Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Najnoviji izvještaj pruža dodatne uvide u zločine KPK

U centru za posjetitelje U.S. Capitol je 10. ožujka 2020. održan forum „Nabava organa i nelegalno ubijanje u Kini“, koji je organizirala Fondacija za sjećanje na žrtve komunizma, sa sjedištem u Washingtonu DC.

Matthew P. Robertson, istražitelj Kineskih studija, je u suradnji sa spomenutom Fondacijom, na forumu predstavio svoj najnoviji izvještaj: „Nabava organa i nelegalno ubijanje u Kini: pregled dokaza.“

Izvještaj je skup relevantnih podataka iz više od 300 kineskih bolnica, internih razgovora te obavijesti Komunističke partije Kine (KPK) i medicinskih dokumenata. On preispituje testove krvi i liječničke nalaze zatočenih Falun Gong praktikanata i Ujgura.

Izvještaj zaključuje kako se nelegalno pribavljanje organa od Falun Gong praktikanata i ostalih zatvorenika savjesti, nameće kao najprihvatljivije i najlogičnije objašnjenje za veliki broj transplatacija organa u Kini.

Kongresmen Chris Smith osuđuje KPK zbog prisilnog oduzimanja organa od zatvorenika savjesti, tijekom foruma održanog 10. ožujka ove godine u Washingtonu DC.
Kongresmen Chris Smith osuđuje KPK zbog prisilnog oduzimanja organa od zatvorenika savjesti, tijekom foruma održanog 10. ožujka ove godine u Washingtonu DC.

Forumu su između ostalih nazočili član Kongresa Chris Smith i profesor prava Donald Clark sa sveučilišta George Washington. Pozvali su SAD i druge vlade, medicinske institucije i organizacije za ljudska prava, da pokrenu sveobuhvatne istrage i akcije u svrhu zaustavljanja zločina prisilnog oduzimanja organa u Kini.

Smith je izjavio kako je Robertsonov izvještaj vjerodostojan, informativan i utemeljen na pažljivoj istrazi te pruža uvid u problem prisilne žetve organa u Kini.

Rekao je da je ponašanje partije nalik ponašanju dužnosnika u nacističkoj Njemačkoj i kao takvo je postalo nešto sasvim uobičajeno u današnjoj Kini. Žrtve su disidenti te oni koje partija ne voli, poput Falun Gong praktikanata i Ujgura.

Nadine Maenza, zamjenica predsjednika Američkog odbora za religijske slobode, je ustvrdila da odbor od 2007. redovito svake godine izdvaja kinesku žetvu organa u svojem izvještaju. Također naglašava kako nam Robertsonov izvještaj pruža uvid u nove dokaze u pogledu kršenja ljudskih prava i slobode vjerovanja kineskog komunističkog režima.

Gđa. Maenza je rekla da smo već desetljećima svjesni kako KPK prisilno oduzima organe od Falun Gong praktikanata i ostalih zatvorenika savjesti. Pozvala je vladu SAD da temeljito i u potpunosti istraži sve navode i dokaze koji govore toj činjenici u prilog. Prisilna žetva organa ne bi smjela postojati u 21. stoljeću.

Sud za Kinu (China Tribunal), osnovan od Međunarodne koalicije za prestanak zlouporabe u transplatacijskoj medicini u Kini (ETAC), je još u lipnju 2019. objavio svoju konačnu presudu: „Prisilno uzimanje organa se već godinama vrši širom Kine u značajnom opsegu, a praktikanti Falun Gonga su jedan - i vjerojatno glavni - izvor organa za snabdjevanje te industrije.”

Falun Gong praktikanti uprizoruju prisilno oduzimanje organa u Oslu, glavnom gradu Norveške.
Falun Gong praktikanti uprizoruju prisilno oduzimanje organa u Oslu, glavnom gradu Norveške.

Ogroman porast donacija organa nakon prestanka oduzimanja organa od zatvorenika osuđenih na smrt?

Pretpostavlja se da godišnja trgovina organima u Kini broji između 60.000 i 100.000 operacija, dok se istovremeno u svijetu obavi samo 100.000 transplatacija kroz uobičajene, legalne načine.

Robertson objašnjava da se broj transplatacija u Kini počeo povećavati nevjerojatnom brzinom nakon 2000. godine. Prema riječima kirurga s medicinskog vojnog sveučilišta iz jugozapadne Kine: „rasle su kao gljive poslije kiše.“

U Kini su se u periodu od 2000. do 2004. transplatacije bubrega povećale za skoro pet puta, jetre za skoro dvadeset, srca za više od deset puta, a transplatacije pluća za skoro dvadeset i pet puta.

Robertson je istražio kako je deset kineskih bolnica kadro obaviti više od 14.000 transplatacija godišnje. Kina ima više od 173 takve institucije.

Matthew Robertson, istražitelj Kineskih studija i član Fondacije za sjećanje na žrtve komunizma, u obraćanju vašingtonskom forumu 10. ožujka 2020.
Matthew Robertson, istražitelj Kineskih studija i član Fondacije za sjećanje na žrtve komunizma, u obraćanju vašingtonskom forumu 10. ožujka 2020.

Odgovor kineskih vlasti na spomenute optužbe je bio apsurdan. Partija inzistira na tome da su organi prije 2006. dolazili isključivo od donora. Kasnije su promijenili svoju retoriku, govoreći kako organi pripadaju zatvorenicima osuđenima na smrt.

Vlasti su 2015. objavile da će sukladno pravosudnim reformama, smanjivati broj smaknutih zatvorenika, čime će se službeno okončati korištenje njihovih organa, a glavni izvor organa za transplataciju će dolaziti od građana donora.

Partijske službene brojke kazuju da je 2015. godine, dakle prve od zabrane korištenja organa smaknutih zatvorenika, broj kineskih donora narastao na 2.766 u odnosu na 1.500 iz 2014. godine. Broj se 2016. povećao na 4.080, 2017. je brojao 5.146, dok je 2018. godine ukupno bilo 6.302 donora.

Robertson je statističkom analizom relevantnih podataka zaključio da su službeni podaci Komunističke partije Kine lažirani, prema modelu matematičkog izračuna, i da mora postojati drugi nepoznati izvor organa.

Nadalje, jetra se može hitno transplatirati unutar 24 do 72 sata, ili u nekim slučajevima za nekoliko dana ili tjedana. Spomenuto ukazuje na činjenicu da Kina raspolaže s bankom jetre, klasificirane prema krvnoj grupi. Dakle, organi mogu biti dostupni prema potrebama pacijenata.

Kongresmen Smith je izjavio da je ogroman razmjer i broj transplatacija usko povezan s političkom podrškom najviših krugova partijskih dužnosnika.

Također je naglasio, kako je ogromna infrastruktura i medicinsko osoblje, postavljeno za potrebe transplatacije organa mnogo prije same odluke režima da koristi organe donora. Čini se kako je sustav zao i radi stvari s predumišljajem. Ta struktura koja odlučuje o životu i smrti ljudi, uživa potpunu i najvišu podršku vlasti Kine.

Falun Gong praktikanti su živa banka donora

Premda su ljudi koji prosvjeduju i prosjaci također žrtve žetve organa, najveća i najranjivija skupina su zatvorenici savjesti poput Falun Gong praktikanata i Ujgura, ističe Robertson.

Zheng Shusen i Wang Lijun su se kao viši dužnosnici KPK, koji su progonili Falun Gong, hvalili o svojim postignućima glede istrage povodom poboljšanja na polju transplatacije organa.

Smith kaže da izjave svjedoka, veliki broj transplatacija, i kratko vrijeme čekanja na organ, jasno ukazuje na to da kineski organi bivaju odstranjeni sa živih osoba. Tretirani su poput stoke, te održavani na životu dok se ne pronađe prikladan primatelj organa.

Naglašava da su zatvorenici s duhovnim vjerovanjem, idealan donor s obzirom na njihov zdravi životni stil. Svjedok koji je bio zatvorski čuvar je u izvještaju Suda za Kinu (China Tribunal), rekao kako je jedan Falun Gong praktikant izbjegao surovu sudbinu samo zato što su ga proglasili bolesnim. Dvadeset i pet zdravijih praktikanata je bilo ubijeno radi organa.

Link na originalni članak
Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.