Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

SAD će podnijeti rezoluciju o postupanju Kine s ljudskim pravima na zasijedanju Komisije o Ljudskim Pravima UN-a 2004

Izvod iz saopštenja Richard Boucher-a, glasnogovornika američkog State Department-a na današnjem obraćanju medijima:

"SAD će podnijeti rezoluciju o postupanju Kine s ljudskim pravima na zasijedanju Komisije o Ljudskim Pravima UN-a 2004 u Ženevi. Zasijedanje traje od 15. marta/ožujka do 23. aprila/travnja.

Naš cilj je da, sponzorirajući ovu rezoluciju, ohrabrimo Kinu da preuzme pozitivne, konkretne korake kako bi ispunila svoje internacionalne obaveze zaštite ljudskih prava i fundamentalnih sloboda kineskih građana.

SAD su bile razočarane neuspjehom Kine da ispuni svoja obećanja data na Dijalogu o Ljudskim Pravima između Kine i SAD-a u decembru/prosincu 2002., kao i neuspjehom u sprovođenju nagoviještene namjere da proširi kooperaciju po pitanju ljudskih prava u 2003. godini.

Mi smo zabrinuti nazadovanjem po pitanju ključnih pitanja ljudskih prava. Od tada se to desilo u brojnim oblastima. Pozivamo i druge članove internacionalne zajednice, posebno članove Komisije za Ljudska Prava, da nam se pridruže u podršci ovoj rezoluciji. Također pozivamo članove Komisije da glasaju protiv proceduralnih "no-action" (“bez akcije”) zahtjeva, kojima se spriječava rasprava o rezolucijama i koje kao takve nisu u skladu sa demokratskim principima, kao što je sloboda govora.

Takvi "no-action" zahtjevi sprječavaju jedino globalno tijelo, koje je posebno zaduženo za ljudska prava, da ispuni svoj mandat."

Link na originalni članak
Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.