Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Specijalni izvještač UN-a izjavio da su mučenja još uvijek široko rasprostranjena u Kini

Austrijski profesor prava Manfred Novak, specijalni izvještač UN-a za mučenja.
Austrijski profesor prava Manfred Novak, specijalni izvještač UN-a za mučenja.

Manfred Novak, Specijalni izvještač UN-a za mučenja, izjavio je na konferenciji za štampu 2. decembra 2005. u Pekingu da su mučenja široko rasprostranjena u Kini. Žrtve mučenja su Falun Gong praktikanti, Hrišćani i drugi.

Učestalost mučenja pod vladavinom kineske Komunističke partije izazvala je veliki interes velikih svjetskih medija, uključujući AP, Reuters, New York Times, BBC, VOA i drugih. Ovi mediji su objavili obimne izvještaje o ovoj temi.

New York Times je citirao Manfreda Novaka u svom izvještaju od 2. decembra 2005. otkrivajući da su Falun Gong praktikanti često bez suđenja slani u prinudne radne logore i prisiljeni stajati u napornim pozicijama jako dugo vremena. Organi vlasti Kineske komunističke partije podvrgavali su zatočenike električnim šokovima, prebijanjima i uskraćivanju sna.

BBC je u svom izvještaju naveo da je nakon 10 godina lobiranja od strane UN-a, KPK po prvi put dozvolila specijalnom reporteru UN-a posjetu Kini i provjeru tvrdnji o mučenjima i zlostavljanjima od strane kineskih vlasti, što samo po sebi pokazuje da je kineska vlada priznala postojanje problema.

Novak se također susreo s zatočenikom, koji je bio prisiljen mirno ležati na krevetu u hladnoj sobi 85 dana. On je rekao Novaku da je to bilo kao da je ubijan tupim nožem. Drugi zatočenici, koje je Novak intervjuirao, preklinjali su ga da njihove priče ostanu u tajnosti, kako bi izbjegli daljnje represalije.

U izvještaju od 2. decembra 2005. AP je citirao Novaka: «Nedavno sam razgovarao sa nekim ko je bio prisiljen klečati na koljenima, dok je daska bila na njegovim nogama. Dva čovjeka su stajala na dasci, vršeći stalan pritisak na njegove noge.»

Specijalni izvještač UN-a o mučenju pod prismotrom KPK i ometan u svom radu

Novak je također izjavio da su agenti kineske državne sigurnosti više puta tijekom cijele posjete pokušali ometati njegov rad i spriječiti pronalaženje činjenica. Kineski agenti su također slijedili i striktno nadgledali članove familija žrtava, koje je Novak intervjuirao.

Prema Central News Agency, specijalni izvještač UN-a o mučenju. Manfred Novak, izjavio je da je bio pod prismotrom i da je bio ometan za vrijeme svog putovanja u Kinu. Za razliku od posjeta drugim zemljama, Novak nije mogao direktno posjetiti zatvore i radne logore na svoju ruku. On je samo mogao posjetiti zatvore ili radne logore u pratnji zvaničnika kineskog Ministarstva vanjskih poslova i pod uslovom da ih informira jedan sat unaprijed. Također mu nije bilo dozvoljeno ponijeti sa sobom kameru, niti druge elekronske uređaje.

Novak je rekao da su neka tijela kineske vlade, a osobito odjel javne sigurnosti i odjel državne sigurnosti nekoliko puta pokušali spriječiti ga ili ometati u istraživanju nekih situacija. U hotelu, u kojem je odsjeo i u okolnim kvartovima, agenti javne sigurnosti su ga držali pod stalnom prismotrom. Nekoliko članova familija i žrtava, koje je pokušao posjetiti, bili su zaplašeni od strane agenata, stavljeni pod policijsku prismotru i rečeno im je da se ne sreću s specijalnim izvještačem. Neki su fizički bili spriječeni da se susretnu s njim.

Novak je također rekao: «Pod ovakvim uslovima i uzimajući u obzir veličinu i kompleksnost Kine, kao i ograničeno trajanje posjete, kao Specijalni izvještač priznajem ograničenja u pribavljanju iscrpnih nalaza i zaključaka o situaciji u vezi mučenja i zlostavljanja u Kini.»

Čak i pod tim uslovima, nakon 13-dnevne posjete, Novak je zaključio da su mučenja široko rasprostranjena u Kini.

Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.