Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

UN izvještava o jezivim činjenicama o žetvi organa od živih Falun Gong praktikanata

Specijalni izvjestilac UN-a za pitanja mučenja predlaže mehanizme pomoću kojih bi se države pozivale na odgovornost

20. marta 2007., Manfred Nowak, Specijalni izvjestilac UN-a za pitanja mučenja objavio je izvještaj koji potvrđuje prethodne nalaze iz 2006. o progonu, zlostavljanju i mučenju kineskih građana.

U njegovom izvještaju se kaže: "Otklanjanje organa je bilo izvršeno nad velikim brojem nedobrovoljnih praktikanata Falun Gonga na velikom broju raznih lokacija u svrhu skupljanja organa za operacije transplantacije". Gospodin Nowak je objavio svoj izvještaj na četvrtoj sjednici Vijeća ljudskih prava, u okviru agende 2 - imlementacije rezolucije Centralne skupštine 60/251.

Mafred Nowak, specijalni izvjestilac za pitanja mučenja, govori pred UN-ovim Savjetom za ljudska prava
Mafred Nowak, specijalni izvjestilac za pitanja mučenja, govori pred UN-ovim Savjetom za ljudska prava

11. avgusta 2006. tri Specijalna izvjestioca UN-a poslala su hitni apel povodom otklanjanja organa Falun Gong praktikanata. Ovo je bila zajedničlka akcija Specijalnog izvjestioca za pitanja mučenja, g. Manfreda Nowaka, Specijalnog izvjestioca za slobodu religije ili vjerovanja, gđe. Asme Jahangir i Specijalnog izvjestioca za trgovinu ljudima, g. Sigma Huda.

G. Nowak dalje navodi u svom izvještaju: "Vitalni organi, uključujući srce, bubrege, jetru i rožnjače sistematski su otklanjani praktikantima Falun Gonga u bolnici Sujiatun u gradu Shenyang, provincije Liaoning, počevši od 2001. godine. Praktikantima su davane injekcije koje su izazivale zaustavljanje rada srca i oni su zbog toga bili ubijeni za vrijeme operacija otklanjanja organa ili odmah nakon toga."

Izvještaj dodaje: "Izviješteno je da su zaposleni u nekoliko centara za transplantaciju naveli da su koristili organe živih praktikanata Falun Gonga za transplantacije. Nakon što su organi otklonjeni, tijela su bila kremirana i ni jedno tijelo nije ostalo da posluži kao identifikacija izvora organa za transplantaciju. Čim su organi otklonjeni, bili su poslani centrima za transplantaciju da bi bili upotrijebljeni za transplantacije kako domaćim, tako i stranim pacijentima."

Iako je Kineska vlada negirala optužbe, Izvještaj naglašava da je donošenje zakona u Kini 1. jula 2006. kojim se zabranjuje prodaja organa i zahtijeva od donatora prethodni pismeni pristanak, ukazuje na to da je Kina dozvoljavala oduzimanje organa prije tog datuma.

Specijalni izvjestilac za slobodu religije ili vjerovanja, gđa. Asma Jahangir
Specijalni izvjestilac za slobodu religije ili vjerovanja, gđa. Asma Jahangir

"Štaviše, postoje dokazi, na primjer, da su, bar do aprila 2006., cijenovnici za transplantacije organa bili objavljeni na internetu" - stoji u izvještaju.

Specijalni izvjestilac za slobodu religije ili vjerovanja, gđa. Asma Jahangir također se osvrnula na otklanjanje organa od praktikanata Falun Gonga u svom godišnjem izvještaju o 250 zemalja. Što se tiče slobode religije, u njenom izvještaju stoji: "Specijalni izvjestilac nastavlja biti veoma zabrinuta zbog stalnog kršenja slobode religije ili vjerovanja koje trpe pripadnici Falun Gonga. U svojim prijašnjim izvještajima Komisiji za ljudska prava, ona je eksplicitno navela da su pripadnici Falun Gonga izloženi raznim povredama ljudskih prava zbog svojih vjerovanja i ona je snažno osudila daljni nedostatak slobode vjerovanja za pripadnike Falun Gonga."

Tišina o otklanjanju organa

70-godišnji Falun Gong praktikant mučen do iznemoglosti
70-godišnji Falun Gong praktikant mučen do iznemoglosti

Falun Gong Human Rights Working Group je prvobitno opisala pitanje otklanjanja organa u svom newsletteru "Logor smrti Sujiatun: Savjest na sudu" (Sujiatun Death Camp: Putting Conscience On Trial"). Vijest je bila propraćena šutnjom.

7. jula 2006., bivši kanadski Državni sekretar za Aziju i Pacifik i član kanadskog parlamenta David Kilgour i advokat za ljudska prava David Matas objavili su svoj "Izvještaj o optužbama o žetvi organa praktikantima Falun Gonga u Kini". Prezentirajući 17 tačaka dokaza o žetvi organa živih praktikanata Falun Gonga, oni su izjavili: "Ove tvrdnje, ako su tačne, predstavljale bi groteskan oblik zla, koje bi, uprkos svim izopačenostima koje je svijet dosad vidio, bilo nešto neviđeno na ovoj planeti. Ovaj strašan horor čini da se kolebamo u nevjerici. Međutim ta nevjerica ne znači da su ove tvrdnje netačne." Kilgour i Matas su putovali širom svijeta razgovarajući o rezultatima svojih ispitivanja sa organizacijama i predstavnicima raznih zemalja, ali do sada ni jedna zemlja i niti jedan od velikih medija nisu osudili ovu gnusnu praksu.

Dr. Shizhong Chen, osnivač Falun Gong Human Rights Working Group (www.falunhr.org), je na pitanje o važnosti izvještaja UN-a odgovorila: "David Matas je osudio žetvu organa kao novi oblik zla koje čovječanstvo dosad nije vidjelo. Nažalost, također smo vidjeli novi oblik šutnje prema ovom zlu, šutnje svjetskih vlada i medija.

Ovaj izvještaj Specijalnog izvjestioca otklanja svaku ispriku za šutnju, za neznanje, za nevjericu i nevjerovanje apelima praktikanata Falun Gonga čijim životima se snabdijeva rastuće kinesko tržište organima. On također opovrgava izvještaj State Departmenta da oni 'nisu našli dokaze' za žetvu organa nakon što su kineski zvaničnici organizirali dva vođena obilaska u svoju korist."

Mnogi slučajevi progona i mučenja u Kini

Falun Gong Human Rights Working Group je uložila mnogo žalbi Specijalnim izvjestiocima UN-a i često se obraćala Savjetu za ljudska prava UN-a. U svom izvještaju iz 2005. godine o svojoj misiji u Kini, g. Nowak, Specijalni izvjestioc za mučenja, u tabeli br. 1 je naveo da su 66% od navodnih žrtava mučenja praktikanti Falun Gonga. 2006. godine je g. Nowak poslao mnogo hitnih žalbi kineskoj vladi koje su se odnosile na praktikante Falun Gonga i druge kineske građane koji su bili zlostavljani i mučeni.

G. Nowak je u svom izvještaju naveo progon mnogih kineskih građana, a između ostalog i advokata za ljudska prava, Gao Zhishenga.

Progon kineskog advokata Gao Zhishenga

G. Gao Zhisheng je zastupao disidente religiozne vjernike, cijela sela koja su bila u sporu s vlastima i praktikante Falun Gonga. Kada je on obavio sopstveno istraživanje i pronašao dokaze za mučenje praktikanata Falun Gonga koje još traje, napisao je otvoreno pismo tražeći od lidera KP Kine Hu Jiantaoa i Wen Jiabaoa da zaustave progon Falun Gonga. Rezultat je bio da je KP Kine i njega počela progoniti. U novembru 2005. Gao se susreo sa g. Manfredom Nowakom, koji je u to vrijeme bio u Kini istraživajući upotrebu "mučenja ili drugih surovih, nehumanih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja".

2. decembra 2005., 12 dana nakon što se g. Nowak susreo s njim, državni Pravni biro je zatvorio advokatsku firmu g. Gaoa u Shenghzhiju. G. Nowak je "snažno protestirao kod Ministarstva za vanjske poslove protiv zastrašivanja i nadgledanja od strane organa sigurnosti kojima je Gao bio izložen za vrijeme njihovog susreta u Pekingu 20. novembra 2005." i detaljno je izložio progon kojem su bili izloženi Gaova supruga, gđa. Geng Fe, njihova djeca od 13 i 2 godine i njegova 70-godišnja svekrva. U jednoj prilici, dva policajca su prebili gđu Geng, pocijepali joj odjeću i iščupali joj jedan nokat. Oni su cijelo vrijeme slijedili Gaovu kćerku Gege, pa čak i kad je bila u školi i išla u toalet. Oni su čak pokušali kidnapirati Gaovog dvogodišnjeg sina.

Među drugim žrtvama koje se spominju u izvještaju su i gđa. Mao Hengfeng, koju je g. Nowak intervjuirao 24. novembra 2005., za vrijeme svoje misije u Kini; Sun Xicheng, He Guoguang, Zhou Xiudi, Chen Zonglai, Wu Yuping, Jin Huijun, Mao Hengfeng, Chen Guancheng, Xu Zhiyong, advokati Li Fangping i Li Subinhad, Ismail Semed, etnički Uigur iz autonomne pokrajine Xinjiang, g Chen Xiaoming, gđa. Fu Yuxia, i g. Han Zhongming, gđa. Ma Yalian, Yusuf Kadir Tohti i Abdukadir Sidik, g. Xu Shuangfu (također znan i kao Xu Wenku) i g. Li Maoxing, Bu Dongwei (također znan i kao David Bu), He Depu, kojeg je Specijalni izvjestilac za pitanja mučenja intervjuirao 22. i 24. novembra 2005. u Zatvoru br. 2 u Pekingu, i Zhang Hongwei, praktikant Falun Gonga iz distrikta Tonghuaa u provinciji Jilin, koji je trenutno zatvoren u zatvoru u Jilinu.

Lista žrtava se nastavlja i nastavlja...

Specijalni izvjestilac za pitanja mučenja predlaže mehanizme pomoću kojih bi se države mogle pozvati na odgovornost

U naporima da pomogne da se spriječi upotreba mučenja, g. Nowak predlaže da se razmotre metode pomoću kojih bi se pozivale na odgovornost one države u kojima je mučenje sistematično ili široko rasprostranjeno.

Kao primjer, on predlaže: "Od takvih država bi se moglo zahtijevati da doprinesu adekvatne sume novca Dobrovoljnom fondu za žrtve mučenja UN-a. Dodatno, troškovi liječenja bi trebali snositi pojedini izvršitelji, njihovi nadređeni i vlasti koje su direktno odgovorne za to."

Izvješaj g. Manfreda Nowaka se može naći na adresi:
http://www.ohchr.org/english/issues/torture/rapporteur/

Kliknite na drugi izvještaj: A/HRC/4/33/Add.1

Informacije o Kini počinju na 45. stranici i nastavljaju se do 70 stranice; tema žetve organa počinje na 60. stranici.

G. Nowak je prvi Specijalni izvjestilac UN-a za pitanje mučenja koji je u ime UN-a posjetio Kinu zbog istrage mučenja. Rezultati njegove posjete 2005. skrenuli su pažnju svijeta na upotrebu mučenja od strane komunističke vlade protiv svojih sopstvenih građana. Njegov izvještaj o misiji u Kini može se naći na adresi:
http://www.unhchr.ch/huricane/huricane.nsf/view01/677C1943FAA14D67C12570CB0034966D
Izvještaj gđe Asme Jahangir je na adresi:
http://ap.ohchr.org/documents/dpage_e.aspx?m=86
Kliknite na "E" u prvom izvještaju. Informacije o Kini počinju na 28. stranici.

Izvještaj UN-a o žetvi organa u Kini:

http://falunhr.org/reports/UN2007-org/Torture-UN-07.pdf

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.