Vijesti o Falun Dafa i krizi ljudskih prava u Kini

Uprkos pokušaju državne cenzure, održana premijera filma „Na crnoj listi“

Već 12 godina, u Beogradu se održava međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs. Kao dio srpskog takmičarskog programa, ove godine održana je premijera „Na crnoj listi", filma o progonu Falun Gonga u Kini, u režiji Sare Marković i Nikole Dragovića.

Falun Gong, takođe poznat pod nazivom Falun Dafa, je duhovna praksa zasnovana na principima Istinitosti-Dobrodušnosti-Tolerancije. Od 1999. do danas, komunistički režim vrši represiju nad ovom praksom, a praktikanti Falun Gonga širom Kine se hapse, drže u zatvorima, muče, pa čak i ubijaju radi njihovih organa – a sve zbog odbijanja da se odreknu svojih uvjerenja.

Srpska policija sprovodi kineski progon van granica Kine

Radnja filma „Na crnoj listi" dešava se u Srbiji 2014. godine, kada je tokom Samita Kine i 16 zemalja jugoistočne i centralne Evrope u Beogradu, nezakonito uhapšeno 11 praktikanata.

Praktikanti širom Evrope uputili su se u Srbiju da prošire svijest o progonu Falun Gonga u Kini. Nakon što je srpska policija neočekivano zabranila sve njihove aktivnosti, većina otkazuje svoj put. Neki, koji su ipak odlučili da dođu, pronađeni su na crnoj listi i bez obrazloženja vraćeni sa granice. Neki drugi su uspjeli da uđu u zemlju, ali u času kad su se prijavili u hotelu, policija u civilu ih bez ikakvog objašnjenja odvodi u policijsku stanicu.

Jedan od protagonista kaže da su im tom prilikom uskraćena osnovna ljudska prava, uključujući mogućnost da kontaktiraju ambasadu, pozovu advokata, ili se jave kući. Sve do završetka Samita, oni će ostati zatvoreni u centru za azilante, i tek pošto kineski premijer bude napustio Srbiju, oni će biti deportovani do granica njihovih zemalja i pušteni na slobodu.

Druga protagonistkinja kaže: „Ne mogu da vjerujem da se ovo dešava u Srbiji. Ovakve stvari se dešavaju u Kini.“

Svi učesnici u događaju su pronašli puno sličnosti s tim kako se tretiraju praktikanti u Kini. Poslije hapšenja, srpska policija je pokušala da sakrije gdje se praktikanti nalaze, čak tvrdeći da nema nikakvih saznanja o njima.

Takođe je zatraženo da potpišu dokument na jeziku koji nisu razumjeli. U Kini, kad uhapse praktikante Falun Gonga, policija ih tjera da potpišu „pokajničku izjavu“ i odreknu se Falun Gonga.

Jedna od protagonistkinja, sada finska državljanka, ima status izbeglice UN. Ona je tri puta hapšena u Kini i mučena zbog toga što vježba Falun Gong. Gledaoci su imali priliku čuti njeno svedočenje iz prve ruke, koje govori o nehumanom tretmanu praktikanata Falun Gonga u Kini.

Cenzura u Srbiji

Iako je Srbija demokratska zemlja i kandidat za Evropsku Uniju, organizatori filmskog festivala naišli su na velike teškoće u prikazivanju filma.

Skup ispred kineske ambasade u Beogradu, 2014. godine (iz filma)
Skup ispred kineske ambasade u Beogradu, 2014. godine (iz filma)

Samo šest dana prije premijere, protivpožarna policija je zatvorila festivalsku dvoranu na neodređeno vrijeme. Festival je pronašao novu dvoranu za šest filmova iz srpskog takmičarskog programa, međutim, samo četiri dana prije premijere, policija zatvara i ovu dvoranu iz „razloga bezbjednosti“, a u vezi sa proslavom Dana antifašizma, istovremeno i Dana Evrope, 9. maja, u istoj zgradi.

Poslije ovoga, festival je obezbijedio treću dvoranu. Međutim, dva dana prije premijere, direktor dvorane obavještava organizatora festivala da film neće moći biti prikazan zbog pritisaka iz vlade Srbije.

U svojoj izjavi za medije, organizator festivala navodi: „Beldocs festival ne vjeruje u zabrane, cenzuru i ograničavanje slobode govora. Beldocs iznad svega vjeruje u pravo svakog umjetnika na izražavanje svog stava, i tek nakon toga, a ne prije toga, može otpočeti dijalog.”

Nezavisni mediji su prenijeli ovu priču i tako je javnost saznala za prvi pokušaj filmske cenzure u Srbiji još od vremena socijalizma.

Producent filma je izjavio: „Mnogi filmski profesionalci su bili skandalizovani očiglednim pokušajem vlade da zabrani film, i iskazali su svoju podršku festivalu.“

Jedan visoki državni funkcioner, koji je tražio da se premijera otkaže, kao razlog je naveo „više državne interese“, misleći na trgovinske odnose sa Kinom. Jedan od članova rukovodstva festivala na ovo je reagovao riječima: „Ne postoji državni interes koji je važniji od ovog prava za koje smo se kao civilizacija izborili - gle ironije - baš na sutrašnji datum [Dan pobjede nad fašizmom].“

Utisci gledalaca

Premijera „Na crnoj listi“ konačno je održana 9. maja, kako je i trebalo, ali u dvorani u privatnom vlasništvu, a ne državnom. Zbog velikog interesovanja, postavljena su dodatna sjedišta, pa čak i tada, neki gledaoci su morali sjediti na stepeništu.

Nakon uspješne svjetske premijere, održane su još tri projekcije u okviru festivala, bez daljih smetnji.

Publika čeka da uđe u salu
Publika čeka da uđe u salu
Sjedilo se i na stepenicama
Sjedilo se i na stepenicama

Dvorana koju je svojevremeno zatvorila protivpožarna policija, ponovo je otvorena krajem mjeseca maja. Kao neka vrsta izvinjenja za prethodno otkazivanje gostoprimstva, film je prikazan u okviru manifestacije Hitovi Beldocsa, 28. maja.

Nakon projekcije, uslijedila su pitanja i odgovori, što je trajalo skoro 45 minuta. Mnogi u publici su pitali kako bi vladine ili nevladine organizacije mogle pomoći da se progon u Kini zaustavi. Neki su čestitali producentu i režiserima na hrabrosti da naprave ovaj film. „Hvala vam što ste nam prenijeli ovu priču“, rekla je jedna gledateljka.

Jedan gledalac je nakon filma izrazio želju da nauči vježbe Falun Gonga. Kasnije se pojavio u parku gdje se jednom nedeljno održavaju vježbe i naučio prve četiri vježbe. Zapazio je da je druga vježba vrlo jaka, i rekao da će obavezno početi da vježba i čita knjige.

Neki su komentarisali da ih je pokušaj Kineske ambasade da omete premijeru dodatno uvjerio da su navodi o zločinima, koji se pominju u filmu, sasvim istiniti.

Nakon premijere u Srbiji, „Na crnoj listi“ će nastaviti gostovanje na festivalima u zemlji i inostranstvu.

Link na originalni članak
Podijeli ovaj članak:

Ostanite informisani. Prijavite se za naše press statemente i newsletter.