godinu dana štafeta za ljudska prava posjeti više od 100 gradova u više od 25 zemalja na pet kontinenata.
Planirano je da u idućih godinu dana štafeta za ljudska prava posjeti više od 100 gradova u više od 25 zemalja na pet kontinenata.

Globalna štafeta za ljudska prava, inicirana od strane Koalicije za istragu progona Falun Gonga u Kini (Coalition to Investigate the Persecution of Falun Gong in China/CIPFG) započela je u četvrtak, 9. avgusta 2007. u Atini. Prethodno je CIPFG organizirala seminar pod nazivom "Olimpijski duh i zločini KP Kine protiv čovječnosti".

Na ceremoniji paljenja štafete bili su prisutni i držali govore bivši kanadski državni sekretar za Aziju i Pacifik David Kilgour, članovi organizacije Internacionalno društvo za ljudska prava, kao i predsjednik Instituta za Aziju iz SAD-a, predsjednik Kineske liberalne demokratske partije iz Novog Zelanda i jedan poznati grčki advokat za ljudska prava.

Planirano je da u idućih godinu dana štafeta za ljudska prava posjeti više od 100 gradova u više od 25 zemalja na pet kontinenata. CIPFG se nada da će pomoću štafete za ljudska prava skrenuti pažnju međunarodne zajednice na kršenja ljudskih prava od strane Komunističke partije Kine, da će se zaustaviti zločini oduzimanje organa živim praktikantima Falun Gonga od strane KP Kine i da će se zaustaviti sramota koja se nanosi Olimpijskim igrama.

Manifestacije u Atini:
1. Konferencija za štampu povodom globalne štafete za ljudska prava u hotelu Kralj George II 9. avgusta u 12:00
2. Paljenje štafete za ljudska prava i početak globalne štafete za ljudska prava na trgu Syntagma 9. avgusta u 20:30

Od svog osnivanja 2006. godine CIPFG se bavi progonom Falun Gonga u Kini. Njeno otkrivanje masovne krađe organa od živih praktikanata Falun Gonga uzrokovalo je zabrinutost i reakciju međunarodne zajednice. CIPFG čine preko 300 osoba - političara, ljekara, advokata i religioznih grupa.

30. maja 2007. je CIPFG iz Kanade najavila da "Olimpijske igre i zločini protiv čovječnosti u Kini ne mogu istovremeno postojati". i zatražila je od KP Kine da okonča progon Falun Gonga, advokata za ljudska prava, kao što je Gao Zhisheng i drugih poštenih osoba. Osim toga CIPFG-u i međunarodnoj zajednici treba biti dozvoljeno da uđu u Kinu i da sprovedu istragu bez ometanja od strane kineskih vlasti.

8. juna 2007. je CIPFG u otvorenom pismu kineskom predsjedniku Hu Jintaou i premijeru kineske vlade Wen Jiabaou zatražila od njih da zaustave progon Falun Gonga do 8. avgusta 2007., u suprotnom će CIPFG pozvati na međunarodni bojkot Olimpijskih igara u Pekingu.

Link na originalni članak
Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.